Marko Bela vrea recunoasterea identitatilor regionale

Sambata, 05 Aprilie 2008, ora 16:59
2077 citiri
Marko Bela vrea recunoasterea identitatilor regionale

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sambata, la Sovata, la dezbaterea "Regiuni intr-o Uniune a valorilor", ca nu spaima romanilor de regionalizare il ingrijoreaza, ci o anumita mentalitate ramasa din perioada comunista, si ca a venit vremea recunoasterii identitatilor regionale, anunat NewsIn.

"Ma refer la ceea ce a existat in Romania inainte de 1989, cand am trait intr-un stat extrem de centralizat si in acelasi timp am suferit o tentativa de a omogeniza societatea, in timp ce realitatea e alta, si anume ca Romania se compune din diferite identitati regionale.

A venit timpul sa incercam sa impunem aceste identitati regionale. Nu trebuie sa vorbim in exclusivitate despre descentralizare, a atributiilor si bugetului, dar trebuie sa subliniem importanta regandirii, reorganizarii administrative a tarii", a spus liderul maghiar.

El a precizat ca sunt mai multe alternative: dupa reorganizarea regiunilor administrative se impune sa li se dea si forte administrative regiunilor de dezvoltare economica sau regandirea judetelor actuale.

"Oricum este nevoie de o schimbare de mentalitate si anume sa acceptam ca avem o tara mare, multicolora care se compune din diferite identitati regionale, inclusiv latura etnica", a afirmat Marko Bela.

Presedintele UDMR a evitat sa vorbeasca despre un model european care s-ar preta cel mai bine in reorganizare. "Nu trebuie sa existe un model european general valabil. Europa unita, paradoxal pentru unii, la fel trebuie sa se compuna din diferite solutii, inclusiv administrative.

Nu cred ca va exista un singur model in ceea ce priveste impartirea administrativ teritoriala. Exista principii general valabile, cum este cel al descentralizarii si subsidiaritatii", a declarat Marko Bela.

Politicianul a mai spus ca UDMR nu va fi de acord ca regiunile de dezvoltare sa ramana in actuala forma si in aceasta formula sa obtina competente mai mari, pentru ca, in opinia lui, aceasta ar insemna

continuarea, cu alte instrumente, a politicii de dinainte de 1989.

"Si in cazul Tinutului Secuiesc nu este vorba numai despre o cramponare de traditii sau de istorie. Aceste zone au exprimat interese comune, inclusiv in privinta dezvoltarii economice. De aceea am spus ca si

viitorul trebuie sa fie in aceasta directie, adica impunerea acestor zone si regiuni traditionale. si criteriul etnic conteaza, dar nu in exclusivitate", a mai aratat liderul maghiar.

Marko Bela a spus ca UDMR este singurul partid care a facut analize economice, pentru toate regiunile tarii si are si argumente de natura sa convinga partenerii politici.

"Cheia dezvoltarii economice si avansarii Ardealului este schimbarea economica. Aceasta nu poate fi detasata de administratia publica. Eu consider ca administratia publica si calitatea ei vor fi chestiunea-cheie in dezvoltarea Romaniei", a declarat liderul Uniunii.

Marko Bela a mai spus ca descentralizarea trebuie urmata de restructurarea administrativa. "In acest moment in Romania distributia administrativa este cea conceputa in 1968, adica in urma cu 40 de ani a unui stat comunist, centralizator, omogenizator. Descentralizarea trebuie sa o asociem cu ideea restructurarii administrative", a spus Marko Bela, care considera ca aceste procese trebuie sa se realizeze cat mai curand.

In acelasi context Marko Bela a spus ca, in opinia lui, este necesar ca dupa introducerea votului uninominal pentru presedintia consiliilor judetene, sa fie "regandit locul si rolul prefectului".

Patru state europene vor să recunoască oficial Statul Palestina. Reacția Israelului
Patru state europene vor să recunoască oficial Statul Palestina. Reacția Israelului
Șefii de guvern ai Spaniei, Irlandei, Maltei și Sloveniei au anunțat că sunt pregătiți să recunoască existența Statului Palestina, drept „singura cale de a atinge pacea și...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Marko Bela, #recunoastere, #identitati, #regionale , #UDMR