Marko Bela: decizia CCR demonstreaza necesitatea revizuirii Constitutiei

Vineri, 08 Februarie 2008, ora 14:19
963 citiri
Marko Bela: decizia CCR demonstreaza necesitatea revizuirii Constitutiei

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat vineri, la Targu Mures, ca decizia CCR, privind interpretarea dispozitiilor constitutionale in ceea ce priveste numirea unui ministru, confirma ca este necesara revizuirea Constitutiei, transmite NewsIn.

"Asa cum am mai spus saptamanile trecute, dupa parerea mea, incet-incet, se creaza o situatie riscanta sau chiar instabila in privinta relatiilor inter-institutionale, in privinta relatiilor intre institutiile majore ale statului, punand sub semnul intrebarii, de exemplu, rolul si rostul Parlamentului. Parlamentul fiind, indiferent ce opinie avem despre acest for, forul suprem decizional in stat. Curtea Constitutionala a adoptat o decizie care, de fapt, dupa parerea mea, depaseste limitele constitutionale oferite acestei institutii", a spus Marko Bela.

Liderul maghiar crede ca vor mai fi multe discutii in legatura cu aceasta decizie, dar, in opinia lui, solutia este modificarea Consitutiei.

"Va trebui sa modificam foarte urgent Constitutia si temeinic, in legatura cu cateva dispozitii. Nu stiu daca vom reusi acest lucru. In acest an nicicum. Dupa parerea mea, inainte de alegeri banuiesc ca nu se pune problema, dar partidele politice ar trebui sa faca o analiza foarte serioasa si ar trebui sa ne gandim la modificarea Constitutiei, fiindca ulterior, trebuie sa recunosc si eu, nu am facut o Constitutie foarte buna si modificarile aduse nu au clarificat problemele pe care le-am avut pana atunci si, cateodata, au si agravat aceste probleme", a precizat liderul Uniunii.

Marko Bela s-a declarat deranjat in special de faptul ca s-au enuntat principii si dispozitii din partea Curtii Constitutionale care nu se regasesc in Legea fundamentala, si anume ca presedintele are dreptul sa trimita inapoi, sa respinga, o singura data propunerea primului ministru, privind numirea unui ministru.

"Curtea Constitutionala, conform Constitutiei modificate, intr-adevar, are drepul si obligatia de a veghea asupra constitutionalitatii legilor sau a altor acte si, daca este cazul, de a declara neconstitutionale anumite dispozitii legale, dar nicicum nu poate sa aiba atributia adoptarii unor completari privind Constitutia sau legile tarii. Tot asa CCR putea sa inventeze o posibilitate de a respinge de doua ori, de zece ori, de 15 ori, conform unor speculatii bazate pe nu stiu ce motive. Prin aceasta decizie, CCR de fapt incearca sa legifereze ceea ce este un lucru extrem de periculos si extrem de riscant", a spus Marko Bela.

Liderul maghiar afirma, in continuare, ca CCR putea sa decida ca presedintele are drepul sa respinga o propunere a primului ministru de cate ori vrea sau ar fi putut sa decida ca presedintele nu are dreptul sa respinga propunerea primului ministru daca conditiile legale sunt intrunite, daca nu sunt probleme de criterii legale.

"Putea sa decida astfel si, dupa parerea mea, ar fi fost o decizie corecta, dar, la fel, nu putea sa decida o completare a dispozitiilor constitutionale sau a dispozitiilor legale. De fapt, din pacate, e firesc ca am ajuns intr-o astfel de situatie. Dupa trei ani de lupte politice permanente intre Presedintie si Guvern, Presedintie si Parlament, cand s-a incercat compromiterea Parlamentului si s-a contestat in permanenta rolul primordial al Parlamentului, cand, din partea Presedintiei, prin retrimiterea sau contestarea la Curtea Constitutionala a multor legi, de multe ori nemotivat, iar din partea Guvernului prin ordonante de urgenta.

La fel, de foarte multe ori, au fost modificate legi recent sau mai demult adoptate, printr-o astfel de abordare a rolului si rostului Parlamentului, am ajuns in mod firesc intr-o astfel de situatie, cand CCR incearca sa preia rolul de legiferare a Parlamentului", a spus Marko Bela.

In ceea ce priveste modalitatea prin care se va rezolva criza de la Ministerul Justitiei, presedintele UDMR a spus ca inca nu a discutat cu PNL acest aspect, deoarece asteapta ca liberalii sa discute intai intre ei.

"Voi incerca sa vorbesc cat mai repede cu domnul prim ministru sa vad la ce concluzie au ajuns. Eu de la bun inceput as fi ales varianta trecerii prin Parlament vazand acest conflict clar intre presedinte si primul ministru, presedinte si Guvern. Puteam evita aceasta situatie daca fortam putin nota. Si in cadrul Parlamentului e o fortare a notei sa introduci o simpla schimbare de ministru si sa inventezi un element de remaniere pentru a ajunge in Parlament. Dar, evitand acest lucru am ajuns la o problema mult mai mare", a conchis Marko Bela.

CCR a decis joi, cu majoritate de voturi, in cazul sesizarii premierului Calin Popescu Tariceanu privind numirea Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei, ca presedintele Romaniei poate refuza o singura data, motivat, numirea unui ministru, iar premierul este obligat sa desemneze alta persoana.

Inainte de sesizarea CCR, presedintele Traian Basescu afirmase ca nu o va numi niciodata pe Norica Nicolai pe relatia premier-presedinte, ci doar in baza unei hotarari a Parlamentului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Marko Bela, #CCR, #constitutie , #UDMR