Mașina anului 2022. Ce vehicule au ocupat Top 3 şi care sunt noutăţile pe care le aduc finalistele noii ediţii "World Car of the Year"

Duminica, 05 Iunie 2022, ora 04:00
15871 citiri
Mașina anului 2022. Ce vehicule au ocupat Top 3 şi care sunt noutăţile pe care le aduc finalistele noii ediţii "World Car of the Year"
FOTO worldcarawards.com/ Hyundai Ioniq 5

World Car of the Year 2022 (Maşina anului în lume), competiție de renume pentru domeniul auto, ajunsă editia cu numărul 18, și-a desemnat, recent, cei zece finalişti şi câştigătorii.

Juriul a fost format din 102 jurnaliști din 33 de țări, iar concursul s-a desfășurat în cadrul Salonului Auto de la New York.

Dacă în semifinală s-au calificat Audi Q4 e-tron, Cupra Formentor, Toyota GR86 / Subaru BRZ, Genesis G70, Honda Civic, Hyundai Tucson și Lexus NX, finala a fost jucată de trei mașini fără emisii de carbon: Kia EV6, Ford Mustang Mach-E şi Hyundai Ioniq 5.

Pentru a intra în competitia "Mașina anului în lume", vehiculele trebuie să fie produse în volume de cel puțin 10.000 de unități/an, trebuie să aibă prețuri sub nivelul mașinilor de lux pe piețele lor principale și trebuie să fie "la vânzare" în cel puțin două piețe majore (China, Europa, India, Japonia, Coreea, America Latină, SUA) pe cel puțin două continente separate în perioada 1 ianuarie 2021 și 30 martie 2022, potrivit instrucţiunilor organizatorilor.

Pe această cale, specialiştii de la autovit.ro au analizat finalistele si au evidentiat caracteristicile relevante ale fiecărui model în parte:

Audi Q4 e-tron

Primul SUV compact, de la Ingolstadt, cu propulsie electrică, are o autonomie estimată la 520 km și realizează sprintul 0-100 km/h în 9 secunde.

Cuplul de care dispune automobilul este de 310 Nm, iar puterea maximă a motorului exprimată în kWh este de 220. Mașina are un caracter practic pronunțat, așa că oferă un portbagaj de 520 de litri, în timp ce interiorul oferă nivelul de excelență tipic unui Audi.

Cupra Formentor

Seat a pariat pe transformarea nivelului de echipare Cupra într-un sub-brand, iar de aici și până la un SUV feroce, cu 310 CP, tracțiune integrală și cutie automată DSG, cu șapte trepte, nu a mai fost decât un pas.

Mașina este echipată cu un set de frâne Brembo și încântă auzul audienței cu patru evacuări.

Toyota GR86 / Subaru BRZ

A doua generație a coupe-ului fabricat de Toyota și Subaru nu se dezminte și marchează, din punctul de vedere al design-ului, mai degrabă o evoluție. Sub capotă, se găsește un motor boxer, în patru cilindri, cu o capacitate de 2,4 litri și 228 CP.

Din nefericire pentru fanii Subaru, japonezii au ales să aducă pe piața europeană doar versiunea ce etalează logoul Toyota.

Honda Civic

Cu un design îmblânzit față de cel al predecesorului, compacta japoneză vine pe piață echipată exclusiv cu o motorizare hibridă. Sistemul e:HEV este preluat de pe modelele Jazz, CR-V și HR-V. Sistemul hibrid se bazează pe propulsorul pe benzină, de 1,5 litri, cu 109 sau 131 CP, în funcție de versiune.

Modelul este disponibil atât ca berlină, cât și ca hatchback, dar diferențele vizuale dintre cele două vor rămâne minime.

Genesis G70

Marca premium a grupului Hyundai debarcă în Europa cu un model care țintește clasa medie premium. G70 luptă cu Mercedes-Benz C Class, cu Audi A4 și cu BMW Seria 3, așa că va oferi un propulsor pe benzină, de 2,0 litri și 252 CP, respectiv un diesel de 2,2 litri și 202 CP.

La interior, se remarcă display-ul de peste 12 inchi, sistemul head-up display, plafonul panoramic și scaunele ventilate.

Hyundai Tucson

Văzut din ce în ce mai des pe șoselele românești, SUV-ul compact este doar unul dintre cele trei modele Hyundai care s-au calificat anul acesta în semifinala World Car of the Year.

Modelul este disponibil ca hibrid, hibrid plug-in, precum și în versiune echipată cu o motorizare convențională. Indiferent de alegerea, ta, te vei baza pe motorul pe benzină, de 1,6 litri și 150 CP.

Lexus NX

A doua generație a crossover-ului japonez are o misiune grea. Va trebui să înlocuiască o primă generație care și-a adjudecat titlul de cel mai vândut Lexus din Europa.

Pentru a-și mări șansele de succes, noul NX va folosi platforma tehnică GA-K și va aduce în gamă primul sistem hibrid de tip hibrid plug-in. Sub capotă se găsește un motor de 2,5 litri, care contribuie, alături de cel electric, la un total de 306 CP.

Kia EV6

Modelul de pe locul 3 vine din Coreea de Sud și este tot un vehicul electric. Mașina anului 2022 promite o autonomie maximă de 528 km și are 170 sau 229 CP, în funcție de motorizarea aleasă. Kia EV6 folosește aceeași platformă tehnică utilizată și în cazul modelului Hyundai Ioniq 5.

Ford Mustang Mach-E

Văzut de pasionați ca o adevărată blasfemie, Mach-E, ocupantul cu locul 2, dovedește că există un Ford Mustang pentru fiecare generație, chiar și pentru cele care vor exclusiv SUV-uri.

Cu o autonomie maximă de 610 km, modelul poate atinge 100 km/h în doar 3,7 secunde, în versiunea GT. În cazul încărcării de la o stație publică de mare putere, Ford Mustang Mach-E va putea oferi o autonomie de 117 km, după doar 10 minute de staționare.

Hyundai Ioniq 5

Câştigătorul editiei de anul acesta este un "SUV compact cu propulsie electrică și design retro-futurist, Hyundai Ioniq 5 oferă fie 217 cai-putere, fie 305, depinzând de alegerea versiunii cu unul sau cu două motoare.

De fapt, în cazul celui de-al doilea, nu vorbim despre propulsie, ci despre tracțiune integrală. Autonomia maximă a modelului cu un singur motor este de 480 km, în timp ce vârful de gamă oferă un demaraj 0-100 km de doar 5,3 secunde", potrivit analizei autovit.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Masina Anului, #top, #auto, #vehicule, #hyundai, #Kia, #autovit ro, #motoare, #tractiune integrala , #top masini