Marko: Poate ca vom ajunge la un compromis cu PD-L in privinta impartirii regiunilor

Sambata, 20 Februarie 2010, ora 23:30
1101 citiri
Marko: Poate ca vom ajunge la un compromis cu PD-L in privinta impartirii regiunilor

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sambata, la Targu Mures, ca legea statutului minoritatilor si reorganizarea regiunilor de dezvoltare economica sunt prioritati ale Uniunii in discutiile cu PD-L.

In privinta reimpartirii regiunilor de dezvoltare, presedintele UDMR a spus ca spera sa ajunga la un compromis cu PD-L.

"Nu stiu daca harta va arata asa cum am propus noi, fiindca stiti foarte bine ca intr-o coalitie de obicei solutiile sunt de natura de compromis. Deci, probabil, ca se va ajunge la un compromis, depinde cum, in ce fel. Un lucru e cert in legatura cu regiunile de dezvoltare economica, si anume ca si colegii nostri din PD-L sunt de acord ca actuala impartire nu e buna si in locul celor opt regiuni de dezvoltare economica ar trebui sa avem dublu. Deci in jur de 15-16 regiuni de dezvoltare economica", a declarat Marko Bela.

Politicianul maghiar a adaugat ca UDMR va continua discutiile cu PDL privind impartirea concreta a regiunilor de dezvoltare economica si ca se va consulta si cu CNMT in aceasta privinta.

"In continuare, in schimb, va trebui sa discutam cu partenerii nostri de coalitie privind impartirea concreta, deci harta concreta, care ar fi judetele care fac parte din aceeasi regiune de dezvoltare economica si in acest sens inca nu am avut o discutie cu cei din PDL. Si, concomitent, bineinteles ca ne-am angajat sa avem o conlucrare in aceasta privinta si o corelare si cu colegii nostri din CNMT", a adaugat liderul unional.

In ceea ce priveste Legea Statutului minoritatilor, Marko Bela considera ca punctul de plecare, proiectul deja existent in Parlament, proiectul care a fost adoptat in 2005, va trebui discutat din nou. "Am discutat la vremea respectiva mi se pare in 2005, deci acum cinci ani, in Guvernul Romaniei, dupa aceea s-a impotmolit in Parlament. Intelegerea e cu colegii nostri din coalitie, cu cei din PDL, cu grupul minoritatilor, cu independentii, sa luam acel proiect, sa avem o analiza, o discutie pe proiect si dupa aceea sa demaram din nou dezbaterile in Camera Deputatilor. Si la fel vom lucra la acest proiect si impreuna, deci vom avea o mica comisie care sa lucreze impreuna cu colegii nostri din CNMT", a spus presedintele UDMR.

La Targu Mures a avut loc sambata Forumul de coordonare Maghiar din Transilvania, la care au participat atat presedintele UDMR, Marko Bela, cat si liderul CNMT, Tokes Laszlo.

La fel ca Tokes Laszlo, si Marko a evidentiat faptul ca ambele parti doresc sa continue colaborarea. "Astazi am avut pe ordinea de zi mai multe probleme, dar ceea ce as vrea sa subliniez eu - ideea si decizia de a continua o conlucrare privind o serie de prioritati importante ale momentului, si aici ma refer inclusiv la proiecte de legi. Deci proiectul legii minoritatilor, de exemplu, sau proiectul privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare economica. Deci ne-am inteles cu colegii nostri din CNMT ca lucram impreuna pe aceste proiecte, in timp ce, bineinteles, trebuie sa avem o corelare si cu colegii nostri din coalitia de guvernare", a spus Marko.

In ceea ce priveste problema invatamantului, presedintele UDMR a accentuat consecintele pe care le are reforma fiscala asupra sistemului de invatamant. "La fel, un domeniu extrem de important - eu as afirma ca de fapt cel mai important in acest moment pentru Forumul de Coordonare Maghiar din Transilvania: invatamantul. Si anume eventualele consecinte ale reformei fiscale in domeniul invatamantului si anume acel coeficient pe numar de elevi care se va acorda ca si finantare scolilor si care daca nu este aplicat in mod corect si daca criteriile nu sunt stabilite foarte bine, atunci ar putea sa duca la desfiintarea unor clase si scoli. Trebuie sa va spun ca in acest moment acest lucru este si preocuparea mea si preocuparea colegilor mei din UDMR cea mai importanta. Actualul sistem nu e suficient, deci ceea ce se preconizeaza ca si coeficient de finantare - criteriile egalitariste nu vor duce la rezultate bune, va trebui sa avem alte criterii", a afirmat Marko Bela.

Liderul unional a admis ca este necesara si o colaborare pentru a finanta invatamantul si institutiile de cultura atat din fonduri din Romania, cat si din fonduri din Ungaria.

La intrunirea de sambata, liderul CNMT, Laszlo Tokes, a anuntat ca Adunarea Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc, anuntata pentru 12 martie, va fi amanata, la solicitarea UDMR, care considera ca acea data nu ar fi oportuna pentru o astfel de adunare.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#regionalizarea Romaniei, #Marko Bela, #proiect UDMR, #regiuni dezvoltare , #UDMR