Marko Bela: Exista intentia de a folosi cartea maghiara in campania electorala

Joi, 24 Mai 2012, ora 13:43
2342 citiri
Marko Bela: Exista intentia de a folosi cartea maghiara in campania electorala
Foto: Arhiva

Intentia ca scriitorul maghiar Nyiro Jozsef sa fie reinhumat in Romania este "fireasca", sustine senatorul UDMR, Marko Bela.

El declara ca "politicul n-ar fi trebuit sa se amestece in aceasta chestiune". "Si de partea romana exista intentia de a folosi cartea maghiara in campania electorala", observa Marko Bela.

Autoritatile romane refuza sa permita intrarea pe teritoriul Romaniei, pe calea ferata, a urnei cu cenusa scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, anunta organizatorii evenimentului, care au primit un raspuns din partea CFR.

Marko Bela crede insa ca politicul nu ar trebui sa se amestece: "Scriitorul Nyiro Jozsef are cateva lucrari importante pentru literatura maghiara, are cateva romane, povestiri, valabile, autentice si astazi. Dupa parerea mea, intentia de a-l aduce acasa si de a-l reinhuma aici, unde s-a nascut e o intentie fireasca.

In acelasi timp, politicul n-ar fi trebuit sa se amestece in aceasta chestiune. Si de pe partea maghiara, din partea unor politicieni maghiari, inclusiv de aici din Transilvania, de fapt exista scopuri de campanie electorala legate de aceasta reinmormantare si acum observ ca si de pe partea romana exista aceeasi intentie si anume de a folosi cartea maghiara in campania electorala".

In opinia lui Marko Bela, "ar fi trebuit sa lasam cu totii ca scriitorii maghiari, intelectualii maghiari sa se ocupe de aceasta reinmormantare si sa nu folosim acest lucru in scopuri politice, in scopuri electorale".

Intrebat daca intr-adevar scriitorul respectiv ar fi fost antisemit, Marko Bela a raspuns: "Eu n-am cunostinta ca ar fi fost antisemit, dar intr-adevar, are o perioada de activitate la inceputul anilor '40, cu care bineinteles ca nici eu, nici altii nu putem sa fim de acord si critica facuta fata de acea perioada a bibliografiei acestui scriitor este justificata".

Romania nu permite intrarea in tara a urnei cu cenusa poetului Jozsef Nyiro

Ministerul roman de Externe a confirmat ca a comunicat deja partii ungare pozitia autoritatilor romane, respectiv dezacordul fata de reinhumarea lui Nyiro Jozsef in Romania.

"MAE a comunicat deja partii ungare pozitia autoritatilor romane, respectiv dezacordul fata de reinhumarea lui Nyiro Jozsef in Romania. Partea romana a aratat ca activitatea politica a lui Nyiro Jozsef din perioada 1941-1945 indica o atitudine de extrema dreapta, anti-semita si de colaborare cu un regim fascist. De altfel si in demersurile efectuate de o serie de organizatii din Romania si din strainatate, au fost transmise mesaje clare privind dezacordul fata de astfel de manifestari", se arata in documentul MAE.

Citeste mai multe despre Marko Bela, despre controversata reinhumare a scriitorului Nyiro Jozsef: Politicul nu ar trebui sa se amestece! pe RFI Romania.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#inhumare Romania Nyiro Jozsef, #scriitor maghiar inhumat Romania, #Marko Bela scriitor maghiar , #UDMR