Cât de periculoase sunt, de fapt, mașinile electrice: ”Riscăm să avem grătare umane în trafic”

Marti, 28 Iunie 2022, ora 15:44
20136 citiri
Cât de periculoase sunt, de fapt, mașinile electrice: ”Riscăm să avem grătare umane în trafic”
În 99% din cazuri, un incendiu la acumulatorii unei mașini electrice nu poate fi stins FOTO Facebook / bogdanstoica.ro

Influencerul Bogdan Stoica avertizează asupra riscurilor producerii incendiilor la mașinile electrice, atât de lăudate în întreaga lume.

Într-o postare pe Facebook, el vorbește despre decizia autorităților din Brașov de a retrage din trafic toate cele 60 de autobuze electrice din oraș după ce unul a luat foc, subliniind că incidentul ”urma să se petreacă așa cum controlează dealerii de droguri festivalurile de muzică: natural.”

El a explicat de ce riscul unor astfel de incendii este ridicat la mașinile electrice.

”Pompierii au venit rapid și au stins incendiul în 30 de minute. Retragerea temporară din circulație a celorlalte autobuze electrice rămâne valabilă până când vin la Brașov reprezentanții firmelor care au produs autobuzul și acumulatorii.

Acum, să luăm știrea pe îndelete.

Ce putea să producă degajarea de fum la nivelul acumulatorilor, cum zicea RATBV? Nu așa greu de dedus: oxigenul. În caz că nu știi, litiul din baterii se aprinde imediat în contact cu aerul. Dacă nu crezi caută știrile de acum câțiva ani, cu generația aia de telefoane Samsung care se autoaprindeau după șocuri fizice. Sau, dacă ești curajos, ia o șurubelniță și chinuiește-te să o înfigi în bateria telefonului tău. Cel mai probabil o să ia foc spontan. Acum, revenind la autobuz: brașovenii să zică sărut mâna că autobuzele au bateriile sus, nu jos. Dacă acumulatorii s-ar fi aprins în podea, iar fumul ar fi fost degajat în autobuz, nu se știe exact dacă mai scăpa cineva de acolo”, a scris Bogdn Stoica pe Facebook.

Potrivit lui, motivul pentru care stingerea incendiului a durat atât de mult este că pompierii nu sunt pregătiți pentru astfel de cazuri.

”Stingerea incendiului a durat 30 de minute. Băi, e mult. Ți-o spune unul căruia interlopii i-au incendiat un Volkswagen Golf, în anii 2000. Cu toată mățăraia de cauciuc și cu tot carburantul din sistem, pompierii au stins mașina în maxim 10 minute. Faptul că stingerea autobuzului a durat 30 de minute arată fie că pompierii nu au venit pregătiți (dar m-aș mira, de ani de zile au proceduri specifice incendiilor din trafic, știu ce să ia cu ei), fie ce ardea acolo nu se stinge la contactul cu substanțele din spuma/pulberea folosite de pompieri. Eu înclin spre a doua variantă. Un amic chimist zice că amestecul ăla din baterii arde până la combustie totală dacă nu reușești să-l bagi într-o bulă de vid. Iar când spargi bula se aprinde din nou. Mai pe șleau: în 99% din cazuri, un incendiu la acumulatorii unei mașini electrice nu poate fi stins, trebuie așteptat să se consume”, a mai scris Bogdan Stoica.

În acest context, el reclamă faptul că producătorii și dealerii auto nu vorbesc despre riscul incendiilor și că autoritățile nu cer informații suficiente pentru a proteja cumpărătorii.

”Și acum, să ne uităm împreună în jur. Câte din autoturismele electrice au acumulatorii în podea? Cam toate. Câți dealeri auto de mașini electrice vorbesc despre riscul de incendiu? Nici unul. Ce entitate a statului a cerut producătorilor și dealerilor de mașini electrice kit-ul de informații necesare pompierilor pentru a reduce/stinge un asemenea incendiu? Nici una.

Nu am de gând să judec achiziția de autobuze de la Brașov, știu exact cum se fac lucrurile astea. Am de gând să judec un pic decidenții. Statul, presa și influencerii, mai exact. S-au așezat ca la cor și cântă pe trei voci hiturile ”Slava transportul electric”, ”Slava să salvăm mediul”, ”Slava să fim și noi în rândul lumii”. Nimic despre riscuri, puncte slabe, strategii de combatere. Fenomenul fabricat prima oară în laboratoarele Băsescu - ”numai Băsescu ne poate salva de comuniști” - evoluat ulterior în - ”numai USR ne poate salva de corupție” - și mai nou degenerat în ”numai AUR ne poate salva de scumpiri” - a ajuns și la politici de transport. Se pronunță ”numai transportul electric e mișto”. Ce zici, că riscăm să avem grătare umane în trafic, nu doar în spitale, cum ne-am obișnuit deja? Și ce? E mișto”, a conchis Bogdan Stoica.

În septembrie 2021, în Timiș a fost anunțat primul incendiu la o mașină electrică din istoria stației de pompieri din județ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla Inc. solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru CEO-ul Elon Musk, evaluat la 56 de miliarde de dolari. De asemenea, compania a propus relocarea sediului...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#masini electrice, #pericol, #incendiu , #masini electrice