Ziare.com

Marko Bela: Traian Basescu incearca o repozitionare a Romaniei in Europa

Luni, 26 August 2013, ora 19:40

   

Marko Bela: Traian Basescu incearca o repozitionare a Romaniei in Europa
Fostul presedinte al UDMR, Marko Bela, considera ca in spatele declaratiilor presedintelui Traian Basescu stau si alte strategii de politica externa, nu doar cele de campanie electorala.

"Traian Basescu a dat o lectie despre natura reala a relatiilor romano-maghiare celor care credeau in legenda prieteniei dintre presedintele roman si premierul ungar. Relatia nu s-a stricat in aceasta vara, ci mocneste o tensiune de multa vreme si din cauza faptului ca nu exista un dialog real intre cele doua Guverne", apreciaza Marko Bela.

"Mult trambitatul parteneriat romano-ungar este doar un vis frumos, daca mai viseaza cineva asa ceva. De mult timp s-a rupt traditia sedintelor comune de Guvern. Cu UDMR in Opozitie, strugurii sunt acri la Bucuresti, dar problema cea mare este ca nici Budapesta nu are puterea sa realizeze ceva in Romania", scrie Marko Bela, intr-un editorial publicat de hvg.hu.

"Declaratia lui Basescu ca ar urma sa puna la punct Ungaria, transmite in primul rand mesajul ca a venit momentul ca Romania sa se repozitioneze in Europa si sa se comporte altfel in Balcani si regiunea Europei Centrale si de Est.

Nu cred ca Basescu are o problema directa cu Ungaria. Pur si simplu, in timp ce Ungaria se poarta ca si cum nu ar avea nevoie de Bruxelles sau alte foruri internationale, Romania incearca sa obtina o pozitie mai buna in ierarhia UE.

Traian Basescu transmite ca Ungaria reprezinta o problema pentru UE, iar Romania este dispusa sa contribuie la rezolvarea problemei. S-ar putea ca noi maghiarii din Transilvania sa fim perdantii faptului ca Ungaria nu recunoaste importanta instrumentelor europene. Daca Ungaria doreste supravietuirea comunitatilor maghiare pe teritoriul tarilor vecine, si spera intr-un ajutor european, atunci nu isi poate permite ca tarile amintite sa fie mai europene decat ea", mai scrie Marko Bela.

"Politica este o arta a compromisurilor. Putem sa jignim Uniunea Europeana, dar putem sa rezolvam singuri problemele maghiarilor din diaspora? Extinderea campaniei electorale din Ungaria in alte tari nu este o solutie. Trebuie sa ne extindem prin cultura si economie, dar si cu influente politice in Bucuresti, Bratislava, Bruxelles si chiar Washington. Aceasta este problema reala, nu declaratiile de la Borzont, Baile Tusnad sau Izvoru Muresului", a incheiat Marko Bela.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4328 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Marko Bela un pic gelos ca Hungaria ramine ceea ce este, adica

o tara prafuita si minuscula?
Daca dintr-un singur oras ati facu o Buda (tot ardeleanul cinoaste sintagma) si o Pesta (tot francezul se teme ca de ciuma!)...
Romania nu joaca in aceeasi categorie cu pigmeii!

 

Romania este mai europeana decat Ungaria.

Budapesta nu recunoaste importanta instrumentelor europene. Foarte corect, subscriu.

 

Draga Marko Bela

Esti printre extrem de putinii politicieni romani maghiari carora le dau un credit si un respect deosebit.Pacat ca nu ati avut inspiratia sa votati pentru regionalizarea romaniei atunci cand ati fost la guvernare cu pdl,ati facut o mare eroare.Daca Romania ar fi ajus sa fie reampartita in 10 regiuni in loc de 41 de judete,asa cum a propus Basescu,Romanii si Romania ar fi avut mai multa siguranta ca nu se urmareste o dezbinare teritoriala iar prin noua reforma ar fi avut de castigat si romanii si romanii maghiari.O reforma taritoriala asa cum a propus-o Basescu,ar fi dat mai multa incredere investitorilor romani si straini iar cum aceste judete,harcov sunt o atractie mare pentru investori,asta ar fi dus si la unitatea romanilor si increderea ce trebuie sa le-o dea romanilor maghiari si la bunastarea romanilor maghiari.Recunoasteti ca ungaria ptrin atitudinea politicienilor de la Budapesta devine un ghimpe in UE,fara poate sa realizati ca la fel devin asociatiile politice unguresti din Romania pentru romani.Prin faptul ca atunci ati votat alaturi de usl impotriva reampartirii teritoriale a romaniei,ati adus un mare deserviciu,atat organizatiilor politice unguresti din Romania cat si tuturor cetatenilor romaniei,fie ei romani sau romani maghiari.

Hunii si Tatarii ce au putut sa aduca ceva bun???

Hunii si Tatarii ce au putut sa aduca ceva bun???
uitati-va la Hungaria si veti vedea!!!Numai nationalism sovinism si numic in afara de URA Bolsevica!!!sa nu uit de URA Hortysta!! a lui Cioaba Horty!!

Marko pela peLa marco..pe unde o fi fost si tov maghiar.???

Marko pela peLa marco..pe unde o fi fost si tov maghiar.???
se vede ca a fost pe la beches Ciaba..sa culeaga niste castraveti de pus la murat!!Sau s-o fi dus la hungaria..sa vada PutaPesta???pe el nu-l intereseaza tara noastra ci numai ce se spune despre hunGaria lui!!!Rusine marco pela..Rusine!!!

"Romania este mai europeana decat Ungaria."

HA HA HA !!! Nu zau???

Inca o data Presedintele Basescu face dovada ca,

este un mare om de stat, un mare politician!
Marko intelege, da' multi romani in stupizenia lor sustin contrariul.

"Ardealul, pămant romanesc" de Milton G. Lehrer (I)

"Imi permit să afirm si să sustin că, la ora actuală, toti evreii din Romania au un statut privilegiat, indiferent dacă au făcut ceva pentru romani sau impotriva lor, cu exceptia lui MILTON G. LEHRER care a fost unul dintre cei mai buni si mari avocati internationali ai drepturilor romanilor ardeleni din toate timpurile." - Corneliu Florea

Nu intotdeauna toleranta inseamnă si măsură a intelepciunii
de Virgil Ratiu

Cum "categoria parlamentar roman" se află in numita vacantă meritată pentru a-si reface fortele intelectual-politice atat de uzate deja in anul pe jumătate trecut,chestiunea cu regionalizarea Romaniei in 8 teritorii pare că a fost dată uitării; in schimb, a apărut printre propunerile "de la centru" o altă inpărtire administrativă, anume fondarea unui nou sector al Bucurestiului care să cuprindă doar Centrul istoric, cum ar veni.

Cine a venit cu ideea nu stiu, dar cu sigurantă este vorba despre vreun politician care are de impărtit cateva functii, nu putine, pentru clientii săi mai vechi ori mai noi - căci despre altceva nici nu poate fi vorba.

(Din 1990 Romania a tot fost impărtită clientilor reprezentantilor partidelor politice parlamentare. Satisfacerea unor astfel de "nevoi" a fost si incă este permisă, se pare, sub multe umbrele ale legilor romanesti, legi in marea lor majoritate prost intocmite, intentionat defectuos concepute!)

Cu privire la regionalizarea Romaniei, numai Tokes Laszlo si apropiatii săi nu au dat uitării initiativa, revenind la intalnirea maghiarilor de la Tusnad cu atat de bătuta si deja vetusta "fixă-pilon" a lor de a obtine autonomia Transilvaniei si, desigur, in perspectivă, alipirea acestui teritoriu romanesc la Ungaria mamă.

Cum fată de acest demers si-a exprimat sustinerea si primul-ministru actual al Ungariei - atitudine care inseamnă amestecul lui Orban in treburile Romaniei - al nostru ministru al Afacerilor Externe ar fi trebuit să-si exprime indignarea pe măsura faptelor. Se pare că a balbait ceva in acest sens.

Insuficient insă

 

evenimentele de la Tg. Mures,

seincadreaza deasemeni in logica Moscovei, ce vazuse potentialul iminent al Unirii Romaniei cu Basarabia, dupa"podul de flori".

"Ardealul, pămant romanesc" de Milton G. Lehrer (II)

Maghiarii din Romania, in frunte cu Tokes si cu membrii UDMR - in lupta lor de o sută de ani pentru a fura Transilvania in folosul lor - se fac că nu cunosc măcar lectia dată in 1944 de Milton Lehler, jurnalist si istoric american, in lucrarea "Ardealul, pămant romanesc", si cu atat mai mult nici nu vor să audă de recentul volum semnat de Larry L. Watts (foto), tot un american, "Fereste-mă, Doamne, de prieteni", Editura RAO, 2011.

In această carte se descrie pe larg activitatea intensă a serviciilor de informatii din fostul Bloc sovietic - dar nu numai, ci si a serviciilor similare de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial - (AVH - Ungaria, KDS - Bulgaria, Stasi - Germania de Est, STB - Cehoslovacia, SB - Polonia) -, toate oranduite sub directia moscovită a KGB, care aveau printre altele ca obiective "majore" dezmembrarea teritorială a Romaniei: Transilvania la unguri, Bucovina si Basarabia la sovietici (adică la rusi), Dobrogea si o parte a Munteniei la bulgari, precum si disuadarea si blocarea economică a tării noastre, generarea si diseminarea de informatii false despre Romania in tările europene, asiatice si americilor, declansarea de revolte in interiorul tării, provocări deliberate ale agentiilor străine prin care Romania să fie discreditată in fata tuturor natiunilor si tot in aceste scopuri: "măsuri active" prin care să se asigure "coordonarea strategiilor si initiativelor la nivel general" si "coordonarea si directionarea operatiunilor de dezinformare".

Aparatul AVH al Ungariei nu a iesit niciodată de sub cuvantul si initiativele KGB-ului de la Moscova.
Sunt convins că si astăzi serviciile lor colaborează - indiferent cum se numesc - avand tel otrăvirea opiniei publice si manipularea perceptiei publice asupra realitătii din si despre Romania si, mai cu seamă, despre teritoriul cuprins in Transilvania romanească.

Probabil Romania cunoaste in amănunt aceste activităti pe plan international, intensita-tea cu care se manifestă acestea, insă tolerarea lor ca "evenimente" desfăsurate pe teritoriul tării pare doar că ar satisface unele orgolii ale membrelor Uniunii Europene, nimănui folositoare. Nicidecum folositoare nouă, Romaniei. (Mesagerul. Ro )

 

hei malmo..sa fie sanatosi tov maGhiari..ca peste 100...

hei malmo..sa fie sanatosi tov maGhiari..ca peste 100...de ani vor sarbatori 200 de ani de "Ardeal Rominesc" si nu HunGuresc!!!

Micul Grup

Unde mai pui ca si grupul de la Cambridge a fost racolat de un komunict de top maghiar.Drept rasplata are mormintul si numele la baza zidului kremlinului. Ce alegere a mai facut si NATO cu Ungaria..vai de capul lor. Tara cu propaganda revizionista neintrerupta.

"Ardealul, pămant romanesc" de Milton G. Lehrer

Portalul Ziaristi Online a prezentat extrase din lucrarea profesorului Larry Watts, Fereste-te, Doamne, de prieteni.

In cele ce urmeaza publicam o cronica importanta despre cartea evreului-american Milton Lehler, "Ardealul, pămant romanesc" cat si, in baza materialului, mai multe pagini in facsimil din lucrarea aflata pe "lista neagra"a ungurilor din actualul Guvern, aflati sub acoperire sau nu.

Asemenea lui Larry Watts, Milton Lehler este unul dintre putinii observatori straini care au relatat adevarul despre atrocitatile comise de unguri asupra romanilor, in ceea ce a constituit primul act de epurare etnica in masa al celui de-al doilea razboi mondial. Astfel, in lucrarea sa "Les assassinats", publicistul american Milton G. Lehrer relata:

"Comuna Trăznea a fost ocupată de trupele unguresti la 9 septembrie 1940. Ca si cand armata de ocupatie ar fi executat un ordin primit, indată ce satul a fost invadat de soldati, un veritabil potop de foc si sange s-a abătut asupra lui. Toate armele moderne au fost utilizate pentru a satisface instictele brutale: pusti, mitraliere, tunuri, grenade.

După ce au fost trase primele salve, soldatii au pătruns in case si au asasinat pe oricine găseau in calea lor, incendiind locuintele. Cazul preotului roman Traian Costea, care, dupa ce a primit un glonte in cap, a fost tras pe galeria de lemn a presbiteriului - căruia i s-a dat foc si a ars in intregime odată cu cadavrul preotului - este tipic. După incetarea focului de arme, ungurii au pus mana pe copiii de romani si ii aruncau de vii in foc, făcandu-i să moară in chinuri groaznice. Jale mare răsuna in tot locul de plansetele lor".

Această carte cu subtitlul "Problema Ardealului văzută de un american" a avut o primă editie in limba romană in 1944, o editie in limba franceză apărand in Elvetia in aceeasi perioadă.

Autorul preciza că lucrarea a fost terminată inainte de evenimentele de la 23 August 1944: "Climatul politic al vremii in care ea a fost scrisă nu m-a impiedicat insă să dezvălui opiniei publice din Occident aspectul real al asa-numitului arbitraj de la Viena, act arbitrar, inechitabil si apolitic, impus cu violentă de cei doi comparsi, Ducele si Fűhrerul, care au crezut că Europa culturii milenare a căzut atat de jos, incat destinele ei pot fi scrise de doi aventurieri, erijati in conducători. Dictatele impuse de dictatori au avut intotdeauna soarta făuritorilor lor.

Nimic nu se poate clădi intr-adevăr pe violentă, după cum nimic nu se poate clădi pe nisip: nici dictaturi si nici dictate".

 

Ardealul, pămant romanesc (IV)

O a doua editie a cărtii in limba romană a fost lansată abia la inceput de an 1989 (Editura Stiintifică si Enciclopedică, Bucuresti), o editie care nu are nicio legătură cu nationalismul de propagandă practicat in acea vreme de regimul Ceausescu.

Cartea trebuia să reapară deoarece in acea perioadă Agentiile secrete de la Budapesta, Sofia si Moscova exercitau in Occident o presiune teribilă care privea/promova dezmembrarea Romanei si impărtirea ei intre cele trei natiuni care si-au manifestat incă din secolul XIX necontenit dorinta de a face ca Romania să dispară de pe harta Europei prin "absorbtie".

In aceste demersuri, Rusia, apoi Uniunea Sovietică a castigat fată de Romania mai intotdeauna, iar in 1989 telul vecinilor de a spulbera tara noastră se afla chiar pe puncul de a se implini.

O a treia editie a volumului a fost lansată de acelasi care a ingrijit editia precedentă, conf. univ. dr. Ion Pătroiu, Editura Vatra Romanească, Cluj, 1991. De atunci, această carte este tot mai actuală pentru romani in primul rand si pentru elitele politice europene - doar că niciun guvern de după 1990 de la Bucuresti nu s-a ingrijit ca acest op să apară tradus in toate limbile europene, pentru a fi făcut cunoscut si pentru a arăta Europei ce a fost si ce este Romania.

Această care este acum si mai actuală, pentru că elitele maghiare din Romania (in special prin UDMR) nu scapă niciun prilej de-a santaja orice guvernare de care se lipesc cu scopul - bine cunoscut - de-a transforma Transilvania intr-un "teren de dispută" inter-statală. Nu are rost să insirui aici pretentiile rostite de atatea ori de către iredentistii maghiari din Romania, mereu neobositi cu afirmatii aiuritoare: despre autonomii secuiesti, despre cum nu ar trebui ca maghiarii să stie să invete limba oficială a statului, despre cum ii sperie din textul Constitutiei formularea "stat national unitar roman".

Mai trimit incă o dată spre lectură nu demult apărutul volum,"Fereste-mă, Doamne, de prieteni" de Larry Watts, Editura Rao, o carte cat se poate de actuală - la tema abordată aici - la randul ei.

MILTON G. LEHRER:

ARDEALUL PĂMÂNT ROMÂNESC

 

Ardealul, pămant romanesc (V)

In prefata volumului de cinci sute de pagini, istoricul Ion Pătroiu face o scurtă prezentare a autorului, jurnalistul si scriitorul american Milton G. Lehrer, pe care il caracterizează drept un om de cultură, perfect informat, observator atent si obiectiv, avand un stil concis prin selectarea esentialului. In continuarea prefetei, Ion Pătroiu care, in 1991 impreună cu sotia autorului, Doamna Edith Lehrer, a ingrijit editia volumului apărut la Editura Vatra Romanească - Cluj Napoca , precizează că obiectivele lui Milton G. Lehrer au fost etalarea adevărului istoric si social din Transilvania , a monstruozitătii Dictatului de la Viena ( August 1940 ) si a metodele propagandei unguresti : falsul deliberat, minciuna sfruntată, nerusinarea cinică.

Milton G. Lehrer s-a născut in 1906 la New York. Tot din prefată aflam că părintii săi erau evrei din Romania care, după un timp trăit in Statele Unite s-au reintors in tară.

După ocuparea Parisului de către trupele germane in 1940, Milton G. Lehrer are motive intemeiate să părăsească capitala franceză si se refugiază in Romania, la Bucuresti. Astfel, trăieste alături de poporul roman tragedia Ultimatului de la Moscova si a Dictatului de la Viena.

Observă atent situatia internatională, stă de vorbă cu refugiatii din partea Transilvaniei ocupate de Ungaria si adună materiale pentru volumul intitulat Le probleme transylvain vu par un americain cu subtitlul La Transylvanie - terre roumaine, terminat in franceză si romană in 1944, an in care versiunea romanească este editată si publicată in primă editie.

 

Ardealul, pămant romanesc (VI)

Din nefericire pentru natiunea romană, versiunea franceză nu a putut fi publicată in Franta din motive financiare si este incă o rusine a guvernantilor romani care aveau posibilităti de finantare, dar nu au făcut-o !!

Si nu numai a guvernantilor dar si a Academiei Romane, a istoricilor si scriitorimii romane, a avutilor din acea vreme printre care nu s-a găsit nici un sponsor pentru publicarea volumului in Parisul eliberat. Astfel opinia publică occidentală nu a fost informată corect despre le probleme transylvain, lăsand cale liberă propagandei unguresti de atunci si pană in prezent .

Editia de fată, a treia, este de fapt prima editie completă a volumului document, imbatabil martor al adevărului si se datorează sotiei autorului, Doamna Edith Lehrer,care a venit in Romania aducand manuscrisul primei părti a volumului, in care se arată continuitatea populatiei autohtone in Dacia, parte ce nu a fost publicată in editiile anterioare.

Aparitia editiei de fată se datorează si Uniunii Nationale Vatra Romanească si istoricului Ion Pătroiu.

Am lăsat pentru altă dată comentariile asupra interzicerii reeditării acestui volum necesar cunoasterii istoriei romanesti din 1944 pană acum si de acum inainte, pentru că actualii guvernanti ai statului roman sunt inscăunati de udemeristii iredentisti, cărora le sunt vasali pentru această inscăunare.

Imi permit să afirm si să sustin că, la ora actuală, toti evrei din Romania au un statut privilegiat, indiferent dacă au făcut ceva pentru romani sau impotriva lor, cu exceptia lui MILTON G. LEHRER care a fost unul dintre cei mai buni si mari avocati internationali ai drepturilor romanilor ardeleni din toate timpurile si trebuie asezat alături de marile personalităti istorice romanesti care au pledat si luptat pentru drepturile romanesti in Ardeal.

Acum insă, cand propaganda udemeristilor are un avant cumplit, guvernul statului roman si pseudo-elitele bucurestene ce domină mass media romanească nu o contracarează real, subliniez real, din contră anihilează unitatea natională, denigrează Uniunea Natională Vatra Romanească si il marginalizează, discriminează istoric si intelectual pe MILTON G. LEHRER.

Tăinuirea si dosirea acestui volum, si a autorului lui, in aceast moment de exacerbare a iredentismului ungar, inoculat cu ură in tanăra generatie de unguri si secui ardeleni, demonstrează, incă odată, că actualii guvernanti romani si o parte din elitele culturale nu sunt nici măcar trestii ganditoare, ci doar niste trestii de baltă aplecate după cum bate vantul si interesele lor meschine .

 

Ardealul, pămant romanesc (VII)

Spicuiri Notabile din prefata volumului

Istoricul Ion Pătroiu cu seriozitate istorică si curaj civic scrie o prefată de 25 de pagini ce trebuie mai mult decat citită, meditată.
Prefata incepe cu Nicolae Iorga care in 1938 a tinut la Abrud conferinta Lupta stiintifică impotriva dreptului romanesc, prin care documentat arată efectele negative ale propagandei unguresti, deformările si minciunile in trombă prin care se incearcă să se conteste drepturile poporului roman asupra teritoriului său national prin negarea identităti si a continuitătii.

In acest sens, cateva paragrafe mai jos, Ion Pătroiu vine cu un exemplu prin care ne arată cat de departe merg ungurii cu dezinformarea si falsul istoric. De ***and s-a aflat, din Cronica de la Saint Denis- cronica considerată buletin oficial al regatului Frantei - cum s-a celebrat la Paris, din ordinul regelui Carol al VI-lea, victoria regelui Ungariei, Sigismund de Luxenburg, la Rovine, impotriva lui Baiazid !!

Da, ati citit bine, asa scrie in cronica franceză ca a avut loc o mare procesiune si s-au tras clopotele la Notre-Dame in cinstea regelui, care, nu s-a aflat acolo in timpul bătăliei, sosind in ajutorul lui Mircea cel Bătran, cand bătălia luase sfarsit cu infrangerea otomanilor care deja se retrăgeau, cu Baiazid cu tot, peste Dunăre după cum scriu chiar cronicile otomane.

După infrangerea lui Baiazid la Rovine de către Mircea cel Bătran, solii unguri au dus la Venetia vestea despre vitejia regelui Ungariei care s-a bătut corp la corp cu Baizid !! Mai departe, vestea vitejiei regelui ungur a ajuns pană la Paris. Da, se practică din toate timpurile, ca unii să se laude cu victoriile altora, dar ungurii ii intrec pe toti si mă mir cum de s-au oprit aici cu fabulatia, fără să ne spună cine a invins din bătaia corp la corp dintre cei doi, cand era atat de simplu să adauge: viteazul rege al Ungariei i-a tăiat capul lui Baiazid, dar doctorul personal al sultanului i l-a cusut la loc, pe loc. Ce mai conta, in afara de faptul ca la Notre-Dame de Paris s-ar fi tras clopotele o săptămana, in loc de o zi.

Lăsand la o parte ridiculul propagandei unguresti, Ion Pătroiu arată că, de cum romanii au intrat pe scena istoriei universale, fiinta si faptele lor sunt numai de unii prezentate corect iar de altii sunt deformate, minimalizate sau chiar negate si exemplifică cu Robert Roesler, primul care ne-a scos din Dacia Superioară, din Dacia lui Burebista si Decebal, spulberandu-ne din Europa !

Mai trebuie retinut din prefată si alte aspecte ale propagandei unguresti. In timp ce toti vecini Ungariei sunt distorsionati prin fals si minimalizati cu ură, ei, ungurii cu arogantă vorbesc de milenarul regatului lor european, cand de fapt pentru aproape o jumătate de mileniu nu a existat un stat ungar de sine stătător.

 

Ardealul, pămant romanesc (VIII)

Cu tot acest adevăr istoric, ei nu contenesc nici astăzi să tipărească si să răspandească hărti cu marele regat ungar ce a exista inainte de pierderea Dalmatiei (1430) si a bătăliei de Mochacs (1526) !!
Opus acestei tardive grandomanii unguresti, istoricul Ion Pătroiu face o comparatie pertinentă cu Turcia si Austria, foste mari imperii europene, care in zilele de acum nu tipăresc, pentru răspandire si propagandă, cat de intinse le-a fost imperiile lor.

Chestie de bun simt social, istoric pe care nu il au ungurii revizionisti de astăzi, in frunte cuLaszlo Tokes de la noi (reprezentant al Romaniei) si Viktor Orban de la ei.

Spre sfarsitul prefetei, autorul ajunge la concluzia că romanii nu cunosc adevărata istorie si propaganda a vecinului nostru ungar, din mai multe motive. Mentionez două:obstructia de astăzi a adevărului despre propagandă iredentistă anti-romanească si inexistenta unei istorii corecte a ungurilor scrisă de un roman pentru romani.
E adevărat, dar acest mare gol se poate completa citind volumul Ardealul pămant romanesc scris de americanul
Milton G. Lehrer.

SCURTĂ PREZENTARE A VOLUMULUI

Această prezentare succintă o fac in ideea ca cititorul roman, sau de ce nu?, ungur, să facă rost si să citească intregul volum, care este un comentariu pertinent prin sutele de documente istorice, din surse diferite, romanesti si străine, despre Transilvania , despre populatia si istoria ei. Milton G. Lehrer isi imparte volumul in cinci părti:

PARTEA INTÂIA

Ce este Transilvania ?

La această intrebare autorul răspunde pe cat de direct, pe atat de corect: Transilvania este unitatea pămantului locuit de romani si incepe cu poporul daco-get. Si ca să dovedească acest fapt recurge la diferite recensăminte ale populatiei din Transilvania , insistand mai mult asupra celui din 1930.

Acest recensămant a fost luat in considerare la Viena, cand s-a inceput arbitrajul pentru Transilvania, arbitraj care pană la urma s-a sfarsit ca un dictat prin amenintare cu forta.

După acest recensămant inTransilvania avea 5.548.363 de locuitori dintre care romani erau 3.207.880, unguri 1353.276, sasi si svabi 543.852. deci in Transilvania din patru locuitori numai unul era ungur.

 

Ardealul, pămant romanesc (IX)

Milton G. Lehrer din datele statistice ale acestui recensămant demonstrează ca romanii formează marea majoritate a locuitorilor Transilvaniei, ca sunt autohtoni, armonios răspanditi, pe cand celelalte minorităti sunt intruse, colonizate incepand cu secolul XI-lea. De asemenea autorul, cu argumente istorice, citand peste douăzeci de autori străini, atestă continuitatea populatiei daco-gete in Transilvania, contracarandteoria lui Robert Roesler prin care la venirea ungurilor aceasta era un spatiu pustiu, un vid.

PARTEA A DOUA

Transilvania leaganul romanismului

In această parte de 112 de pagini, autorul scrie pe rand, succint dar esentialul despre Daci, Romani, Romani, demonstrand istoric continuitatea si transformarea poporului daco-get in spatiul carpatin, cu toate vicisitudinile sutelor de ani prin care a trecut, sustinandu-le existenta permanentă aici si, prin dovezi si rationament istoric, demolează pe rand toate teoriile propagandistice anti-romanesti prin care Dacia romană ar fi rămas goală după retragerea aureliana (247 A.D.)

Pentru cei mai putin informati si pentru tanăra generatia post decembristă, care este complet dezinformată istoric si politic, recomand acest capitol din care se va afla cum istoricii unguri au distorsionat adevărul istoric, dandu-ne dispăruti de acasă pentru o mie de ani.

In esentă, după plăsmuirile unguresti odată cu retragerea legiunilor romane intregul popor daco-roman a părăsit Dacia lui Decebal si a pribegit păstorind pe nu stim unde si după o mie de ani s-a intors inapoi, ca niste valahi arhaici, năpădind marele lor principat transilvan. Si după ce ne-au primit , din milă, ne-am numit popor roman si ne-am făcut stăpani la ei acasă.

Cititi: "Timp de o mie de ani un gol imens in centrul Europei, in cea mai fertilă si mai bogată regiune a continentului, gol pe care aveau să-l umple ungurii abia in secolul al IX-lea".

Ungurii s-au trudit mult să născocească o asemenea teorie a discontinuitătii si exodului, de o mie de ani a poporului roman, dar nu au putut dovedi cu probe si rationamente istorice aceste născociri.

In schimb a venit Milton G. Lehrer care ii demolează prin eruditie istorică. Intai de toate, nu există un fenomen asemănător in tot imperiul roman, adică, odată cu retragerea legiunilor romane să plece si populatia autohtonă după ele. De ce tocmai din Dacia, cea mai fertilă si bogată regiune a continentului?

A doua intrebare fără răspuns este: unde sunt documentele celorlaltor popoare, a cronicarilor si istoricilor lor, prin care să ateste acest exod si nomadism al poporului geto-dac prin tările lor, cunoscut fiind că in asemenea situatii inevitabil ar fi fost mari confruntări, lupte intre băstinasi si intrusi consemnate in documente, cronici, istorii.

 

Ardealul, pămant romanesc (X)

Lipsesc dovezile si rationamentul istoric din teoriile unguresti.
Unde ar trebui să-i plasam pe daco-romani, se intreabă celebrul istoric Ferdinand Lot de la Sorbona , pentru că ungurii, sarbii, bulgarii si grecii sunt de acord că ei nu au ce căuta nici in Serbia, nici in Bulgaria, nici in Macedonia sau in Pind.

Nu există documente si nici logică istorică, in schimb Milton G. Lehrer aduce zeci de dovezi si considerente rationale impotriva teoriei nomadismului nostru si al vidului din Transilvania!
Cititi pagina a saptea, de exemplu sau capitolul Anonymus - Belae regis notar - care a scris in latină cea mai veche si importantă cronică despre unguri.

Notarul regelui scrie:"In momentul cuceririi Transilvaniei de către unguri, tinutul era locuit de către vlahi si slavi organizati in ducate (voivodat = ducat in latină)".

Deci vidul a trebuit cucerit ! De la cine? De la Gelu ce avea un voivodat in centrul Transilvaniei la Gilău, de la voivodatul lui Menumorut din Crisana si de la Glad ce avea ducatul in Banat.

Aceste dovezi nu i le iartă ungurii lui Anonymus, marele lor cronicar latin.

Milton G. Lehrer nu se opreste la Anonymus, care răstoarnă tot zbuciumul falsificării istoriei de cate unguri, el aduce si alte dovezi vechi scrise despre Terra Vlachrorum, argumente arheologice, toponimice, lingvistice.

Dovada continuitătii folosirii limbii latine, in proportie de 80%, pe care o vorbesc romanii este valoroasă in a contracara falsitatea nomadismului poporului daco-get, prin fapt si rationament. Cum poate fi un popor etichetat drept nomad pentru o mie de ani, fără să se poată preciza pe unde a fost nomad, după care il regăsim pe vatra strămosilor săi vorbind aceiasi limbă ca ei ?!?

PARTEA A TREIA

Transilvania după năvălirea ungurilor

Este o parte condensată de date concrete pe care Milton G. Lehrer o incepe cu Anul 896, cand ungurii pătrund in Panonia si, pe parcursul a 200 de pagini, autorul ajunge pană la Tratatul de la Trianon -1920, cand Ungaria devine stat independent, de sine stătător după o jumătate de mileniu de atarnări si compromisuri.

Este un capitol dens de istorie, de data aceasta si mai incărcată de fapte, personalităti istorice si documente din istoria noastră, a ungurilor si cea universală. La sfarsitul lecturii acestui capitol, am imaginea clară a unei fresce istorice de o mie de ani si am ajuns la ideea , pe care nu am găsit-o aici, nici in alte lecturi istorice, despre mileniul de impilare a romanilor ardeleni de către unguri !!

 

Curaj, frate!

Apreciez ca scrii aceste comentarii de acolo de unde traiesti! Ar fi bine ca ceei care traiesc in RO sa fie constienti de datoria lor fata de pamintul romanesc!

Ardealul, pămant romanesc (XI)

Fresca istorică prezentată de Milton G. Lehrer incepe cu sosirea ungurilor in Panonia si fiind opriti din incursiunile lor de jaf si pradă de Otto Cel Mare langă Augsburg , se retrag din vest, intorcandu-se spre Transilvania. Aceste fapte sunt atestate istoric si incă odată autorul demonstrează că teoria lui Robert Roesler,despre golul transilvan, este doar o propagandă ungurească nefondată. Odată pătrunsi in Transilvania incep, mai ales in Secuime, maghiarizarea si deznationalizarea timpurie a romanilor prin mai multe căi.

Unele fortate prin administratie, scoală, religie, armată, si una voluntară, prin care unii romani văzand ce drepturi si privilegii au ungurii fată de ei, se maghiarizează de la sine.

Spatiul ocupat de unguri este mult prea mare pentru numărul lor redus, pentru a face fată autohtonilor nemultumi si acestea sunt motivele reale ale colonizării Transilvaniei, care s-a făcut in trei randuri consecutiv cu sasi, svabi si unguri.

In primul rand, in secolele XI si XII, au fost adusi spre colonizare sasi si teutoni la marginea de sud – est a Transilvaniei, care, pentru improprietăririle primite, deveneau supusii regilor unguri, indatorati, obligati să le apere domeniile de năvălitori, dar mai ales să contrabalanseze populatia autohtonă.

Cum o altă mare parte a pămanturilor romanilor erau deja stăpanite de nobilimea ungară, iobăgindu-i pe valahii tolerati , tensiunile cresc intre intrusi si romanii ardeleni intr-un tumultus rusticorum , cum e mentionat in cronicile latine ale timpurilor, pană ce se ajunge la Răscoala de la Bobalna - 1437.

In acest moment critic, nobilimea se apără si printr-o aliantă impotriva răsculatilor autohtoni numită Unio Trium Nationum in care se unesc ungurii, secuii si sasii. Cele trei natiuni, secuii se considerau natiune separată de unguri, prin această uniune iau cele mai diabolice hotărari impotriva romanilor, care de acum inainte sunt doar valahii tolerati desi erau cei mai vechi in Transilvania iar numărul lor intrecea toate cele trei natiuni unite la un loc !

Tolerati in propria lor tară romanii aveau de suportat asuprirea ca o clasă inferioară.

 

Ardealul, pămant romanesc ... Atentie!... Ptr cei interesati!

Continuarea prezentarii "Ardealul, pămant romanesc" o gasiti mai sus in articolul "Antal Arpad: Nu din cauza lui Tokes ne e rusine in strainatate cand aratam pasaportul"

..................

 

Si aici acelas text???

Te-ai bagat si aici cu acelas text ca si papagalul? Te plateste la bucata???

Multumesc Malmo! Efortul tau este apreciabil iar despre nike-

ul tau, trebuie sa-ti spun ca, Seniorul este cel mai drag si regretat politician al meu si al familiei mele!
Cele bune!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor