Marko: Partidele nu castiga voturi prin discursul nationalist, ci ajuta fortele extremiste

Sambata, 17 Martie 2012, ora 17:04
566 citiri
Marko: Partidele nu castiga voturi prin discursul nationalist, ci ajuta fortele extremiste

Vicepremierul Marko Bela a declarat, sambata, la Targu Mures, dupa ce a fost intrebat despre alianta PNG-PRM, ca "oricine are dreptul sa se coalizeze cu cine vrea" si ca nu crede ca respectiva alianta ar putea deveni o forta.

El le-a atras insa atentia public tuturor politicienilor care adopta discursuri nationaliste ca nu vor castiga astfel voturi, ci vor ajuta "fortele extremiste".

"Daca ma intrebati in legatura cu idei extremiste sau cu forte extremiste, nu cred ca a trecut pericolul acesta. Se vede foarte bine astazi, in aceste saptamani s-a vazut ca, legat de o controversa privind relatiile interetnice (subiectul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures - n.red.), foarte multi politicieni au intrat imediat in competitie electorala si au incercat sa se supraliciteze in ceea ce priveste discursul nationalist.

Eu sunt convins ca ei degeaba cred ca vor aduce voturi propriului partid, pentru ca de fapt, printr-un astfel de discurs, vor ajuta eventualele formatiuni sau forte extremiste, ele vor castiga dintr-o astfel de competitie intre actualele patide de opozitie sau eventual de partea guvernamentala. Dar nu sunt convins ca acea forta va fi PRM sau alte partide cunoscute, nu pot sa fac, din acest punct de vedere, niciun fel de estimari.

Dar atunci cand politicienii in mod iresponsabil intra intr-o astfel de competitie, da, exista riscul unui castig pentru fortele extremiste", a spus Marko Bela.

Intrebat daca se refera si la cele maghiare, Marko Bela a replicat: "Care sunt acelea?". El a adaugat apoi ca este de asteptat ca in campania electorala sa se joace din nou "cartea nationalista".

"Unii vor incerca, dar iarasi sper ca in 2012 un astfel de discurs nu are prea mare priza la electorat. Sper acest lucru, cu toate ca trebuie sa fim foarte prudenti, pentru ca mai ales in conditii de criza economica, saracie, cartea nationalista, extremista poate fi jucata", a spus Marko.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, la randul sau, ca o astfel de alianta, intre PNG si PRM, era de asteptat, insa nu crede "in niciun caz" ca ar putea deveni o forta pe scena politica.

"Nu comentez aceasta alianta decat cu o singura propozitie: ei sunt deja impreuna din 2009, cand au candidat impreuna, pentru a intra in Parlamentul European, Vadim si Gigi Becali. Mi se pare normal sa se intalneasca din nou. Pe noi nu ne deranjeaza, nu ne influenteaza. Asta-i viata, au colaborat, vor colabora si in continuare", a afirmat el.

Si Kelemen Hunor a spus ca se asteapta la jucarea "cartii maghiare" in campanie.

"Se va incerca, ca in fiecare an, de fiecare data se incearca, dar eu sunt convins ca niciodata cei care au impresia ca vor castiga folosind cartea maghiara nu vor castiga. De fiecare data au castigat altii. Nici de data aceasta nu vor castiga", a spus Kelemen.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si vicepremierul Marko Bela au fost prezenti, sambata, la Targu Mures, pentru a se intalni cu victimele si rudele unor victime ale conflictului interetnic din martie 1990, carora le-au inmanat buchetete de flori si un sprijin material din Fondul de Solidaritate al Uniunii.

Presedintele PNG, George Becali, a anuntat, vineri, dupa sedinta Consiliului National, ca partidul pe care il conduce va participa la alegerile locale si generale in alianta cu Partidul Romania Mare.

El a aratat ca aceasta a fost optiunea a 99% dintre reprezentantii PNG din Consiliul National.

"Vom merge in coalitie impreuna cu PRM. Aceasta este hotararea Consiliului National si este si vointa mea alaturi de vointa lor", a subliniat liderul PNG.

Citeste si:
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Primarul Capitalei Nicușor Dan a venit vineri, 28 ianuarie, cu o explicație după ce în presă a apărut informația că primăria ar fi pregătit un milion de lei pentru un studiu de...
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...