Explicațiile șefului Poliției Române despre achiziția BMW-urilor, după acuzația că ar fi fost ”cu dedicație”

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 21:04
4399 citiri
Explicațiile șefului Poliției Române despre achiziția BMW-urilor, după acuzația că ar fi fost ”cu dedicație”
Sindicaliștii susțin că noile mașini nu au dotările necesare FOTO Facebook / Europol

Şeful Poliţiei Române, Benone Marian Matei, a făcut precizări luni, 26 septembrie, privind achizițiile autospecialelor BMW pentru dotarea IGPR, precizând că procedura a fost supravegheată de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice.

Benone Marian Matei a declarat că au fost mai multe proiecte pentru sporirea mobilităţii la nivelul Poliţiei Române.

”La nivelul Poliţiei Române aceste achiziţii s-au derulat începând cu 2017. (…) O serie de loturi de autoturisme au fost achiziţionate tocmai pentru a spori mobilitatea. (...) Printre proiectele care au vizat sporirea mobilităţii la nivelul Poliţiei Române exemplific: întărirea capacităţii administrative şi operaţionale a structurilor de luptă împotriva traficului de droguri - au fost achiziţionate autoturisme marca BMW, cutie 8 plus 1, operaţionalizarea structurilor de poliţie pentru protecţia animalelor - au fost achiziţionate autovehicule Ford, cutie 10 plus 1. În toate achiziţiile ne-am axat pe fonduri nerambursabile. Prin achiziţionarea autospecialelor se urmăreşte sporirea capacităţii Poliţiei Rutiere de a răspunde cerinţelor sociale actuale”, a explicat şeful Poliţiei Române.

El a menţionat că toate achiziţiile au drept scop reducerea riscului de accidente rutiere.

”România se găseşte pe un loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte accidentele rutiere şi persoanele decedate în urma acestor tragice evenimente. Toate aceste achiziţii, fie că vorbim de autospeciale, fie că vorbim de camere de supraveghere a traficului rutier au un singur scop, reducerea riscului rutier şi salvarea de vieţi omeneşti. Pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere avem în derulare la nivelul Direcţiei Rutiere două proiecte în valoare de aproximativ 32 de milioane de euro. Suntem în perioada de accesare în alte trei proiecte. În cadrul acestora, Poliţia Rutieră va beneficia inclusiv de suport aerian prin achiziţia a patru elicoptere”, a mai transmis Benone Marian Matei.

Șeful IGPR a sublinat că procedura pentru achiziţia autoturismelor BMW a început în 2018.

”Referitor la momentul demărării procedurilor pentru stabilirea specificaţiilor tehnice, menţionez că aceasta a fost 2018, având la bază situaţia operativă din teren. (...) Vă prezint un exemplu edificator, achiziţia în acest an a colegilor poliţişti din Cehia, ţară care produce autoturisme... Au contractat pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră peste 70 de autoturisme marca BMW. (...) În cadrul derulării proiectului, procedurile de achiziţie au fost derulate în etape. Prima procedură a fost în 2021, când nu s-a înscris niciun operator economic, deşi existau cel puţin patru producători care se încadrau la specificaţiile tehnice. Procedura a fost reluată, având aceleaşi specificaţii tehnice. Diferenţa dintre cele două proceduri a fost dată de numărul de autovehicule lansate în achiziţie, de la 300 la 600, şi creşterea valorii estimate pe unitate cu aproximativ 5.000 de euro. Şi la această nouă procedură, organizată prin licitaţie deschisă, patru producători auto îndeplineau specificaţiile tehnice. Un singur distribuitor s-a înscris, iar în urma analizării ofertei depuse a fost declarat câştigător”, a mai declarat şeful Poliţiei Române.

El a precizat că valoarea maşinilor este de 32.000 de euro fără TVA, sub preţul de catalog.

”A fost semnat acordul-cadru pentru minim 300 de maşini şi maxim 600 de autoturisme marca BMW la un preţ unitar de numai 32.000 de euro fără TVA, având în vedere că preţul de catalog este peste 38.600 fără TVA. În acei 32.000 de euro intră şi dotări specifice muncii de poliţie, de aproximativ 4.000 de euro”, a mai transmis Benone Marian Matei.

Potrivit acestuia, toate speculaţiile apărute în spaţiul public privind această achiziţie sunt nefondate.

”Afirm cu tărie că speculaţiile din spaţiul public ale unor reprezentanţi sindicali sunt total nefondate şi sunt aduse în discuţie cu rea credinţă astfel încât să se aducă grave prejudicii de imagine instituţiei noastre şi sunt menite să ştirbească încrederea cetăţenilor în Poliţia Română”, a declarat şeful Poliţiei Române.

Sindicatul Europol a criticat achiziționarea autospecialelor BMW

Sindicatul a acuzat conducerea IGPR că nu s-au consultat cu polițiștii înainte de a organiza licitația, astfel că dotările prevăzute în caietul de sarcini n-au a face cu nevoile reale ale agenților de la rutieră. Chiar dacă noile mașini vor fi unele „de marcă”, sindicaliștii arată că acestea tot n-au șasiu întărit, iar infractorii băgați pe bancheta din spate tot nu vor fi separați de polițiști print-un grilaj.

Reacția președintelui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat, vineri seară, răspunzând unei întrebări legate de prietenia între el şi şeful Automobile Bavaria, de la care Poliţia Română va cumpăra 600 de maşini marca BMW, că nu a contat această prietenie şi a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune.

”Despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat, cu siguranţă, iar informaţiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media. Însă pot să vă spun un lucru foarte clar, dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorităţi competente să verifice aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis, referindu-se la achiziţia de automobile marca BMW de către Poliţia Română.

Iohannis a spus că se aşteaptă ca autorităţile să facă verificări.

”Mă aştept ca aceste autorităţi să verifice toate lucrurile la sânge. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu şi poziţia mea să fie trasă într-o chestiune care poate fi verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu nu am nicio treabă cu această achiziţie, dar, dacă există suspiciuni, atunci mă aştept la clarificări şi cam foarte repede”, a declarat Iohannis.

Potrivit G4Media, licitaţia prin care IGPR cumpără 600 de maşini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul preşedintelui Klaus Iohannis, este considerată ca fiind ”cu dedicaţie” atât de sindicatele din poliţie, cât şi de publicaţiile de profil auto. Contractul are o valoare de 98 de milioane de lei fără TVA.

Citește și:
Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Națională: ”Românii au nevoie de progrese cât mai tangibile și imediate pentru creșterea bunăstării și a nivelului de trai”
Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Națională: ”Românii au nevoie de progrese cât mai tangibile și imediate pentru creșterea bunăstării și a nivelului de trai”
Președintele Klaus Iohannis a susținut joi, 1 decembrie, la Palatul Cotroceni, un discurs în cadrul recepției oferite cu prilejul Zilei Naționale a României. Iohannis a vorbit despre...
Răsplata după pseudomunca de la Secția Specială. Adina Florea a ieșit la pensie prin decret semnat de Klaus Iohannis
Răsplata după pseudomunca de la Secția Specială. Adina Florea a ieșit la pensie prin decret semnat de Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi, 29 noiembrie, decretele de eliberare din funcţie a 36 de magistraţi, între care Adina Florea - inspector judiciar la Inspecţia Judiciară - şi de...