Chef Adi Hadean, despre carnea cancerigena, jobul de la radio si primul sau film Interviu

Marti, 15 Martie 2016, ora 07:49
8690 citiri
Chef Adi Hadean, despre carnea cancerigena, jobul de la radio si primul sau film Interviu
Foto: Pro TV

Chef Adrian Hadean isi propune sa ajute romanii sa manance "fara vinovatie".

Nu multi stiu ca celebrul bucatar a lucrat in radio timp de 13 ani. Acum s-a intors la vechea pasiune si poate fi auzit deja la Europa FM, unde are saptamanal o emisiune, "Medium Rare", difuzata duminica, de la orele 12:00.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Hadean ne-a spus parerea sa legat de anuntul facut in urma cu cateva luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), legat de carnea procesata, declarata cancerigena, si despre cea rosie, catalogata ca fiind posibil cancerigena.

Adrian Hadean, jurat la MasterChef: Nu mi-am propus sa joc niciun rol - Ce sfat le da gospodinelor Interviu

Juratul de la MasterChef a rezumat foarte pe scurt si experienta traita odata cu aparitia in filmul independent "Usturoi", lansat recent in cinematografe.

Aveti propria emisiune la radio Europa FM. Ce va propuneti sa transmiteti prin intermediul ei?

Emisiunea de la Europa FM e in realitate o emisiune de educatie gastronomica, fara sa aiba pretentia sau intentia de a scoli pe cineva. Se intampla sa-mi ajunga in fata multa informatie din acest domeniu si consider ca pot sa sintetizez si sa transmit mai departe aceasta informatie suficient de bine incat sa-i determin pe oameni sa fie curiosi si sa se deschida catre universul de posibilitati pe care-l ofera gastronomia.

Din punctul dvs. de vedere, cum mananca romanii? La ce capitol gresesc cel mai adesea?

Nu cred ca mai pot sa pun problema in acesti termeni. Fiecare mananca dupa gradul de intelegere fata de mancare pe care l-a dobandit pana acum. Nu mai pot sa judec, pot doar sa transmit ce am aflat si in felul acesta sa ajut pe cine e pregatit sa faca un pas inainte in felul in care se hraneste.

Si de aici nu trebuie sa intelegeti ca pledez pentru un anume tip de alimentatie, ci ca expun existenta mai multor tipare din care fiecare e liber sa aleaga in cunostinta de cauza.

Sunt romanii educati din punct de vedere gastronomic? Mai educati sau nu decat alte popoare?

Ca si popoare, avem istorii diferite, trasee diferite, interese de masa diferite, interese trasate de evenimente istorice sau de stari care au durat decade sau secole, uneori milenii. Toate astea influenteaza felul in care un popor percepe si trateaza un subiect. Se aplica foarte bine si la mancare, unde vad ca evoluam in salturi.

Acum traim vremuri propice pentru asezarea temeinica a bazelor educatiei gastronomice de masa.

Personal, aveti vreo bucatarie favorita?

Daca va referiti la bucatarii etnice, prefer bucataria romaneasca, dar iubesc escapadele in bucatariile altor popoare. Sunt fascinat de bucataria indiana, de bucataria Asiei de Sud-Est si, in acelasi timp, consider esential sa studiez cat pot de atent bucataria franceza, care, fie ca o recunoastem sau nu, ramane cea mai influenta bucatarie de pe planeta.

Din punctul dvs de vedere, care e cea mai sanatoasa bucatarie?

Nu cred in mitul bucatariei sanatoase. Candva am fost tentat de zona asta, dar am aflat repede ca lucrurile nu stau chiar asa. Nu exista nicio dovada ca un anumit tip de alimentatie se potriveste oricarui stil de viata, dupa cum nu exista niciun tip de alimentatie care sa te faca nemuritor.

Din ce bucatarie am avea de invatat? Exista niste ingrediente sau stiluri de a gati care nu sunt familiare romanilor, dar ar fi bine ca lucrurile sa se schimbe?

Avem de invatat din orice experienta la care participam si insist sa spun ca adevarata invatare vine din experienta directa, nu din experientele la mana a doua. Adica, dincolo de carte, care e importanta, trebuie sa incepem sa facem. Doar asa putem afla ce ni se potriveste, ce se poate aplica la modul nostru de viata, ce putem schimba si care sunt costurile reale ale schimbarii.

Emisiunea de la Europa FM este promovata ca fiind una care "isi propune sa spuna lucrurilor pe nume despre mancare si sa reinvete romanii sa manance cu bucurie, fara vinovatie". Exista cateva reguli pe care, daca le-am urma, am ajunge la o astfel de reusita, sa mancam "cu bucurie, fara vinovatie"?

Regula e simpla si scurta si am invatat-o pe propria piele, dupa ce am aflat-o de la un vanzator de aparate foto din Malaezia: "eat less, exercise more" - adica mananca mai putin, fa mai multa miscare.

Meseria va obliga sa gustati tot felul de bunatati. Cum faceti sa nu va ingrasati? Aveti vreo strategie sau vreun secret?

Nu am nicio strategie si nici metabolismul de la 20 de ani. Incerc sa compensez cu sport, cu mers pe jos, cu activitate fizica sustinuta. Si invat sa-mi ascult si sa-mi inteleg corpul. Am inclinatia naturala de a acumula rapid kilograme. Nu-mi (mai) fac un complex din asta si incerc sa ma inconjur de bucurie. Functioneaza asa pentru mine.

Recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat carnea procesata ca fiind "cancerigena", iar pe cea rosie macra ca fiind "probabil cancerigena". Ar trebui sa schimbe acest anunt felul in care gatim si mancam?

Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma: Carnatii, sunca si baconul sunt cancerigene. La fel de periculoase ca plutoniul

Ar trebui sa nu ne pese foarte mult de ce spune OMS, pe de o parte, si sa citim mai mult din mai multe surse pentru a putea traduce corect un comunicat. E destul de simplu. Panica n-a ajutat pe nimeni, niciodata.

Emisiunea de la Europa FM inseamna, de fapt, o revenire la radio, dupa o pauza de multi ani, lucru pe care multi dintre cei care va stiu de la TV nu il cunosteau. Ce-ar mai trebui sa stie publicul despre dvs?

Cred ca publicul stie deja destul de multe si sunt convins ca afla mereu, destul de repede, orice. Nu cred ca e importanta istoria mea personala, decat in masura in care da roade azi.

Filmul "Usturoi", in care aveti un rol, a fost lansat recent in cinematografe. Cum ati cataloga experienta?

Usturoi, comedia romaneasca atipica, la care n-ai timp sa-ti consulti mobilul Interviu

Rolul meu din "Usturoi" are cam sase secunde in total. Am filmat cel mult o ora. Nu a fost un mare exercitiu actoricesc, dar daca va aparea un "Usturoi #2" o sa cer un rol mai vast, poate de 30 de secunde sau pe acolo, sa am despre ce sa povestesc. (rade)

Aveti de gand sa continuati si pe acest drum? Ati primit propuneri?

N-am primit propuneri, nu cred ca ma percepe cineva ca actor, nici eu nu ma gandesc la asta vreodata.

Scriati pe Facebook ca visati sa va luati brevetul de pilot. Faceti ceva in acest sens sau e doar un vis si va ramane la stadiul acesta?

Nu visez, imi doresc, dar suntem recunoscuti pentru faptul ca nu tot ce ne dorim e si necesar. Daca dintr-un motiv sau altul va fi necesar, o sa obtin si acel brevet. Deocamdata sunt multe lucruri care ma tin la sol, dar poate intr-o zi...

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Chef Adrian Hadean emisiune radio, #Chef Adrian Hadean Europa FM, #Chef Adrian Hadean film Usturoi, #Chef Adrian Hadean mancare sanatoasa, #Chef Adrian Hadean bucatarie , #stiri MasterChef