Deputată USR: ”Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la şcoală aproape 850.000 de elevi”

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 19:25
1900 citiri
Deputată USR: ”Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la şcoală aproape 850.000 de elevi”
Camera Deputaților

Deputaţii USR au votat marţi pentru continuarea Programului-pilot „Masă caldă în şcoli”, argumentând însă pentru necesitatea extinderii programului, aşa cum a fost asumat, de altfel, de toate partidele parlamentare, arată un comunicat de presă al partidului.

Pe lângă amendamentele formulate pentru îmbunătăţirea cadrului de desfăşurare al programului, deputaţii USR au arătat şi că, dacă ar exista cu adevărat voinţă politică şi interes pentru drepturile copiilor, ar fi găsităcu uşurinţă finanţare pentru a creşte de peste 10 ori numărul beneficiarilor programului-pilot.

„Noua coaliţie la guvernare ar trebui să aibă în vedere nişte cifre pentru viitor. Suma necesară implementării Programului în anul următor depăşeşte cu puţin 46 de milioane de lei, iar de acest program vor beneficia puţin peste 65.000 de elevi din România. În schimb, pensiile speciale ale primarilor, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022, dacă nu va fi votat proiectul USR de eliminare a acestora, au un impact bugetar de aproximativ 600 de milioane de lei.

Cu această sumă, Programul Masă caldă în şcoli ar ajuta peste 845.000 de elevi din ţară şi ar trebui să ne gândim că acest program nu ar mai trebui să rămână la stadiul de program-pilot, ci să devină un program pentru toţi copiii din România. Nu de alte pensii speciale avem nevoie, ci de o masă caldă pentru fiecare copil aflat în şcoală, pentru dreptul la educaţie al copiilor. Principala cauză a abandonului şcolar în România este sărăcia, iar un copil flămând nu poate să facă performanţă şcolară”, a afirmat deputata USR Pollyanna Hangan, potrivit sursei citate.

Cu prilejul dezbaterilor asupra OUG 91/2021 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, deputaţii USR au formulat o serie de amendamente menite să îmbunătăţească cadrul de desfăşurare al programului.

Unul dintre amendamente, formulat de deputatul USR Cătălin Teniţă, se referea la înlocuirea, în semestrul II al anului şcolar, a şcolilor care, pe durata primului semestru, fie s-au retras, fie au refuzat implementarea programului, fie nu au reuşit finalizarea procedurilor de atribuire a contractelor pentru asigurarea mesei calde. Amendamentul s-a bazat pe faptul că, anul trecut, aproape o treime din cele 150 de şcoli selectate s-au aflat în situaţia aceasta, ceea ce înseamnă că au pierdut masa caldă de la şcoală circa 20.000 de copii.

Un alt amendament prevedea responsabilitatea Ministerului Educaţiei de a publica, în regim de date deschise, rapoartele întocmite de unităţile-pilot şi inspectoratele şcolare, precum şi raportul final al Ministerului Educaţiei.

Cu toate acestea, amendamentele au fost respinse atât în comisii, cât şi în şedinţa de marţi a plenului. Programul „Masă caldă în şcoli”, introdus în 2016 de Guvernul Cioloş, a contribuit substanţial la îmbunătăţirea frecvenţei elevilor la cursuri şi la reducerea ratei abandonului şcolar, mai indică sursa menţionată.

Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni, 18 martie, că Marcel Ciolacu se află în spatele deciziei Biroului Electoral Central de a respinge constituirea Alianţei Dreapta Unită,...
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Analiză: PMP are un partaj nerezolvat în justiție. În același timp, primarii USR sunt hărțuiți iar puterea (PSD+PNL) e nemulțumită de potențialul de creștere al Alianței Dreapta...
#masa, #calda, #scoli, #USR, #vot, #lege, #Parlament , #USRPLUS
Comentarii