Cu cât scade autonomia mașinilor electrice iarna și cum poate fi extinsă în sezonul rece

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 02:07
4961 citiri
Cu cât scade autonomia mașinilor electrice iarna și cum poate fi extinsă în sezonul rece
Autonomia mașinilor electrice scade când temperaturile sunt scăzute FOTO Unsplash

În cele mai reci zile de iarnă, autonomia mașinilor electrice poate fi inițial cu 40-50% mai mică, însă aceasta ar trebui să crească din nou pe măsură ce bateria începe să se încălzească.

Aceste procente diferă adesea în funcție de modelul mașinii și de temperatura arătată de termometre.

”Acum că noile modele au o autonomie de peste 250 de kilometri cu o singură încărcare, nu mai este cu adevărat o problemă”, spune Martin Archambault, purtătorul de cuvânt al Asociației Vehiculelor Electrice din Quebec, potrivit caaquebec.com.

Acesta mai susține că, atunci când temperaturile sunt negative, mașina ar trebui să fie încălzită înainte de plecare, adică să o conectați la stația de încărcare 20-30 de minute, fără să o porniți.

Publicația britanică Autocar a efectuat teste pe zece modele de mașini electrice pentru a face o comparație între vară și iarnă în ceea ce privește autonomia. Modelele echipate cu pompă de căldură au pierdut aproximativ 25% din autonomia oficială atunci când au rulat pe timp de iarnă, în timp cele fără pompă de căldură au pierdut aproximativ 34% din autonomia oficială.

Britanicii de la AAAA au făcut de asemenea teste și au observat o scădere a autonomiei cu până la 50% iarna, în funcție de model.

Părerile sunt împărțite, însă orice model de mașină electrică ar trebui să reziste și celei mai geroase zile de iarnă atâta timp cât drumurile pe care le parcurgeți într-o zi nu depășesc 80 de kilometri, mai arată sursele citate.

De ce se reduce autonomia mașinilor electrice iarna?

Majoritatea mașinilor electrice moderne folosesc baterii litiu-ion. În interiorul acestor baterii, încărcarea și descărcarea rezultă din mișcarea electronilor. Cu toate acestea, când vremea este rece, viteza de mișcare a electronilor încetinește, provocând ineficiențe. Acesta este motivul pentru care autonomia scade direct proporțional cu temperatura. Din motive similare, încărcarea mașinii durează mai mult când este frig, potrivit westphalec.com.

Cum să extinzi autonomia mașinilor electrice iarna

Există șase pași pe care îi puteți urma pentru a extinde autonomia mașinii electrice în sezonul rece, conform sursei citate.

1. Pre-condiționarea

Modelele mai noi de mașini electrice au funcția de pre-condiționare, adică procedeul prin care bateriile și habitaclul sunt aduse la temperatura optimă folosind curent direct din priză, nu din baterie. Se recomandă folosirea acestei funcții în timp ce mașina este conectată la o sursă de încărcare, astfel că la final veți pleca cu bateria încărcată și încălzită, plus habitaclul încălzit. Pre-condiționarea limitează folosirea energiei stocate în baterie, pentru încălzire, ceea ce permite ca această energie să fie folosită în scopul principal, de a propulsa mașina.

2. Parcați mașina în garaj

Dacă aveți posibilitatea să parcați mașina într-un garaj, sau într-o parcare subterană, veți observa îmbunătățiri semnificative privind autonomia. Temperatura va fi mai ridicată comparativ cu cea de afară, astfel că autonomia se va menține mai mult și bateria se va încărca mai repede.

3. Utilizați încălzirea localizată

În loc să încălziți întreaga mașină, porniți doar încălzirea în scaune și volan, dacă aveți această opțiune. În acest mod, veți consuma mai puțină baterie.

4. Adaptarea stilului de condus

Încercați să adaptați modul în care conduceți astfel încât să fie unul constant, lin. De exemplu, accelerarea rapidă nu face decât să consume bateria. De asemenea, activați modul Eco de consum redus.

5. Asigurați-vă că aveți întotdeauna un cablu de încărcare

Dacă aveți un cablu de încărcare în permanență, puteți profita de orice punct de încărcare care vă iese în cale.

6. Folosiți anvelope de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt concepute special pentru a avea mai multă aderență pe șosea când temperatura este scăzută. De asemenea, asigurați-vă că presiunea din anvelope este corectă pentru o eficiență mai mare.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#masini electrice, #autonomie masini electrice, #masini electirce iarna , #masini electrice