Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Maghiarii, intre autodistrugere si iesirea de la guvernare (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 26 Februarie 2011, ora 21:30
3452 citiri
Maghiarii, intre autodistrugere si iesirea de la guvernare (Opinii)
Foto: gandul.info

E putin amuzant sa-i vezi pe toti liderii celor mai importante partide politice din Romania adunati in jurul UDMR, curtand-o ca pe-o fata mare, iar Congresul Uniunii sa fie deschis cu imnul Ungariei.

Emil Boc, Victor Ponta si Crin Antonescu numai cat nu s-au facut "pres", vorba presedintelui, in fata maghiarilor ca sa le obtina semnatura.

Dincolo de aceasta nota amuzanta si umilitoare pentru toti cei implicati in jocul pentru obtinerea sau pastrarea puterii, e sfidatoare si imaginea pe care UDMR incearca sa imprime oficial, in ciuda realitatii brute pe care au practicat-o mereu. Urmarindu-si doar propriile avantaje si beneficii, nici macar pe cele ale maghiarilor care i-au votat mereu, unicul scop declarat mai mult sau mai putin voalat al UDMR a fost si, cel mai probabil, va ramane obtinerea autonomiei.

De altfel, in cuvantul de adio, Marko Bela a creionat drumul pe care Uniunea va pasi - "autonomia poate fi marea prioritate a urmatorilor ani". Exista o nu stiu de ce speranta legata de numele celui care ii va urma lui Bela la conducerea UDMR. Ca si cum oricine ar ajunge sa conduca Uniunea ar putea evita situatia limita in care se afla deja reprezentantii maghiarilor. Socoteala e simpla si nu le lasa prea multe optiuni, indiferent ca noul presedinte al Uniunii se va numeste Kelemen Hunor, Eckstein Kovacs sau Olosz Gergely.

Daca ramane la guvernare alaturi de PD-L si UNPR, UDMR risca sa dispara de pe scena politica in 2012, sa nu mai castige la alegerile viitoare nici macar un loc in Parlament. Cu atat mai mult cu cat radicalii lui Laszlo Tokes, Partidul Popular al Maghiarilor din Ardeal, s-ar situa deja mai bine in sondaje decat o face UDMR cu cele 3-4 procente pe care le-ar mai avea din increderea maghiarilor din Romania.

Pe de alta parte, daca iese de la guvernare, udemeristii risca sa fie lasati pe dinafara dupa ce USL va ajunge la putere, cu atat mai mult cu cat semnalele unei colaborari rusinoase, pe usa din dos, dintre PSD si PRM au compromis deja Uniunea Social Liberala din perspectiva unei eventuale colaborari cu UDRM.

Insa marea problema a maghiarilor nu este ca isi vor pierde locurile din Guvern, acum sau in 2012. Ci, in primul rand, marea lor teama si, deci, principalul obiectiv este sa nu isi piarda drepturile pe care le-au castigat cat timp au stat la guvernare si au santajat Executivul cu plecarea in Opozitie, daca nu li se trec proiectele sau legile care ii avantajeaza.

Acum, in disperarea de a nu pierde majoritatea, Emil Boc vrea sa-i induplece pe maghiari sa semneze o alianta valabila si dupa alegerile din 2012. Maghiarii nu vor decat un acord pe anumite principii valabil PANA in 2012. In acelasi timp, reprezentantii USL pluseaza oferta - "acum sau niciodata"! Cum acest "acum sau niciodata" pare a fi constientizat si de liderii UDMR, ba chiar identic cu situatia in care au ajuns, ceea ce urmeaza sa se intample in urmatoarele zile si saptamani dupa Congres nici nu mai are prea mare legatura cu rezultatul alegerilor.

Zarurile au fost aruncate pentru UDMR, iar cand vor cadea, tot ce vor putea sa mai faca maghiarii este sa isi salveze disparitia de pe scena politica. Alaturi de cine vor avea mai multe sanse sa o faca, asta ramane sa decida, culmea, chiar ei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alegeri presedinte UDMR, #iesire guvernare UDMR, #Kelemen Hunor presedinte UDMR , #UDMR