Marko Bela: Statutul minoritatilor are sanse sa fie adoptat in aceasta sesiune

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 15:42
1273 citiri
Marko Bela: Statutul minoritatilor are sanse sa fie adoptat in aceasta sesiune
Foto: Arhiva

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat la Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) de la Targu Mures, ca Uniunea si-a stabilit prioritatile pentru acest an si ca sunt sanse ca legea statutului minoritatilor nationale sa fie adoptata pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare.

Marko Bela a prezentat raportul de activitate in fata CRU si a vorbitdespre solidaritate si despre beneficiile obtinute in urma faptului ca UDMR guverneaza impreuna cu PD-L. El a spus ca prioritatile UDMRpentru acest an se refera strict la aspecte legate de adoptarea si aplicarea unor legi care pot aduce privilegii etniei maghiare.

"Adoptatea legii invatamantului este piatra de hotar, este o lege care inchide si deschide cate un capitol pentru etnia maghiara. Lupta noastra nu s-a terminat, dar cu aceasta lege s-a reusit completarea cadrului legal pentru aducerea pe pozitie de egalitate si oficializarea limbii maghiare ca limba regionala. Am reusit sa eliminam prevederile discriminatorii, insa trebuie sa urgentam aplicarea ei. Asadar avem toate motivele sa ramanem in coalitie", a declarat Marko Bela.

Liderul unional crede ca Uniunea nu este departe nici de atingerea unui scop legat de adoptarea legii statutului minoritatilor nationale. "In acesta sesiune parlamentara sa adoptam aceasta lege", a spus Marko Bela.

Referindu-se la modificarea legii electorale, Marko Bela a spus ca in coalitie existaun acord la modificarea legii, respectiv alegerea primarului dintr-un singur tur de scrutin, adaugandca si in Ungaria se procedeaza la fel si ca procedura i se pare normala.

Presedintele UDMR a inclus la prioritati si restructurarea regiunilor de dezvoltare, masuri economice si abia la capatul listei a amintit de prioritatile de ordin social.

De asemenea, Marko Bela a laudat capacitatea politicienilor Uniunii de a colabora cu PD-L, insa a evocat si relatiile cu PNL si PSD. "Eu sunt acuzat ca tin cu dintii sa introduc UDMR in orice guvernare, apoi sunt acuzat ca tin Uniunea la guvernare. Pe mine ma intereseaza doar atingerea scopurilor noastre. Acum colaboram cu PD-L, dar am colaborat si cu PNL si PSD si am constatat ca partidele romanesti isi modeleaza si schimba retorica si ca fiecare se comporta altfel cu noi cand suntem in coalitie", a afirmat Marko Bela.

Marko Bela: Mesajul de la Budapesta e duplicitar

Liderul UDMR a vorbit apoi despre relatiile Uniunii cu guvernul de la Budapesta si a lansat un atac subtil la adrea FIDES, care, considera Marko Bela, incearca sa destabilizeze UDMR.

"Ni s-a atras atentia din Ungaria sa fim atenti la colaborarea cu PD-L, pe considerentul ca facem parte din aceeasi familie europeana. Desigur, noi am propus ca in toamna anului 2012 congresul PPE sa aiba loc in Romania, fiind o mare familie europeana", a mai spus Marko.

El a amintit si de duplicitatea mesajului de la Budapesta, care incurajeaza si formatiunile radicale in detrimentul UDMR.

"S-au format aceste centre de democratie, unde se depun dosarele pentru obtinerea dublei cetatenii. Este foarte bine ca primesc finantare de la Budapesta, dar daca aceste centre organizeaza si partide, atunci dezbina solidaritatea maghiarilor. Noi avem o vorba, cumparam boala cu bani atunci cand cumparam alcool, tigari sau droguri. Daca cineva da bani centrelor de democratie pentru infiintarea unor partide, atunci putem spune ca cineva cumpara boala cu bani si ar fi o boala pentru Ungaria sa cumpere dezbinarea maghiarilor", a afirmat Marko Bela.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Marko Bela statutul minoritatilor, #UDMR statutul minoritatilor, #UDMR PDL, #UDMR guvernare, #UDMR Legea Educatiei , #UDMR