Ziare.com

Marko Bela: Minoritatile trebuie sa participe la luarea deciziilor

Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 23:08

   

Marko Bela: Minoritatile trebuie sa participe la luarea deciziilor
Liderul UDMR, Marko Bela, vrea ca viitoarea lege a educatiei si cea a minoritatilor sa includa articole care sa permita minoritatilor sa ia parte la numirea directorilor in scoli, dar si la hotararile legate de functionarea institutiilor.

"De exemplu, atunci cand noi vorbim despre descentralizarea scolilor, ne gandim la faptul ca deciziile mai importante - numirea directorilor, avizarea scolii - ar trebui luate de niste consilii compuse din trei factori decizionali: primaria, respectiv consiliul local, parintii, cadrele didactice", a spus Marko Bela, citat de Mediafax.

In cazul scolilor in limba minoritatilor sau in clasele in care se preda in limba materna ar interveni si un al patrulea factor, reprezentantii comunitatilor minoritare.

Liderul UDMR a declarat ca descentralizare si autonomia pe criterii etnice nu sunt principii contradictorii.

De asemenea, el a adaugat ca este necesara o descentralizare la nivel national.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 646 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asa este democratic la maghiari ?

Hmmmm,...nu tov. Bella ! MINORITATEA se supune MAJORITATII ! Asta este democratia ! Ca la alegeri.Nu incerca sa rescrii istoria democratiei ca strabunul tau Gengis Khan ,cu arcul si sageata, calare pe cal ! Daca nu-ti convine, fa asta in Ungaria !Sovinismul si nationalismul sint depasite de mult in secolul XXI !E drept ca minoritatile au dreptul sa-si spuna si ele pasurile in fata majoritatii, dar nu au dreptul sa le impuna !La fel de drept este ca si majoritatea trebuie sa ia in consideratie doleantele minoritatii, dar asta nu inseamna ca trebuie sa faca din asta o filozofie existentiala !Cind capii maghiarilor vor renunta la lobby-ul spurcat impotriva romanilor facut peste hotare,probabil ca si romanii isi vor revizui atitudinea !Nu cu RAZBOI se impune PACEA (Vezi "democratia" exportata de USA !), ci cu tact,cu diplomatie si PACE !

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor