Marko Bela: Trebuie regandita definitia de stat national

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 16:30
4371 citiri
Marko Bela: Trebuie regandita definitia de stat national
Foto: wordpress.com

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat marti ca, in contextul "schimbarilor radicale" preconizate asupra Constitutiei, Uniunea sustine introducerea unor drepturi colective minoritatilor, care sa denote "regandirea relatiilor interetnice".

"In domeniul minoritatilor, noi in acest moment avem dispozitii bune in Constitutie. Ceea ce dispune Constitutia in legatura cu minoritatile este un lucru bun - drepturi privind invatamantul in limba materna si dreptul de utilizare a limbii materne in administratie, justitie, in institutiile de stat.

Dar acestea sunt de fapt drepturi individuale. Daca regandim Constitutia, trebuie sa ne gandim si la drepturile colective ale minoritatii.

In plus, o alta schimbare radicala, nu neaparat legata de drepturile colective - o largire a drepturilor pe care le avem si-n acest moment - un statut regional, zonal, oficial privind limba maghiara (...) o a doua limba in acele zone", a explicat Marko.

"Daca exista intentia de a schimba radical Constitutia, ceea ce trebuie foarte bine discutat, atunci dupa parerea UDMR nu am putea face acest lucru fara sa regandim relatiile interetnice", a adaugat el.

"Trebuie regandita definitia de stat national, trebuie regandit statutul limbilor minoritatilor, al limbii maghiare la nivel regional. La nivel regional ar trebui sa primeasca un alt statut decat acum, problema autonomiei administrative a unor zone sau a autonomiei culturale a minoritatilor.

Deci, daca avem o abordare radicala fata de ce avem in acest moment in Constitutie, atunci trebuie s-o avem inclusiv in domeniul relatiilor interetnice", a afirmat Marko, in opinia caruia raportul Comisiei prezidentiale propune "schimbari radicale".

La capitolul "deziderate bune" propuse de Comisia prezidentiala, Marko le-a inclus pe cele legate de descentralizare, de reimpartirea administrativa a Romaniei, "dar nu in asa fel cum se semnaleaza in raport, 9 pana la 12 regiuni administrative, ceea ce inseamna ca nu luam in considerare componenta etnica a diferitelor zone".

"Nu am accepta o astfel de reimpartire, numai daca ne-am gandi la cel putin 15-16 regiuni", a afirmat Marko.

De altfel, Marko a afirmat ca se poate accepta un sistem unicameral, care ar simplifica situatia prezenta, "dar o solutie mult mai buna ar fi un sistem bicameral real, prin care Camera Deputatilor ar fi camera politica, aleasa pe criterii politice, si Senatul ar fi o camera care ar reprezenta judetele sau regiunile, oricum diferetele zone din Romania".

Presedintele Uniunii a mentionat ca, in primul rand, ar trebui sa difere modalitatea de alegere si de reprezentare ale celor doua camere, precum si atributiile lor.

El a mai precizat ca nu crede ca este cazul gandirii in acest moment a unei noi Constitutii, "asa cum s-a facut in '90-'91".

Comisia prezidentiala pentru analizarea regimului politic si constitutional din Romania si-a prezentat raportul, prilej cu care Traian Basescu si-a exprimat optiunile proprii privind modificare Constitutiei - regim semiprezidential coerent, definirea mecanismelor dizolvarii Legislativului, un sistem unicameral, eliminarea oricarui privilegiu al alesilor care comit fapte penale, limitarea drastica a reglementarii prin ordonante, un decupaj administrativ cu 9-12 judete sau regiuni si o autonomie locala veritabila, recrediblizarea Curtii constitutionale, introducerea referendumului obligatoriu, regandirea rolului si structurii CSM, definirea clara a tuturor drepturilor cetatenilor.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sentimentul pe care îl împărtăşeşte cu selecţionerul Edward Iordănescu...
#Marko Bela, #statul national, #drepturi colective, #minoritati, #Romania , #UDMR