Marcel Ciolacu cedează. Taxa importantă prevăzută în proiectul legii fiscal-bugetare la care vrea să renunțe

Vineri, 20 Octombrie 2023, ora 11:03
12816 citiri
Marcel Ciolacu cedează. Taxa importantă prevăzută în proiectul legii fiscal-bugetare la care vrea să renunțe
Marcel Ciolacu FOTO Guvernul României

Pachetul de măsuri fiscale al Guvernului Ciolacu va suferi noi modificări, conform unor surse oficiale. Legea a trecut miercuri de Curtea Constituțională și urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit unor surse oficiale HotNews.ro, săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire tehnică în cadrul Ministerului Finanțelor pentru ca posibilele modificări aduse legii să fie discutate. Cele mai urgente modificări se referă la interpretarea creșterilor de taxe și impozite.

Ce modificări doresc guvernanții să aducă pachetului de măsuri fiscal-bugetare

Una dintre propuneri va fi eliminarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri la companiile mari cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro, dacă cel pe profit (de 16%) este mai mic, arată HotNews. Motivul amendamentului pare să graviteze în jurul constatării că măsura ar urma să afecteze nu doar sectorul privat, ci și companii cu capital de stat.

Propunerea ar fi ca această măsură să fie înlocuită de o alta, anume o inițiativă a cinci parlamentari PNL îndreptată direct către exportul profiturilor multinaționalelor. Unul dintre inițiatori este fostul ministru al Finanțelor, senatorul Alexandru Nazare, arată sursa citată.

„Nevoia de venituri suplimentare la buget este incontestabilă, dar cu toate aceastea având în vedere observațiile primite de Guvern în scurta perioadă de consultări în privinta pachetului fiscal, este rezonabil să ne așteptaăm, în perioada următoare la măsuri care să clarifice anumite măsuri, sintagme sau precizari pentru a le putea face aplicabile”, a afirmat Nazare.

Potrivit acestuia, în mod clar în perioada următoare vom vedea impactul real în raport cu cel estimat în pachet, ceea ce ar putea genera măsuri corective.

„E foarte posibil ca din prima zi de intrare în vigoare a pachetului fiscal Ciolacu 1 să fie nevoie de măsuri corective, dar și masuri suplimentare”, a explicat parlamentarul PNL. Inițiativa legislativă propune introducerea unei nedeductibilități a tuturor cheltuielilor cu serviciile de management și consultanță prestate de către persoanele afiliate.

Forma de taxare a multinaționalelor, în ultima variantă a proiectului de lege

În ultima formă a proiectului de lege privind măsurile fiscal-bugetare propus de Coaliția PSD-PNL, companiile mari (cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro) vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri dacă cel pe profit (de 16%) este mai mic.

Practic se introduce o formulă din care se scad diverse elemente de capital, precum investițiile, ori accizele.

De la aplicarea formulei de taxare sunt exceptate companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale și care sunt reglementați/licențiați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Demersul opoziției de a reclama problemele de constituționalitate ale legii

La finalul lunii septembrie 2023, USR și Forța Dreptei au depus la Curtea Constituţională a României (CCR) o sesizare cu privire la pachetul de legi pe care Guvernul Ciolacu şi-a angajat răspunderea în Parlament. Sesizarea a fost semnată și de doi parlamentari PNL.

Sesizarea conținea atât argumente de natură procedurală, cât și argumente de constituționalitate, incluzând atât argumente legale formulate de partidele de opoziție care au înaintat reclamația, cât și elemente din avizul legal acordat de Ministerul de Justiție pachetului legislativ, format din 36 de pagini de sesizări, sugestii și atenționări cu privire la inadvertențe și încălcări ale mai multor articole din Constituția României.

Miercuri, 18 octombrie, președintele Curții, Marian Enache, a anunțat că CCR a respins sesizarea USR pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament

Astfel, noile taxe, eliminarea unor facilități fiscale și mini-reforma administrației pot intra în vigoare dacă legea este promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
De la 1 ianuarie, de când sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu pentru contribuabili, acesta a ajuns la peste 300.000 de utilizatori, prin intermediul său fiind procesate un milion de...
Recorduri la prima emisiune de obligaţiuni verzi a României: ”Interes impresionant din partea investitorilor”
Recorduri la prima emisiune de obligaţiuni verzi a României: ”Interes impresionant din partea investitorilor”
Prima emisiune de obligaţiuni verzi a României a fost un real succes, fiind marcată de o serie de recorduri, precum cererea extraordinară din partea mediilor investiţionale, potrivit ministrul...
#masuri fiscale guvern, #masuri fiscale, #taxa cifra de afaceri, #impozit cifra afaceri, #curtea constitutionala, #CCR, #Ministerul Finantelor , #Modificari fiscal bugetare 2023