Marko Bela: Eu nu m-as fi atins de drepturile de autor

Joi, 03 Iunie 2010, ora 18:26
1072 citiri
Marko Bela: Eu nu m-as fi atins de drepturile de autor
Foto: Antena3

Presedintele UDMR Marko Bela a declarat joi ca intr-o perioada de austeritate trebuie protejata cultura, creatorii si a mentionat ca, personal, nu ar fi adus modificari cu privire la impozitarea drepturilor de autor.

"Sunt de acord ca trebuie sa pastram in continuare si sa acordam anumite facilitati intelectualilor in general, artistilor, creatorilor, scriitorilor. Am avut multe discutii in Guvern si nu afirm ca putem impune de fiecare data opinia noastra. S-a discutat foarte detaliat problema indemnizatiilor de merit in cazul artistilor, scriitorilor, exista o astfel de indemnizatie, mai ales ca nu e o suma importanta, n-am fost de acord sa le taiem. Tocmai intr-o perioada de austeritate trebuie sa incerci sa protejezi cultura, sa protejezi creatorii. Eu nu m-as fi atins de drepturile de autor", a afirmat Marko.

El a precizat ca nu spune acest lucru pentru ca este interesat direct de acest aspect. "Am o parte de venituri foarte mica din drepturi de autor", a mentionat Marko, adaugand insa ca artistii, creatorii "nu pot fi supusi regulilor economiei de piata".

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, luni, ca guvernul lucreaza la un proiect de lege privind largirea bazei de impozitare care va impune tuturor angajatilor platiti cu drepturi de autor, conventii civile sau PFA-uri, sa plateasca contributii pentru pensie, sanatate si somaj la stat.

"Vom asigura o lege prin care PFA-urile, de care toata lumea vorbeste acum, conventiile civile, pe care le practica o buna parte din angajati, sa fie vazute ca elemente salariale, si care sa contribuie pentru pensie, sanatate si somaj", a declarat ministrul Muncii.

Intrebat daca si salariatii platiti pe drepturi de autor si care platesc CAS la stat pe cartea de munca vor fi nevoiti sa plateasca contributii sociale separat si pentru DDA-uri, Seitan a precizat ca legea ii vizeaza si pe acestia, in conditiile in care si alti salariati care lucreaza pe carte de munca pentru doua locuri de munca platesc CAS de doua ori.

"Urmeaza un proiect de lege care se refera nu la majorarea de contributii, ci la largirea bazei de impozitare, ca in categoria celor care platesc CAS sa intre si cei care nu contribuie in prezent la pensii", a mai spus Seitan.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Marko Bela, #largire baza impozitare, #impozitare drepturi autor , #UDMR