UDMR vrea republica parlamentara

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 16:58
896 citiri
UDMR vrea republica parlamentara

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat vineri ca Uniunea doreste republica parlamentara, nu semiprezidentiala si s-a aratat sceptic ca s-ar putea contura in Parlament consensul necesar initierii modificarii Constitutiei.

"Noi nu suntem de acord cu o republica semiprezidentiala. Noi reprezentam o minoritate care este concentrata intr-o anumita regiune si am avea nevoie de un stat descentralizat, in care administratiile locale sa aiba cat mai multe atributii si puteri, iar la nivel central institutia cea mai importanta sa fie Parlamentul", a declarat Marko Bela, la o dezbatere despre necesitatea revizuirii Constitutiei despre organizata de ISD, Fundatia Friederich Ebert si Universitatea "Dimitrie Cantemir", informeaza Newsin.

Liderul maghiar s-a aratat sceptic cu privire la posibilitatea revizuirii legii fundamentale. "Distanta intre viziunile pe baza carora vrem sa modificam Constitutia este enorma (...) Nu cred ca am avea sansa in acest moment sa ajungem la un consens in privinta modificarilor constitutionale care sa intruneasca o majoritate de doua treimi in Parlament", a subliniat Marko.

Presedintele Basescu si cel al UDMR, Marko Bela, au avut zilele acestea, prin intermediul presei, o disputa legata de caracterul statului roman. In timp ce presedintele a afirmat in timpul unei vizite in Ungaria ca autonomia Tinutului Secuiesc nu va fi niciodata realizata pentru ca Romania este stat national, unitar si indivizibil, Marko a replicat ca Romania nu este nicidecum stat national avand in vedere procentul semnificativ de cetateni apartinand minoritatilor.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat pe 20 ianuarie, dupa prezentarea raportului comisiei prezidentiale pentru analizarea regimului politic si constitutional din Romania ca, in contextul "schimbarilor radicale" preconizate asupra Constitutiei, Uniunea sustine introducerea unor drepturi colective minoritatilor, care sa denote "regandirea relatiilor interetnice".

"Trebuie regandita definitia de stat national, trebuie regandit statutul limbilor minoritatilor, al limbii maghiare la nivel regional. La nivel regional ar trebui sa primeasca un alt statut decat acum, problema autonomiei administrative a unor zone sau a autonomiei culturale a minoritatilor. Deci, daca avem o abordare radicala fata de ce avem in acest moment in Constitutie, atunci trebuie s-o avem inclusiv in domeniul relatiilor interetnice", a afirmat Marko.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Marko Bela, #modificare Constitutie , #UDMR