Marko Bela: Limba, un "handicap" pentru romanii din Covasna si Harghita

Joi, 05 Martie 2009, ora 21:20
1874 citiri
Marko Bela: Limba, un "handicap" pentru romanii din Covasna si Harghita

Potrivit presedintelui UDMR, Marko Bela, etnicii romani din Covasna si Harghita sufera de un "handicap" in ceea ce priveste ocuparea functiilor din administratie, deoarece acestea necesita nu doar cunoasterea limbii romane ci si a celei maghiare.

Marko Bela a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc la Arcus, in judetul Covasna, ca i se pare normal ca in posturile din administratiile din Covasna si Harghita sa existe nu doar etnici maghiari ci si etnici romani, dar a aratat ca romanii au un "handicap", deoarece ei trebuie sa cunoasca si limba maghiara.

Presedintele UDMR a admis, totodata, ca aceasta necesitate se aplica si etnicilor maghiari, care trebuie si ei, la randul lor, sa cunoasca nu doar limba maghiara ci si limba romana.

Limba romana trebuie predata altfel copiilor minoritatilor

Presedintele UDMR, Marko Bela, considera ca problema predarii limbii romane copiilor minoritatilor include doua planuri: cel al actualei legi si cel al modificarii acesteia.

Marko Bela spune ca legea actuala prescrie ca in clasele I- IV, predarea limbii romane copiilor minoritari sa fie realizata pe baza unor programe si manuale diferite, in vreme ce pentru clasele V- VIII s-a ales o varianta "destul de ambigua", ce prevede predarea acesteia pe baza unor programe identice, dar dupa manuale diferite.

"Este o jumatate de pas, dar totusi trebuie ca aceste dispozitii legale sa fie umplute cu continut cat mai bun. Exista manuale alternative, un program alternativ, elaborat, dar se pare ca nu este corespunzator si trebuie sa impunem o schimbare in acest sens", a explicat Marko Bela, precizand ca UDMR va milita in continuare pentru schimbarea legislatiei, inclusiv pentru ciclul liceal.

"Tinerii minoritari trebuie sa invete pe baza altor programe, pe baza programelor diferite si din alte manuale decat tinerii care au limba materna romana si acest lucru e spre folosul tuturor, caci pana la urma ar ajuta la insusirea mai buna a limbii romane", a mai precizat liderul UDMR.

Comunitatea maghiara a atras de mai multe ori atentia asupra dificultatilor pe care copiii minoritatilor le intampina in invatarea limbii romane, solicitand o metoda de predare diferita a acesteia in cazul copiilor care nu o au ca limba materna.

Si presedintele Traian Basescu sustine aceasta doleanta, el lansand in 2007, la Covasna, ideea predarii limbii romane ca limba straina copiilor minoritatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#limba handicap romani, #Marko Bela handicap, #limba romana straina, #romani Covasna Harghita , #UDMR