Marko Bela, despre relatia romano-ungara: Ochii care nu se vad se uita!

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 12:20
2677 citiri
Marko Bela, despre relatia romano-ungara: Ochii care nu se vad se uita!

Reluarea sedintelor comune de guvern romano-ungare ar putea rezolva problemele din relatia bilaterala, spune liderul senatorilor UDMR, Marko Bela, in contextul scandalului privind steagul secuiesc.

"Nu avem voie sa riscam o astfel de relatie prin gesturi pripite", declara senatorul, care subliniaza ca "Tinutul Secuiesc ramane o problema".

Marko Bela considera ca "relatiile celor doua tari in trecut au fost incarcate de o serie de litigii, conflicte istorice, daca vreti".

"Din aceste considerente, cu totii trebuie sa fim foarte atenti si foarte responsabili cand incercam sa construim un parteneriat cat mai strans intre cele doua tari. Eu afirm ca, in deceniile trecute, totusi s-a reusit acest lucru si nu avem voie sa riscam o astfel de relatie prin niste gesturi pripite si mai ales prin discutii, divergente prin presa. Exista instrumente diplomatice, pentru a negocia, pentru a discuta, pentru a rezolva orice problema aparuta. As sublinia ca, in plus, problema etnica, mai ales in acest spatiu al Europei, este una delicata si trebuie sa fim foarte prudenti si foarte vigilenti", a declarat Marko Bela, la RFI Romania.

Senatorul UDMR nu este de acord "ca in astfel de chestiuni sa existe luari de pozitie in primul rand in mod public, prin calea presei, de unde ar veni aceste declaratii si din partea Ungariei si din partea Romaniei. Intre cele doua tari trebuie sa existe un dialog diplomatic, un dialog politic".

Nemeth Zsolt: Guvernul de la Budapesta nu face decat sa sprijine politica UDMR

Marko Bela pune asperitatile din relatia romano-ungara pe seama lipsei unui dialog permanent.

"Ceea ce s-a intamplat de fapt se explica si prin lipsa unui astfel de dialog permanent. Mi se pare ca au trecut vreo patru sau cinci ani de cand nu au mai fost sedinte comune ale celor doua guverne, in timp ce intre 2005-2008, in fiecare an au existat astfel de sedinte, ceea ce a insemnat ca in timpul anului, guvernele, ministerele au fost in permanenta legatura.

In ultimii ani, s-a intrerupt acest sir al sedintelor comune si se simte acest lucru. Daca vreti, am un proverb romanesc foarte bine cunoscut: ochii care nu se vad se uita!", a afirmat senatorul UDMR.

Liderul senatorilor UDMR subliniaza ca "problema nu e in totalitate rezolvata": "Nu afirm ca in problema limbii materne, in problema invatamantului in limba materna, in general, in ceea ce priveste relatiile etnice nu am progresat. Am progresat foarte mult. Dar Tinutul Secuiesc in continuare ramane o problema".

Citeste mai multe despre Marko Bela, despre relatia romano-ungara: Ochii care nu se vad se uita!, pe RFI Romania.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...