Marko Bela implineste 59 de ani

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 11:57
1311 citiri
Marko Bela implineste 59 de ani

Marko Bela s-a nascut in urma cu 59 de ani, la Targu Secuiesc. Politician, scriitor si traducator, Marko Bela este, din 1993, presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR).

A avut functia de viceprim-ministru pentru coordonarea activitatilor in domeniul culturii, educatiei si integrarii europene in Guvernul Tariceanu (29 decembrie 2004 - 3 iulie 2007). Din decembrie 2009 este vicepremier in Guvernul Emil Boc.

Din 1990 este senator de Mures. Din 1992 este liderul grupului parlamentar UDMR din Senat iar, din 1993, presedinte al acestei formatiuni politice. Ulterior a fost reales in aceasta functie la alegerile din anii 1995, 1999, 2003 si 2007.

De-a lungul activitatii sale politice, Marko Bela s-a facut remarcat prin sustinerea controversatei legi a statutului minoritatilor si prin promovarea autonomiei Tinutului Secuiesc.

De asemenea, Marko Bela a venit cu ideea ca limba maghiara sa devina limba oficiala in Romania si disciplina obligatorie la scoala pentru copiii romani din zona judetelor Harghita si Covasna, majoritar maghiare.

Gratie lui Marko Bela si colegilor sai din UDMR, minoritatea maghiara a castigat in Romania drepturi importante precum cel de a studia in limba materna, de a fi judecati in aceeasi limba sau de a avea reprezentanti in administratia locala.

In plus, datorita calculelor politice, pentru ca partidele aflate la putere au avut nevoie mereu de un aliat in Parlament ca sa obtina majoritate, in perioada 1996-2008, UDMR a facut parte din fiecare guvernare. Formatiunea sa a ajuns iar la putere dupa alegerile prezidentiale din decembrie 2009, iar Marko Bela este vicepremier.

Marko Bela este casatorit cu Anna Kos si are trei copii.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Marko Bela zi nastere, #Marko Bela b iografie , #stiri Marko Bela
Comentarii