Cum ajung bolizii furați în Europa să fie înmatriculați la noi în țară. Rețeaua în care acționa și un fiu de prefect

Joi, 14 Iulie 2022, ora 06:11
7457 citiri
Cum ajung bolizii furați în Europa să fie înmatriculați la noi în țară. Rețeaua în care acționa și un fiu de prefect
Mașinile de lux furate din Italia erau înmatriculate în Germania și apoi vândute în România FOTO Poliția de Frontieră/Arhivă

Timp de cinci ani de zile (2012-2017) o rețea internațională de hoți de mașini care acționa pe filera Italia, Germania, România, a introdus în țară autoturisme de lux furate și ”aranjate” la Timișoara cu ajutorul unor complici de la RAR, iar ulterior vândute românilor ca noi, cu zeci de mii de euro.

Gruparea era condusă de un individ din Reșița, Ovidiu Florin Seghedi, zis Paurul, ajutat de Flavius Adrian Țunea, fiul fostului prefect Octavian Țunea, angajat al RAR Timiș și Cosmin Pantea, numit „șmecherul cu Ferrari”, conform presei locale. Împreună cu aceștia au acționat și alți acoliți care se ocupau de falsificarea actelor, transportul mașinilor din Germania în România sau de relația cu funcționarii RAR.

Cum erau introduse mașinile furate în România

Cosmin Pantea, unul dintre membrii grupării, a acceptat să facă un acord de recunoaștere cu procurorii DIICOT care au instrumentat cazul și, odată cu această acțiune, a explicat pe îndelete cum funcționa afacerea ilegală și extrem de bănoasă.

Mai întâi erau ochite mașini de lux, aflate pe lista de preferințe a românilor: BMW X6, Porsche Cayenne și VW Touareg. Autoturismele erau furate în general din Italia și aduse în Germania unde, cu ajutorul unor alți complici, erau înmatriculate în fals, folosindu-se documente ale unor cetățeni români, furate și ele. Cu acte ”curate” erau aduse apoi din Germania în România și erau vândute pe bani frumoși unor cetățeni români. Autoturismul Porsche Cayenne a fost pus la vânzare cu suma de 56.000 de Euro, iar un BMW X6 a fost vândut pentru suma de 38.500 de euro. Un VW Touareg a avut însă o istorie ceva mai complicată. A fost ținut ascuns în curtea unei case de vacanță din comuna Goruia din 2012 și până în 2016 pentru că nu s-a găsit un cumpărător pentru această mașină. Abia în 2017 Touaregul a fost pus în circulație, dar după ce hoții i-au schimbat seria de șasiu de la un alt autotirism similar (grav avariat), dar de altă culoare.

”În luna februarie 2017, la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin, se dețineau date certe referitoare la posibilitatea săvârșirii infracțiunii de punere în circulație sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat, a unui autoturism marca Volkswagen Touareg de culoare alb având aplicate plăcuțele cu nr. de înmatriculare (...) posibil false, care ar aparține unui autovehicul de aceeași marcă, având culoarea negru”, se arată în actul de acuzare al procurorilor. La un moment dat, un agent de la rutieră oprește în trafic mașina dată în urmărire, dar polițistul dă doar o sancțiune contravențională, reține doar certificatul de înmatriculare fără să retragă și plăcuțele cu numerele de înmatriculare ”permițându-i conducătorului auto să părăsească locul respectiv, conferindu-i totodată posibilitatea să sustragă autoturismul în cauză, fapt ce a condus, implicit la îngreunarea tragerii la răspundere penală întrucât, organele Poliției Rutiere nu au mai identificat ulterior acest autoturism, deși au încercat să-l identifice în vederea efectuării verificărilor necesare”, se arată în actul de acuzare.

Șpaga care a rezolvat problema

În mai 2017 liderii grupării reușesc să rezolve problema mașinii cu 1100 de euro mită, bani cu ajutorul cărora s-a reușit întocmirea actelor RAR necesare pentru ca autoturismul să fie pus din nou în circulație. Întreaga procedură de ”curățare” a Touaregului a fost realizată însă sub ochii ofițerilor DGA care începuseră deja filajul asupra membrilor grupării, dar și asupra funcționarilor corupți.

Procurorii susțin că grupul constituit a existat o perioadă lungă de timp, (2012-2017) şi a avut o structură bine definită, formată din mai mulţi membrii, având sarcini și responsabilităţi în funcţie de pregătirea şi abilitatea specifică a fiecăruia. Astfel în vârful structuri se afla tânărul din Reșița, ”persoana care apreciem ca se afla în vârful structuri întrucât este cel care face legatura între toti ceilalti membrii”, arată procurorii.

Astfel el este cel care a inițiat și menținut legătura cu furnizorii de mașini sustrase din Italia, cel care a stabilit și perpetuat o legătura cu o familie din Germania, care avea posibilitatea de a a ascunde adevărata proveniență a autoturismelor prin înmatricularea lor în Germania pe numele a diverse persoane cărora le-a fost sustras buletinul, dar și cel capabil sa găsească cumpăratori pentru autoturisme și să asigure înmatricularea lor la RAR prin atragerea în grup a unor angajați ai acestor instituții.

La cinci ani de la comiterea faptelor, unul dintre membrii grupării a acceptat să facă un acord de recunoaștere a vinovăției. Este vorba despre Cosmin Pantea care a primit o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul primăriei Ghiroda.

Seghedi, liderul grupării, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în aprilie 2022, dosarul său aflându-se pe rolul secției penale a Tribunalului Caraș-Severin. În această cauza nu a început încă judecata pe fond. Fiul fostului prefect de Timiș a făcut și el un acord de recunoaștere a vinovăției, conform presei locale.

Minori exploatați prin muncă de o fundație din Botoșani. Mai mulți angajați au fost acuzați de trafic și rele tratamente
Minori exploatați prin muncă de o fundație din Botoșani. Mai mulți angajați au fost acuzați de trafic și rele tratamente
Mai mulți minori au fost exploatați prin muncă de o fundație din Botoșani. Aceștia erau obligați să descarce camioane cu marfă, dar și să participe la acțiuni religioase în perioada...
Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"
Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"
Tensiuni majore în USR: Elena Lasconi amenință cu demisia dacă nu are majoritate în Biroul Național. De asemenea, aceasta susține că nu poate candida la alegerile prezidențiale fără...
#masini lux Romania, #masini lux vandute Romania, #masini furate, #BMW X6, #touareg, #DIICOT , #DIICOT
  1. E cod roșu de caniculă! Bucureștiul și 5 județe din sud "se topesc" de cald
  2. Ce primește la schimb România pentru donarea sistemului PATRIOT?
  3. "Occidentul a provocat războiul din Ucraina", acuză Nigel Farage. Reacția secretarului Apărării, John Healey
  4. Rusia, avertisment pentru SUA. Planul lui Vladimir Putin, pe fondul conflictului din Ucraina
  5. Israel a bombardat un campus cu refugiați palestinieni din Gaza. Cel puţin 22 de oameni au fost ucişi
  6. Panică pe „Drumul Morții". Un autocar cu 59 de pasageri s-a răsturnat. Bilanțul accidentului FOTO
  7. Atac armat sinistru într-un supermarket din SUA. Trei oameni au fost uciși și 10 răniți
  8. Imperiul creat de Putin în toată lumea, imposibil de dărâmat: ”Aceasta este o relație fără sfârșit cu Rusia”
  9. Examenele naționale ar putea fi modificate pe ultima sută de metri: „Notele aparțin elevului și nu pot fi ascunse”
  10. Un faimos fizician britanic face o afirmație neașteptată: ”Există o singură civilizație inteligentă în Calea Lactee” VIDEO