Marko Bela, revoltat pe Guvern: Suntem in coalitie, la guvernare, dar nu suntem intrebati

Sambata, 05 Iulie 2014, ora 18:02
3304 citiri
Marko Bela, revoltat pe Guvern: Suntem in coalitie, la guvernare, dar nu suntem intrebati

Fostul presedinte al UDMR, Marko Bela, s-a aratat nemultumit sambata de faptul ca Ministerul de Externe al Romaniei nu a consultat UDMR in legatura cu o masura de reglementare europeana a domeniului etnic.

"Suntem la guvernare, suntem in coalitie, dar nu suntem intrebati. La Bruxeles se reglementeaza cum sa ingrijim animalele, de ce nu am reglementa si domeniul etnic? Cum nu se negociaza interesul national? De atatea ori am auzit sintagma asta nu se negociaza... Mai intai trebuie sa vedem ce inseamna interesul national. Dar poate si noi suntem interes national", a declarat Marko Bela la Realitatea TV.

"UE nu-si asuma reglementarea domeniului etnic. S-a solicitat reglementarea acestui domeniu, cum trebuie sa protejam identitatea fiecarei etnii, in domeniul cultural. Asteptam ce se va intampla, o discutie intre cei doi lideri, premierul Victor Ponta si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, ar trebui sa aiba un rezultat pozitiv", a continut Marko Belo.

UDMR, in plin razboi cu MAE: Ar putea iesi de la guvernare? Cum raspunde Kelemen Hunor

Fostul presedinte al UDMR a sustinut ca formatiunea nu isi doreste in acest moment sa iasa de la guvernare din cauza acestei situatii.

"Eu am militat mereu in ultimii ani, ba chiar in ultimele decenii, pentru prezenta UDMR in guvernul Romaniei, dar in acelasi timp am sustinut ca trebuie rezolvate interesele reciproce", a spus Marko Bela.

Intrebat daca UDMR ar fi multumita cu demiterea ministrului de Externe, Titus Corlatean, Marko Bela a respins aceasta ipoteza. "Domnul Corlatean ar trebui sa ne mai intrebe si pe noi. N-as cere demisia, as cere rezolvarea", a incheiat Marko Belo.

UDMR a condamnat vineri prin vocea secretarului general Peter Kovacs implicarea MAE in procesul in care formatiunea contesta respingerea de catre Comisia Europeana a unei initiative cetatenesti pentru protectia minoritatii maghiare.

Intrebat de jurnalistii de la Gandul daca ia in calcul iesirea de la guvernare, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a raspuns: "Nu vreau sa raspund la aceasta intrebare, dar pozitia mea foarte hotarata o cunoaste premierul, de la el astept un raspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!".

Tensiunile dintre maghiari si MAE au venit dupa ce Comisia Europeana a respins o initiativa a UDMR privind reglementarea domeniului minoritatilor etnice, pozitie in care Ministerul de Externe al Romaniei a sustinut Comisia Europeana.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...