A început producția primei mașini solare din lume. Care este prețul de vânzare

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 10:17
11424 citiri
A început producția primei mașini solare din lume. Care este prețul de vânzare
Lightyear plănuiește să producă aproximativ o mie de exemplare ale modelului FOTO lightyear.one

Start-up-ul olandez de mobilitate Lightyear a început să producă în serie primul vehicul electric din lume care generează energie direct din lumina soarelui, scrie Bloomberg.

Lightyear urmează să producă aproximativ o mie de exemplare ale modelului la o unitate Valmet Automotive Oyj din Finlanda, începând cu o mașină pe săptămână.

Până în a doua jumătate a anului viitor, producția va crește la cinci mașini pe săptămână, a declarat directorul executiv și cofondatorul Lex Hoefsloot într-un interviu acordat Bloomberg, citat de economedia.ro.

Primul său, Lightyear 0, are un preț de 250.000 de euro și a strâns deja 150 de precomenzi.

Automobilul are panouri solare curbate pe capotă și pe acoperiș și este capabil să ruleze două luni fără încărcare în Amsterdam, în timpul verii, și chiar șapte luni în Portugalia, potrivit lui Hoefsloot. Energia obținută de la soare va adăuga până la 70 de kilometri de autonomie în fiecare zi.

Strângerea de fonduri în primele zile a fost dificilă, deoarece investitorii au fost reticenți în a-și investi banii într-un concept nou, a declarat Hoefsloot.

„În acest moment, suntem într-o etapă mult mai matură”, adăugând că majoritatea investițiilor au venit din Olanda. Lightyear a obținut 81 de milioane de euro de la un grup de investitori condus de olandezi în septembrie.

Mașinile alimentate de soare au reușit greu să depășească stadiul de prototip din cauza suprafeței mari pe care o necesită panourile solare.

Fondată în Olanda în 2016, compania a dezvoltat și Lightyear 2, al doilea său model de mare volum, cu un preț de pornire de aproximativ 30.000 de euro.

Lightyear 2 ar urma să intre în producție până în 2025 și are rezerve din partea companiilor de leasing și car-sharing LeasePlan Corp NV și MyWheels, potrivit companiei.

Citește și:
A început fabricarea de serie a modelului Jogger Hybrid 140. Care este autonomia promisă de producătorul Dacia
A început fabricarea de serie a modelului Jogger Hybrid 140. Care este autonomia promisă de producătorul Dacia
Uzina de la Mioveni a început fabricaţia de serie a modelului Jogger HYBRID 140. Destinat unui client din România, primul vehicul cu tehnologie hibridă produs sub sigla Dacia este un exemplar...
Un mare producător auto anunță concedieri masive. Angajații amenință cu boicotarea producției
Un mare producător auto anunță concedieri masive. Angajații amenință cu boicotarea producției
Producătorul auto american Ford a anunțat luni, 23 ianuarie, că va concedia peste un sfert din angajați. Concedierile vor viza în prima etapă mii de angajații din sectorul de...