Marko Bela: Romana trebuie invatata de elevii maghiari dupa manuale speciale

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 20:04
2857 citiri
Marko Bela: Romana trebuie invatata de elevii maghiari dupa manuale speciale
Foto: Arhiva

Elevii maghiari trebuie sa invete limba romana inca din clasa intai, insa dupa manuale speciale, este de parere presedintele UDMR, Marko Bela.

"Copiii maghiari vor fi obligati sa invete limba romana pentru ca viata te obliga. (...) De aceea eu insumi afirm ca, inca de la inceput, inca din clasa intai, trebuie sa se puna un accent deosebit pe insusirea limbii romane. Si aici s-a facut o greseala atunci cand deja in clasa intai copiii maghiari sau minoritari care nu cunosteau, in unele zone, deloc limba romana s-au confruntat cu aceeasi programa scolara ca si copiii romani", a precizat Marko Bela, vineri, la Targu Mures, citat de Antena 3.

Liderul UDMR a vorbit in cadrul intalnirii specialistilor din invatamantul maghiar din Romania ca programele speciale pentru elevii maghiari sunt necesare pentru ca doar asa vor stapani doua limbi foarte bine.

"Vor stapani doua limbi foarte bine, si odata si-odata n-ar fi rau daca acest lucru ar deveni un avantaj si nu un dezavantaj. Trebuie sa invete deja din clasa intai, dar dupa manuale scolare speciale", a explicat presedintele UDMR.

In ceea ce priveste predarea Istoriei Romanilor si Geografiei Romaniei in limba romana, liderul maghiar a declarat ca elevii minoritari trebuie sa invete cele doua materii in limbile lor materne pentru a deveni "apropiat de acele materii".

"Noi credem ca in acest moment nu are rost niciun fel de discriminare in acest sens. Copilul maghiar, in mod firesc, trebuie sa invete istoria si geografia patriei, care e si patria lui, in limba sa materna, pentru ca astfel devine apropiat de acele materii. In cazul copilului german sau ucrainean, la fel.

In acest moment nu mai are rost o astfel de diferentiere, toate materiile trebuie predate, insusite in limba materna, exceptie facand limba si literatura romana, unde trebuie sa asiguram in schimb posibilitatea ca si elevul care are o alta limba materna sa-si insuseasca cat mai bine limba romana, prin modalitati de predare speciale si manuale speciale", a conchis Marko Bela.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#limba romana maghiari, #predare limba romana, #romana clasa I , #UDMR