Marko Bela: Nu intentionez sa-mi depun actele pentru dubla cetatenie

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 18:05
2112 citiri
Marko Bela: Nu intentionez sa-mi depun actele pentru dubla cetatenie
Foto: romanialibera.ro

Presedintele UDMR, Marko Bela, a explicat, marti, ca, din perspectiva demnitatii pe care o detine, aceea de vicepremier al Guvernului, nu considera ca este cazul sa-si depuna actele pentru a dobandi si cetatenia ungara.

Intrebat daca intentioneaza sa-si depuna actele pentru oficializarea duble cetatenii, Marko a raspuns ca nu.

"Eu sunt vicepremierul Guvernului Romaniei si nu cred ca ar fi cazul sa-mi depun actele. Sunt maghiar, sunt cetateanul Romaniei si sunt vicepremierul Guvernului Romaniei, deci in acest moment nu doresc sa dobandesc si un alt statut", a comentat el.

Presedintele UDMR a adaugat insa ca "nu este nicio problema" pentru cei care hotarasc sa faca acest demers. "Fiecare decide daca vrea sa opteze pentru aceasta cetatenie sau nu. In acest moment, eu nu, pentru mine nu e cazul", a subliniat el.

Marko a spus ca demnitarii care si-au depus actele pentru cetatenia ungara "nu sunt vicepremieri si nu sunt ministri".

"Dar, repet, este decizia individuala a fiecaruia, mai avem demnitari in Romania si cu o alta cetatenie decat cea romana, eu nu vad nicio problema, dar e decizia personala a fiecaruia. Eu in acest moment nu intentionez sa-mi depun actele, dar nu e nicio problema daca un demnitar din UDMR doreste sa aiba si o alta cetatenie, sunt si Romania, si Ungaria in UE", a precizat el.

Presedintii Consiliilor Judetene (CJ) Mures, Harghita si Covasna, Lokodi Edit Emoke, Borboly Csaba si Tamas Sandor, precum si primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad Andras, au fost primii care si-au depus, luni, actele pentru dubla cetatenie la Consulatul Ungariei din Miercurea Ciuc.

Conform programarii, luni, la ora 10.00, liderii celor trei judete s-au prezentat la Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc pentru a-si depune actele necesare pentru obtinerea cetateniei ungare sau, cum mai este definita de politicienii maghiari, "procedura simplificata de naturalizare". Borboly Csaba a venit la Consulat impreuna cu sotia, iar Tamas Sandor a sosit cu sotia si cei trei copii.

Cei patru lideri au declarat presei ca nu doresc cetatenia ungara pentru a pleca din Romania, ci vor ca prin gestul lor sa dea un exemplu cetatenilor din Secuime sa depuna si ei actele pentru a beneficia de dreptul oferit de statul ungar. Ei au mai subliniat ca obtinerea cetateniei ungare este o recunoastere a faptului ca sunt cetateni maghiari, chiar daca traiesc in afara granitelor Ungariei, actul in sine avand mai mult o valoare simbolica.

Liderii din Secuime au anuntat inca de anul trecut ca vor solicita cetatenia, daca va exista cadru legal. In data de 8 noiembrie, data la care la Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc au inceput inscrierile pentru procedura de naturalizare, ei s-au inscris primii, manifestand astfel dorinta de a deveni si cetateni ai Ungariei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Marko Bela vicepremier, #acte dubla cetatenie , #vicepremier