Cu cât scade autonomia mașinilor electrice iarna și cum poate fi extinsă în sezonul rece

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 02:07
5311 citiri
Cu cât scade autonomia mașinilor electrice iarna și cum poate fi extinsă în sezonul rece
Autonomia mașinilor electrice scade când temperaturile sunt scăzute FOTO Unsplash

În cele mai reci zile de iarnă, autonomia mașinilor electrice poate fi inițial cu 40-50% mai mică, însă aceasta ar trebui să crească din nou pe măsură ce bateria începe să se încălzească.

Aceste procente diferă adesea în funcție de modelul mașinii și de temperatura arătată de termometre.

”Acum că noile modele au o autonomie de peste 250 de kilometri cu o singură încărcare, nu mai este cu adevărat o problemă”, spune Martin Archambault, purtătorul de cuvânt al Asociației Vehiculelor Electrice din Quebec, potrivit caaquebec.com.

Acesta mai susține că, atunci când temperaturile sunt negative, mașina ar trebui să fie încălzită înainte de plecare, adică să o conectați la stația de încărcare 20-30 de minute, fără să o porniți.

Publicația britanică Autocar a efectuat teste pe zece modele de mașini electrice pentru a face o comparație între vară și iarnă în ceea ce privește autonomia. Modelele echipate cu pompă de căldură au pierdut aproximativ 25% din autonomia oficială atunci când au rulat pe timp de iarnă, în timp cele fără pompă de căldură au pierdut aproximativ 34% din autonomia oficială.

Britanicii de la AAAA au făcut de asemenea teste și au observat o scădere a autonomiei cu până la 50% iarna, în funcție de model.

Părerile sunt împărțite, însă orice model de mașină electrică ar trebui să reziste și celei mai geroase zile de iarnă atâta timp cât drumurile pe care le parcurgeți într-o zi nu depășesc 80 de kilometri, mai arată sursele citate.

De ce se reduce autonomia mașinilor electrice iarna?

Majoritatea mașinilor electrice moderne folosesc baterii litiu-ion. În interiorul acestor baterii, încărcarea și descărcarea rezultă din mișcarea electronilor. Cu toate acestea, când vremea este rece, viteza de mișcare a electronilor încetinește, provocând ineficiențe. Acesta este motivul pentru care autonomia scade direct proporțional cu temperatura. Din motive similare, încărcarea mașinii durează mai mult când este frig, potrivit westphalec.com.

Cum să extinzi autonomia mașinilor electrice iarna

Există șase pași pe care îi puteți urma pentru a extinde autonomia mașinii electrice în sezonul rece, conform sursei citate.

1. Pre-condiționarea

Modelele mai noi de mașini electrice au funcția de pre-condiționare, adică procedeul prin care bateriile și habitaclul sunt aduse la temperatura optimă folosind curent direct din priză, nu din baterie. Se recomandă folosirea acestei funcții în timp ce mașina este conectată la o sursă de încărcare, astfel că la final veți pleca cu bateria încărcată și încălzită, plus habitaclul încălzit. Pre-condiționarea limitează folosirea energiei stocate în baterie, pentru încălzire, ceea ce permite ca această energie să fie folosită în scopul principal, de a propulsa mașina.

2. Parcați mașina în garaj

Dacă aveți posibilitatea să parcați mașina într-un garaj, sau într-o parcare subterană, veți observa îmbunătățiri semnificative privind autonomia. Temperatura va fi mai ridicată comparativ cu cea de afară, astfel că autonomia se va menține mai mult și bateria se va încărca mai repede.

3. Utilizați încălzirea localizată

În loc să încălziți întreaga mașină, porniți doar încălzirea în scaune și volan, dacă aveți această opțiune. În acest mod, veți consuma mai puțină baterie.

4. Adaptarea stilului de condus

Încercați să adaptați modul în care conduceți astfel încât să fie unul constant, lin. De exemplu, accelerarea rapidă nu face decât să consume bateria. De asemenea, activați modul Eco de consum redus.

5. Asigurați-vă că aveți întotdeauna un cablu de încărcare

Dacă aveți un cablu de încărcare în permanență, puteți profita de orice punct de încărcare care vă iese în cale.

6. Folosiți anvelope de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt concepute special pentru a avea mai multă aderență pe șosea când temperatura este scăzută. De asemenea, asigurați-vă că presiunea din anvelope este corectă pentru o eficiență mai mare.

Scad la jumătate subvențiile pentru mașini electrice, din cauza constrângerilor bugetare
Scad la jumătate subvențiile pentru mașini electrice, din cauza constrângerilor bugetare
Franţa va reduce semnificativ subvenţiile pentru achiziţia de maşini electrice, conform unei surse guvernamentale, în cadrul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice şi a deficitului...
Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
Banca Naţională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, începând de duminică, o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, imprimată pe suport...
#masini electrice, #autonomie masini electrice, #masini electirce iarna , #masini electrice
  1. Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
  2. Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
  3. Cum arată economia României, de Ziua Națională. „Am început să văd schimbări pozitive nete încă de la mijlocul anilor 2000”
  4. Imagini spectaculoase cu metroul nou-inaugurat din Salonic. Artefactele antice care au întârziat cu două decenii finalizarea proiectului de infrastructură VIDEO
  5. Achiziție importantă pe piața aeriană. Lufthansa primește undă verde din partea Bruxelles-ului pentru cumpărarea unei companii italiene
  6. Tarifele lui Trump ar putea costa scump producătorii de maşini. Cu cât vor scădea profiturile unor mărci auto importante care produc în Europa
  7. Cum poate Delta Dunării să se dezvolte pe plan turistic. Operatorii din zonă spun că străinii sunt mai încântați decât românii: ”Supraviețuim, dar depindem de un fir de ață”
  8. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  9. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa
  10. Samsung Galaxy S25: Culorile noului smartphone dezvăluite într-un mod inedit. Ce ascund noile leak-uri