Marko Bela: Ceea ce se intampla azi in Romania este esecul politicii barbatesti

Sambata, 21 Noiembrie 2015, ora 13:30
3255 citiri
Marko Bela: Ceea ce se intampla azi in Romania este esecul politicii barbatesti
Foto: Facebook/Marko Bela

Senatorul Marko Bela a declarat, sambata, la cel de-al III-lea Congres al delegatilor Organizatiei de Femei din UDMR, organizat la Targu Mures, ca ceea ce se intampla astazi in Romania reprezinta esecul "politicii barbatesti", in opinia sa fiind nevoie de o alta mentalitate si de promovarea femeilor in politica.

"Spunem de atatea ori ca este nevoie de femei in politica, pentru ca au alta mentalitate, alte viziuni, alte moduri de a vedea lucrurile. (...) Jumatate din umanitate sunt femei. Ba mai mult, stiu ca sunt mai multe femei pe planeta decat barbati. Si noi, cei care luptam pentru reprezentarea echilibrata a maghiarilor, trebuie sa acceptam ca pentru o reprezentare echilibrata trebuie sa ne straduim in cadrul politicii maghiare. (...) Femeile sunt reprezentate in proportie de 15-20%, dar ele sunt in proportie de 50% sau poate si mai mult. Cum s-ar putea impune asa ceva? Probabil nu se poate impune, dar nici nu putem permite ca, in cazul comunitatii maghiare, acel 50% sa lipseasca din politica. Atat timp cat sunt aproape numai barbati in grupul parlamentar al UDMR, cu o singura exceptie, femeile reprezinta 50% si ar trebui sa ne straduim pentru aceasta reprezentare. Ce se intampla azi in Romania, poate ca si in alte tari ale regiunii, as denumi esecul politicii masculine. Ceea ce se intampla azi in Romania este esecul politicii barbatesti", a sustinut Marko Bela, potrivit traducerii oficiale.

Fostul lider al UDMR a aratat ca organizatia de femei nu are voie sa devina "un teren de joaca" unde barbatii ofera posibilitatea femeilor sa faca politica intre ele, ci trebuie sa functioneze ca o structura care are drept tel principal integrarea femeilor in integralitatea politicii Uniunii.

Potrivit lui Marko, este nevoie de partea feminina in politica, intrucat femeile sunt mai dispuse la respectarea legii, inclusiv in trafic, in timp ce barbatii prefera sa foloseasca o politica a fortei si este nevoie de o alta mentalitate.

"Asta inseamna ca, in timp ce am construit aici o democratie, mai buna sau mai rea, acum cu toata puterea am inceput sa demolam acea democratie. In Romania este vorba ca, daca avem putere, nu mai respectam regulile jocului, atunci fortam lucrurile pentru care nu avem majoritate, dar avem putere.

Asa functioneaza lucrurile acestea in Parlament, asa uitam sistemul multipartit, daca nu suntem atenti. De 25 ani luptam pentru sistemul multipartit, ca ne plac politicienii sau nu, ii criticam sau nu, aceasta este baza politicii noastre, acesta este sistemul multipartit. Ca este guvern tehnocrat? Da, se poate, pe termen scurt, in situatii de criza, dar nu putem nega tot ce am vrut in ultimii 25 ani. Cu acea politica masculina, cu politica fortei, cu rolul Guvernului, cu ordonantele de urgenta. Degeaba aducem legi ca Guvernul le schimba maine, din punctul acesta de vedere avem nevoie de alta mentalitate", a spus Marko Bela.

#Marko Bela politica barbati, #femei politica UDMR , #UDMR