Marko Bela: Nu acceptam destramarea Tinutului Secuiesc (Video)

Marti, 30 Iulie 2013, ora 12:02
1887 citiri
Marko Bela: Nu acceptam destramarea Tinutului Secuiesc (Video)

Guvernul da dovada de "miopie politica" in privinta regionalizarii, spune intr-un interviu senatorul UDMR Marko Bela. Comunitatea maghiara din Romania nu accepta o "destramare" a Tinutului Secuiesc. Acest lucru ar duce la "frustrari" si "tensiuni", crede parlamentarul, care nu este sigur ca regionalizarea se va mai face pana la urma.

Marko Bela se opune regionalizarii: "Trebuie sa va spun sincer ca eu nu sunt deloc dezamagit daca se amana sau daca nu va avea loc aceasta regionalizare, pentru ca de la inceput am spus ca nu sunt de acord cu reorganizarea administratiei noastre, in asa fel incat sa complicam si mai mult birocratia si sa includem intre judete si Guvernul central un alt nivel al administratiei, regiunile".

"Eu nu sunt sigur ca se va face, pentru ca pana acum nu am vazut o conceptie foarte coerenta privind aceasta regionalizare. Nimeni nu a reusit sa explice de ce ar reforma in mod benefic administratia noastra o astfel de reorganizare", afirma senatorul UDMR, la RFI Romania.

MRU, secuilor: Autonomia nu e medicamentul perfect al tuturor lucrurilor rele

"Banuiesc ca ar fi vorba de intentia de a sparge actualele structuri ale judetelor, care dupa unii sunt prea mult inchegate si de a crea alte structuri din partea coalitiei guvernamentale, care sa fie controlate de actualii guvernanti. Dar o astfel de viziune, cum sa spun, de fapt demonstreaza o miopie politica foarte mare, pentru ca vor veni si alte guverne si asa mai departe", este de parere fostul presedinte UDMR.

Judetele unde maghiarii sunt majoritari nu trebuie destramate, spune Marko Bela.

"Nu stiu de ce ar trebui sa acceptam sa destramam sau sa slabim acele judete si sa avem regiuni unde reprezentantii comunitatii maghiare nu au un cuvant decisiv. Nimeni nu a reusit sa-mi explice de ce nu ar fi spre binele intregii societati daca maghiarii au si ei in anumite zone astfel de atributii sau o astfel de putere", sustine senatorul UDMR.

Intrebat care ar fi efectele unei eventuale "destramari" a Tinutului Secuiesc, Marko Bela a raspuns: "Vom crea o frustrare enorma in cadrul comunitatii maghiare, ceea ce nu are numai efecte sentimentale, ci are efecte foarte daunatoare in ceea ce priveste convietuirea celor doua etnii, in ceea ce priveste integrarea comunitatii maghiare in societatea romaneasca".

Citeste mai multe despre Marko Bela: Nu acceptam destramarea Tinutului Secuiesc, vor aparea tensiuni si frustrari, pe RFI Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Marko Bela regionalizare Tinut Secuiesc, #Marko Bela destramare Tinut Secuiesc, #UDMR regionalizare , #UDMR