Marko Bela, despre decizia lui Tokes de a infiinta un nou partid: iresponsabila

Duminica, 10 Iulie 2011, ora 08:14
2013 citiri
Marko Bela, despre decizia lui Tokes de a infiinta un nou partid: iresponsabila

Vicepremierul Marko Bela a criticat, sambata, la Izvoru Muresului, decizia europarlamentarului Tokes Laszlo de a infiinta un nou partid care sa-i reprezinte pe maghiari, decizie pe care a catalogat-o drept iresponsabila.

Marko Bela a explicat, in cadrul lucrarilor taberei de vara a Uniunii, ca este un lucru vital ca maghiarii din Romania sa fie bine reprezentanti in Parlamentul Romaniei, iar infiintarea unui nou partid poate pune in pericol aceasta reprezentare.

"Pentru maghiarii din Romania e un lucru vital sa fie prezenti in Parlamentul Romaniei si sa fie prezenti intr-o pondere potrivita. Asa a fost si pana acum. Totusi, am reusit sa avem o influenta prin aceasta prezenta. Ori, infiintarea unui nou partid ar putea sa pericliteze intrarea reprezentantilor maghiarilor in Parlamentul Romaniei. Bine, au mai fost partide maghiare care au participat in alegeri si nu au reusit sa torpileze intrarea noastra, dar totusi e un risc, e un pericol si de aceea cred ca e un lucru iresponsabil", a declarat Marko Bela.

Fostul presedinte al Uniunii a spus ca nu intelege cum de unii politicieni din Ungaria doresc sa destrame unitatea politica a maghiarilor din Romania si considera ca acestia nu cunosc foarte bine situatia comunitatii din Transilvania.

"Exista si politicieni din Ungaria care sustin initiativa domnului Tokes Laszlo. (...) Eu cred ca ei nu stiu foarte multe lucruri, de fapt noi stim ce se intampla cu noi si ei, sunt convins, ca nu cunosc situatia noastra indeaproape", a spus Marko Bela.

In alta ordine de idei, vicepremierul Marko Bela s-a declarat impotriva acordarii dreptului de vot de catre Ungaria, pentru maghiarii din Romania. Acesta a afirmat, in cadrul lucrarilor taberei de vara a UDMR, ca fac o mare greseala cei care cred ca maghiarii din Ardeal sunt preocupati de acordarea dreptului de vot in Ungaria. "Cel care crede ca pentru maghiarii din Ardeal, cea mai mare problema este daca pot vota sau nu in Ungaria face o greseala enorma si va fi in culpa daca cetatenii isi vor crea acea falsa imagine de viitor ca votand in Ungaria si-au indeplinit datoria de cetateni. Desi deciziile de acolo nu vor avea o influenta sau vor avea o influenta nesemnificativa asupra vietii lor", a spus Marko Bela, potrivit traducerii oficiale.

Vicepremierul a apreciat faptul ca Ungaria acorda cetatenie ungara printr-o procedura simplificata maghiarilor din afara granitelor, dar a reiterat ca eventuala acordare a dreptului de vot va fi o decizie proasta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#maghiari nou partid, #Marko Bela Laszlo Tokes, #Marko Bela UDMR parlament , #vicepremier