CEO-ul și directorul financiar al Ford au condus au mașină electrică chinezească, iar ceea ce au spus despre aceasta dezvăluie multe despre starea industriei auto din SUA.
Directorii executivi ai Ford au rămas umiliți de producătorii chinezi de vehicule electrice după ce au testat anul trecut un vehicul electric fabricat în China, a relatat sâmbătă, 14 septembrie, The Wall Street Journal.
Directorul general al Ford, Jim Farley, și directorul financiar, John Lawler, vizitau China la începutul anului 2023, când cei doi au decis să facă o tură cu SUV-ul electric al Changan Automobile, conform Journal.
Constructorul auto chinez deținut de stat colaborează de mult timp cu Ford într-o asociere mixtă.
Testul rapid, în care Farley a condus, iar Lawler a fost la volan, le-a oferit directorilor o idee despre cum este să conduci un vehicul electric fabricat în China.
Farley și Lawler au rămas atât șocați, cât și impresionați de cât de lină și silențioasă a fost cursa lor, a relatat Journal.
"Jim, nu mai este nimic ca înainte", i-ar fi spus Lawler lui Farley. "Tipii ăștia sunt înaintea noastră".
Temerile lui Farley au fost stârnite din nou în luna mai, când acesta a făcut o altă călătorie în China, a relatat Journal.
"John, aceasta este o amenințare existențială", i-a spus Farley lui John Thornton, membru al consiliului Ford, un fost director executiv al Goldman Sachs, după călătoria sa, conform Journal.
Reprezentanții Ford nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Business Insider trimisă în afara orelor obișnuite de lucru.
Constructorii auto chinezi precum BYD au dominat cursa vehiculelor electrice.
În primul rând, producătorii auto chinezi au făcut incursiuni pe piețele în curs de dezvoltare precum Brazilia și Mexic, în țările din Asia de Sud-Est, precum Thailanda.
Conform datelor compilate de firma de tehnologie ABI Research pentru Business Insider, în primul trimestru al acestui an, producătorii auto chinezi au reprezentat 88% din piața vehiculelor electrice din Brazilia și 70% din cea din Thailanda.
Ascensiunea rapidă a vehiculelor electrice fabricate în China a determinat guvernele occidentale să introducă restricții comerciale asupra acestora.
În luna mai, guvernul SUA a impus tarife drastice producătorilor chinezi de automobile, excluzându-i efectiv de pe piața auto americană. Uniunea Europeană a urmat exemplul la scurt timp după ce a introdus tarife vamale o lună mai târziu.
Cu siguranță, Ford nu este singurul producător auto american care se străduiește să concureze cu chinezii.
Chiar și Tesla, liderul de lungă durată al pieței americane de vehicule electrice, s-a confruntat cu presiuni din partea chinezilor. La sfârșitul anului 2023, BYD a detronat pentru scurt timp Tesla ca cel mai mare producător mondial de vehicule electrice.
În ianuarie, când Tesla a organizat apelul privind rezultatele sale trimestriale, directorul general Elon Musk a recunoscut amenințarea reprezentată de producătorii auto chinezi, numindu-i "cele mai competitive companii auto din lume".
"Dacă nu există bariere comerciale, vor demola majoritatea celorlalte companii auto din lume", a declarat Musk investitorilor la acea vreme.