Cum arată traseul mașinilor furate la nivel internațional. Mărcile preferate ale infractorilor din România STUDIU

Luni, 16 Ianuarie 2023, ora 02:22
8706 citiri
Cum arată traseul mașinilor furate la nivel internațional. Mărcile preferate ale infractorilor din România STUDIU
"Potrivit INTERPOL, mașinile furate în Europa ajung uneori și pe alte continente, cum ar fi în America de Sud sau Australia" FOTO Pixabay.com

Deplasarea autovehiculelor furate între statele membre ale Uniunii Europene și țări din afara UE încă provoacă multe probleme cumpărătorilor și vânzătorilor de mașini.

Recent, s-a dovedit că o delegație a Guvernului României a folosit o mașină furată pentru a călători în Republica Moldova.

Un expert auto din cadrul companiei carVertical dezvăluie ce ar trebui făcut pentru a preveni cazuri similare în viitor, mai ales că, potrivit celor mai recente date Eurostat, în Europa au fost furate aproape 450.000 de vehicule doar în 2020.

Potrivit datelor din analiză, "cele mai furate mărci de mașini din România sunt BMW, Mercedes-Benz, Audi, Ford și Volkswagen.

Pe platforma din România au fost descoperite 178 de mașini furate în ultimul an, set de informații care foarte probabil a salvat șoferii de a trece prin una dintre cele cele mai proaste experiențe posibile la cumpărarea unei mașini".

O mașină furată în urmă cu peste un deceniu a fost folosită de o delegație a Guvernului României

În acest caz, un vehicul folosit de o delegație guvernamentală a României pentru a călători în Republica Moldova fusese raportat furat în Italia în 2010.

Deși mașina era declarată furată de 12 ani, aceasta a fost înregistrată la Autoritatea Română pentru Digitalizare (ADR) și a fost unul dintre vehiculele utilizate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România.

Mai mult, diverse surse afirmă că autovehiculul și-a schimbat proprietarul de mai multe ori între 2010 și 2017. Acesta a fost sechestrat inițial de ANAF, care ulterior l-a cedat Ministerului Comunicațiilor, care a devenit în scurt timp Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor. În 2020, ministerul a repartizat mașina în cauză către ADR.

Cum pot mașinile furate să circule la nivel internațional

Conform analizei, vehiculele furate sunt greu de depistat deoarece acestea nu sunt controlate la trecerea granițelor dintre statele membre ale Uniunii Europene.

„Dacă mașina este furată într-un stat membru al UE și i se pun numerele de înmatriculare venite de la același model de mașină, atunci va avea practic liber la circulația internațională, deoarece nu există controale când treceți din țară în țară în interiorul UE”, a declarat directorul de comunicații carVertical, Matas Buzelis,.

Infractorii pot, de asemenea, să falsifice numerele VIN prin înlăturarea VIN-ului original și sudarea unui număr de identificare provenit de la o mașină care a fost grav avariată și a cărei daună nu a fost raportată.

Conform experților din domeniul auto, prinderea infractorilor în aceste cazuri este aproape imposibilă iar amploarea fenomenului mașinilor furate în Europa este la cote ridicate - după cum s-a menționat mai devreme, cele mai recente date ale Eurostat au arătat că în 2020 au fost aproape 450.000 de vehicule furate în Europa.

Potrivit INTERPOL, mașinile furate în Europa ajung uneori și pe alte continente, cum ar fi în America de Sud sau Australia.

În România, au fost descoperite aproape 200 de mașini furate

Cazul mașinii folosite de Guvernul României care fusese declarată furată în Italia dezvăluie o altă problemă majoră. Se pare că unele țări nu schimbă între ele bazele de date care conțin informații despre vehiculele furate, lăsând astfel agențiile guvernamentale oarbe, incapabile să le depisteze.

„Dacă vehiculul a fost furat în urmă cu mai bine de un deceniu, cum este posibil ca acesta să-și schimbe legal proprietarul de mai mult de două ori până în prezent? Cât timp țările nu fac schimb de informații între ele cumpărătorii și vânzătorii de mașini second hand se expun mai multor riscuri.

Amploarea problemei este mult mai mare decât pare, iar singura modalitate prin care cumpărătorii de mașini se pot asigura că nu intră într-o afacere păguboasă este să investească în inspecția mașinii, inclusiv în verificarea istoricului”, a mai completat Buzelis.

Vești bune pentru șoferi! Android Auto lansează o nouă aplicație așteptată
Vești bune pentru șoferi! Android Auto lansează o nouă aplicație așteptată
Sistemele precum Android Auto și CarPlay le permit utilizatorilor să rămână conectați la aplicațiile lor și să interacționeze cu dispozitivul mobil fără distragere, fie prin comenzi...
Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
România este un importator net de produse. Așa se traduce informația vehiculată în diferitele informări de presă ale autorităților despre balanța comercială – România importă mai...
#masini, #infractori, #vehicul, #Guvernul Romaniei, #bmw, #audi, #carvertical , #masini
  1. Au apărut primele specificații tehnice neoficiale pentru Samsung Galaxy Z Fold6. Cu ce funcții poate veni și care este prețul
  2. Aplicația tuturor șoferilor din România! UXO Car, ideală pentru: RCA, ITP, Rovinietă și Treceri de pod. Cum funcționează
  3. Vacanțele românilor, lovite puternic de inflație. Avertismentul economiștilor cu privire la prețurile destinațiilor turistice în vara 2024
  4. Neptun Deep a primit acordul de mediu. Care sunt pașii următori pentru extragerea gazelor din Marea Neagră
  5. Daunele plătite au redus dramatic profitul PAID. Compania ar avea de achitat despăgubiri pentru 250 de mii de locuințe în cazul unui cutremur major
  6. (P) Murfatlar Vinul triumfă la prestigioasa competiție "Concours Mondial de Bruxelles 2024"
  7. Comisia Europeană încearcă să repare greșelile trecutului pentru agricultori. La ce pot spera fermierii români din partea UE în 2025
  8. Încă patru zile de restricții pentru mașinile de mare tonaj. De ce se tem drumarii
  9. Lupta continuă! Google blochează accesul la YouTube Premium pentru utilizatorii care folosesc VPN-uri pentru tarife mai mici
  10. Mega-parcul fotovoltaic inaugurat în România: Are panouri care se mișcă după soare și care pot asigura energie pentru 70.000 de locuințe pe an