Marko Bela: Transilvania este proprietatea tuturor, maghiarii nu sunt chiriasi

Vineri, 16 Martie 2012, ora 09:57
2982 citiri
Marko Bela: Transilvania este proprietatea tuturor, maghiarii nu sunt chiriasi
Foto: Arhiva

Vicepremierul Marko Bela a apreciat, joi, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, ca Transilvania este proprietatea tuturor, iar romanii si maghiarii trebuie sa aiba aceleasi drepturi, inclusiv in ceea ce priveste invatamantul.

Udemeristul, prezent la statuia Secuilor Martiri din Targu Mures, a declarat in fata a 3.000 de persoane ca maghiarii nu sunt "chiriasi" in municipiu, noteaza Mediafax.

"Au trecut 164 de ani de la Revolutia ungara de la 1848 si de atunci a trebuit, din nou si din nou, sa luptam pentru libertate. Astazi, mai trebuie sa luptam pentru invatamant in limba materna. Sa avem scolile noastre, sa avem sectii maghiare la Universitatea de Medicina si Farmacie, pentru ca medicul sa poata vorbi in limba maghiara cu pacientul.

Unii au obosit sa lupte, iar altii au zis ca nu mai are rost sa luptam. Mesajul nostru, al celor care am ales sa ramanem aici, sa traim si sa muncim aici, al celor care mai avem credinta este ca trebuie sa luptam pentru drepturile noastre. Nu pot sa ne faca sa tacem, nu suntem chiriasi in orasul nostru", a opinat vicepremierul.

Aceasta a adaugat ca reprezentantii UDMR se afla la Bucuresti pentru a ajuta tara.

Maghiarii din Romania sarbatoresc Ziua Ungariei

"Dar nu e de ajuns sa colaboram, ne asumam coalitia pentru guvernarea tarii numai daca aceasta colaborare este reciproca. Numai asa mergem mai departe in coalitie, daca interesele maghiarilor sunt respectate, pentru ca ele nu stirbesc drepturile romanilor. Noi putem actiona independent, sa luam decizii in legatura cu invatamantul in limba maghiara. Nu avem nevoie de paznici.

Acum, de 15 martie, trebuie sa ne amintim ca prin divizarea noastra nu se intampla nimic, numai impreuna putem face ceva. Numai atunci vom fi puternici daca suntem uniti. Noi respectam trecutul, prezentul si viitorul altora si ne asteptam la acelasi lucru si din partea acestora", a mai spus Marko Bela.

Acesta declarase, anterior, ca romanii si maghiarii trebuie sa aiba aceleasi drepturi, inclusiv in ceea ce priveste invatamantul, argumentand ca "drepturile acordate maghiarilor nu priveaza de niciun drept cealalta comunitate".

"Astazi, mai trebuie sa luptam pentru invatamant in limba materna. Sa avem scolile noastre, sa avem sectii maghiare la Universitatea de Medicina si Farmacie, pentru ca medicul sa poata vorbi in limba maghiara cu pacientul. Unii au obosit sa lupte, iar altii au zis ca nu mai are rost sa luptam. Mesajul nostru, al celor care am ales sa ramanem aici, sa traim si sa muncim aici, al celor care mai avem credinta este ca trebuie sa luptam pentru drepturile noastre. Nu pot sa ne faca sa tacem, nu suntem chiriasi in orasul nostru", a mentionat udemeristul.

Unde merg Kelemen Hunor si Marko Bela de Ziua Maghiarilor?

Vicepremierul a mai spus ca nicio comunitate nu este privata de anumite drepturi atunci cand acestea sunt acordate si maghiarilor.

"Daca maghiarii vor reusi sa aiba propriile structuri de decizie in cadrul universitatii, acest lucru nu saraceste romanii care lucreaza sau invata la aceeasi universitate, dimpotriva", a conchis Marko Bela.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Marko maghiari chiriasi Transilvania, #Marko Bela Ziua Maghiarilor , #UDMR