Arafat explică ce categorii de angajați ar putea fi obligați să poarte măști FFP2. „Se poate şi amenda pentru nerespectarea regulilor”

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 16:38
6248 citiri
Arafat explică ce categorii de angajați ar putea fi obligați să poarte măști FFP2. „Se poate şi amenda pentru nerespectarea regulilor”
Raed Arafat FOTO Hepta

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat miercuri, 5 ianuarie, că administratorii unor structuri critice, cum ar fi Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă, pot lua şi alte măsuri de sănătate publică, precum impunerea purtării măştilor FFP2 în zonele aglomerate deoarece altfel angajaţii se pot îmbolnăvi şi chiar dacă nu ajung la spital, trebuie să stea acasă în izolare.

Arafat a declarat miercuri, 5 ianuarie, la finalul şedinţei de guvern, că portul măştii de protecţie devine obligatoriu în zonele unde incidenţa este peste 1 la mie.

"La cum evoluează situaţia ajungem în câteva zile la peste 1 la mie. Aplicarea măştii va fi una obligatorie de când se publică ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne. E vorba de mască medicală simplă sau masca FFP 2, care se va purta în spaţiile deschise şi închise. În ordinul comun al MAI şi MS sunt prevăzute excepţii. În rest se va purta mască”, a explicat Arafat.

El a menţionat că în staţiile de autobuz sau de metrou se va purta mască, dar aceasta nu va fi obligatorie atunci când o persoană face sport, singură, în parc.

Arafat a mai afirmat că administratorii unor structuri critice pot lua decizii de sănătate publică în interiorul societăţii respective.

"Administratorii structurii critice pot să emită nişte decizii în interiorul structurilor pentru a impune şi testare, şi portul măştilor FFP2 în zonele aglomerate, în birourile cu mai multe persoane, în săli de şedinţă. Una din infrastructurile critice este CNE Cernavodă. Nu îşi permite să piardă oameni în izolare dacă se infectează mai multe deodată. (...) Unul din lucrurile grave ale acestei variante nu este un eventual impact pe sistemul sanitar, ci şi pe sistemul economic”, a transmis şeful DSU.

El a explicat că o altă prevedere în hotărârea CNSU se referă la faptul că pentru mai multe activităţi trebuie asigurată o suprafaţă de patru metri pătraţi şi să existe o distanţă de doi metri între persoane.

"Se aplică şi pentru competiţiile sportive, unde dacă spunem că este capacitatea la 30% şi distanţă de doi metri, nu punem o peluză supraaglomerată şi închidem tot stadionul, ci distribuim oamenii pe tot stadionul, cu distanţă între ei”, a precizat Arafat.

Şeful DSU a menţionat că va mai fi o analiză a acestor măsuri săptămâna viitoare.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că măsura cu obligativitatea măştii de protecţie nu este legată de hotărârea de Guvern, ci devine obligatorie din momentul emiterii ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne.

"Hotărârea abilitează ministrul Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne să emită ordinul comun. Din momentul în care se emite ordinul comun cu prevederile aprobate, adică nu măşti textile, ci vorbim doar de măşti medicale chirurgicale sau FFP 2 sau echivalent, atunci începe să fie aplicabilă şi din păcate, se poate şi amenda pentru nerespectarea acestor reguli”, a declarat Arafat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

El a precizat că purtarea măştii devine obligatorie în momentul publicării ordinului comun.

"Măsura cu masca nu este legată de hotărârea de Guvern. Măsura cu masca este doar la CNSU şi urmează să se emită ordinul comun al ministrului Sănătăţii, ministrului de Interne. În secunda în care se emite ordinul şi se publică, devine obligatoriu. (...) Dacă s-a dat hotărârea CNSU, ordinul va trebui emis cât mai repede. (...) Ordinul trebuie să iasă în această săptămână”, a explicat şeful DSU.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune menţinerea obligativităţii purtării a măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise. De asemenea, CNSU propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022. Totodată, pentru preîntâmpinarea afectării activităţii autorităţilor/operatorilor economici deţinători de infrastructuri critice să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaţilor, desfăşurarea activităţii în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măşti cu un grad mai ridicat de protecţie (FFP2) în zonele aglomerate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Masca FFP2, #masca de protectie, #Raed Arafat , #stiri Raed Arafat