Marko Bela nu mai vrea sa fie presedinte UDMR, dupa 18 ani (Video)

Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 11:49
2075 citiri
Marko Bela nu mai vrea sa fie presedinte UDMR, dupa 18 ani (Video)

Presedintele UDMR, Marko Bela, a anuntat la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali ca nu va mai candida pentru un nou mandat. El a ocupat aceasta pozitie timp de 18 ani.

Liderul UDMR a precizat, insa, ca nu se va retrage din viata publica. "Decizia mea este luata, dar asta nu inseamna ca vreau sa ma retrag din politica sau din viata publica. Va fi nevoie de experienta mea", a spus el.

"In aceasta functie e necesara o schimbare. Eu sunt presedinte al UDMR de 18 ani, incepand cu ianuarie '93. Sunt unul dintre membrii fondatori din '89 ai acestei formatiuni. Am avut multe provocari. Am dat multe raspunsuri la diferite situatii si cred ca intre timp a venit o noua generatie in politica si trebuie sa isi exprime parerea", a declarat Marko Bela.

Liderul UDMR a adaugat ca a reusit sa construiasca o formatiune puternica de reprezentare a maghiarilor si ca trebuie sa ramana asa.

"Sunt mai multi in UDMR care pot face fata. Noi nu suntem un partid politic si de aceea e nevoie de lideri care sa construiasca un echlibru intre curentele de opinie din aceasta formatiune", a continuat el.

"Si domnul Kelemen Hunor doreste sa isi anunte intentia. Probabil vor fi si alti candidati. E firesc, trebuie sa existe o competitie. In UDMR e nevoie de altfel de lideri fata de alte partide, de un politician capabil sa tina impreuna toate platformele si curentele", a subliniat Marko.

Marko Bela a mai spus si ca UDMR nu are o ideologie politica pentru ca scopul principal este acela de a apara interesele maghiarilor din Romania. El a explicat ca UDMR poate face alianta cu oricine, dar in acest moment are o problema cu PSD si PNL din cauza legii Educatiei.

"Suntem o formatiune politica de reprezentare a tuturor maghiarilor, ceea ce inseamna ca se gasesc toate doctrinele ideologice. Nu exista o incompatibilitate cu vreun partid doctrinar. La noi toata lumea a fost cu toata lumea. (...) Domnul Frunda incearca in fiecare zi sa ne scoata din aceasta alianta si sa ne alieze cu PSD. Noi am mai fost cu PSD. In acest moment am o problema si cu PSD si cu PNL din cauza gafei de ataca legea Educatiei prin prisma drepturilor pentru minoritati", a spus presedintele UDMR.

Potrivit unor informatii, Marko Bela intentioneaza sa sa ii predea mandatul lui Kelemen Hunor, actualul ministru al Culturii. Acesta nu are, insa, sustinerea niciunei filiale importante. Kelemen ar putea avea totusi sustinerea lui Laszlo Borbely, pe care Marko Bela incearca sa-l convinga sa accepte functia de presedinte executiv.

Protest la Targu Mures, unde are loc Consiliul UDMR

Consiliul Reprezentantilor Unionali s-a intrunit sambata, la Targu Mures, principala tema fiind pregatirea Congresului UDMR de la inceputul anului viitor. Acesta va avea loc in perioada 26 - 27 februarie 2011 si se va desfasura la Oradea.

Citeste si:
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
În doar jumătate de an, aproape toate grupurile politice din parlament au suferit modificări după demisii sau revocări, în paralel cu nașterea unor noi structuri care vor oferi parlamentului...
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
România trece printr-un an dificil. Abia ce ieșisem din pandemie, iar războiul din Ucraina a adâncit criza în care ne aflam deja. Deja avem creșteri importante de prețuri la produsele de...