Conditiile UDMR: Fara vot prin corespondenta, reorganizare sau Legea Sanatatii

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 18:17
3049 citiri
Conditiile UDMR: Fara vot prin corespondenta, reorganizare sau Legea Sanatatii

Marko Bela a confirmat ca UDMR nu e de acord cu impunerea votului prin corespondenta, cu realizarea reorganizarii administrative si cu finalizarea Legii Sanatatii in 2012, conditii pentru sustinerea Coalitiei, cu care partenerii au fost de acord, intrucat nu le-au mentionat in programul de guvernare.

Senatorul UDMR a fost solicitat sa confirme daca, asa cum a relatat NewsIn marti seara, printre conditiile puse de Uniune in schimbul sustinerii Cabinetului Ungureanu au figurat asigurarea ca legea votului prin corespondenta ori reorganizarea administrativa nu se vor pune in practica in 2012.

Parlamentarii UDMR vor sa ramana la guvernare

"Nici anul acesta, nici in perspectiva eu nu sustin si n-as sustine votul prin corespondenta, sincer. Sunt foarte multi carora nu le va place acest lucru. Intr-o situatie cand, intr-adevar, avem milioane de cetateni care lucreaza in afara eu nu cred ca trebuie sa decida soarta Parlamentului si a societatii cei care nu traiesc aici, in Romania", a spus Marko.

El a punctat ca cei care traiesc in strainatate nu au plecat de placere, dar totusi nu pot fi ei cei care sa incline balanta. Marko a subliniat ca este perfect de acord ca cei din afara sa-si exercite dreptul de vot. "Dar nu sa fortam lucrurile. Votul prin corespondenta ar fi asa ceva. Nici eu personal, dar nici UDMR nu poate fi de acord cu acest proiect. Deci nu se pune problema votului prin corespondenta pentru anul acesta", a adaugat el.

"La fel, reorganizarea administratiei mai curand sau mai tarziu trebuie sa gasim o anumita solutie pentru regandirea administratiei, dar nu intr-un an electoral, nu anul acesta, cand avem alte prioritati. La fel, cu Legea Sanatatii. Domeniul sanatatii are nevoie de masuri de reforma (...) Dar anul acesta, la fel, nu se pune problema legii sanatatii, din punctul nostru de vedere, mai mult, foarte multi dintre noi nu suntem de acord cu solutia propusa", a completat Marko, referindu-se la celelalte proiecte cu care UDMR nu este de acord sa fie finalizate in 2012.

Senatorul UDMR a fost intrebat daca aceste conditii puse de Uniune au fost acceptate de PDL. "Garantia exista, in sensul ca impreuna am facut un program de guvernare si veti vedea ca in acel program de guvernare nu figureaza aceste obiective. Pe de alta parte, fara UDMR in acest moment nu mai exista majoritate pentru o lege", a spus el.

NewsIn a relatat marti seara ca, intre conditiile UDMR cerute pentru a sustine coalitia guvernamentala, pe langa cresterea pensiilor si a salariilor in al doilea trimestru, se numara si o serie de solicitari pentru a nu fi adoptate votul prin corespondenta, reorganizarea administrativa si revizuirea Constitutiei.

UDMR il sustine pe Ungureanu, dar pune conditii

Liderii UDMR au solicitat ca viitorul Guvern, implicit majoritatea guvernamentala, sa nu sustina adoptarea votului prin corespondenta, reorganizarea administrativ teritoriala, dar si revizuirea Constitutiei, pana la viitoarele alegeri parlamentare, au precizat sursele UDMR.

Reprezentantii Uniunii i-ar fi cerut lui Mihai Razvan Ungureanu, premier desemnat, ca din al doilea trimestru a acestui an sa aiba loc o recuperare a sumelor pierdute de bugetari si pensionari. Ungureanu ar fi precizat ca, in primul rand, el nu poate promite nimic in nume personal, intrucat el ar trebui sa reprezinte intreaga coalitiei guvernamentala, iar deciziile economice legate de pensii si salarii vor fi luate doar pe baza cifrelor concrete privind economia pentru primul trimestru al acestui an.

Liderii UDMR au convenit cu Razvan Ungureanu si presedintele PDL, Emil Boc, ca in al doilea trimestru vor avea loc cresteri de pensii si salarii in cuantumul sumelor care pot fi accesibile pentru a nu fi afectat deficitul.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: rNews