Materie care va revoluționa sistemul educațional. Ce vor învăța elevii la această disciplină

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 23:48
9167 citiri
Materie care va revoluționa sistemul educațional. Ce vor învăța elevii la această disciplină

Cu pași mici ne îndreptăm spre materiile viitorului. Elevii de clasa a XI-a și a XII-a vor putea studia o nouă disciplină: Introducere în Învățare Automată (Machine Learning).

Noua materie poate fi introdusă în curriculum la decizia școlii. Este o ofertă curriculară de tip opțional ca disciplina nouă, în oferta națională pentru învățământul liceal, proiectată pentru un buget de timp de 1 oră/săptămână, pe durata unui an școlar.

Machine Learning: curs opțional

Emil Onea, vicepreședintele Uniunii Profesorilor de Informatică din România, a explicat ce presupune noua disciplină, exclusiv pentru Ziare.com.

"Este un curs opțional, de o complexitate mai mare, care se adresează unui segment mai restrâns de elevi, în general, pentru cei pasionați de informatică.

E vorba despre un curriculum la decizia școlii, nu este un curs integrat în programa obligatorie", a explicat profesorul Emil Onea.

Peste câțiva ani și elevii de gimnaziu vor studia Machine Learning

"Probabil, mai târziu, după ce vom convinge ministerul, după ce vom vedea că avem mulți adepți care să accepte acest curs, atunci vom solicita ministerului să introducă măcar secvențe sau o introducere în inteligența artificială în orice programă de informatică pentru liceu.

În perspectivă, dorim ca acest curs, adaptat, să ajungă măcar ca introducere și în programele de informatică pentru gimnaziu. Și gimnaziul are un curs "Informatică și Tehnologia Informației" și este în programa obligatorie", a spus vicepreședintele Uniunii Profesorilor de Informatică din România.

Învățarea automată, parte a inteligenței artificiale

"Așadar, inteligența artificială, de fapt, învățarea automată este o parte componentă a inteligenței artificiale. Ce înseamnă învățare automată? O mașină învață să se comporte din experiențele pe care le acumulează, adună multe experiențe, și din acestea extrage ceea ce este mai bun.

Sau învață prin recompensă. Adică se adaptează unor situații în funcție de un anumit feedback pe care îl obține. Dacă se lovește de un perete știe că nu mai trece pe acolo.

Dar dacă vede că a depășit cu succes un obstacol înseamnă că pe acolo se poate lucra. Aceasta este învățarea prin recompensă", a spus profesorul.

Noua disciplină, aprobată de minister

"Învățarea automată este parte a inteligenței artificiale. Noi nu vrem să se predea inteligența artificială în liceu, noi învățăm algoritmi specifici pentru învățarea automată ca ramură a inteligenței artificiale", a punctat vicepreședintele UPIR.

Vicepreședintele UPIR explică că disciplina a fost aprobată de ministerul Educației după un îndelung proces de secționare/de corectare și a fost realizată împreună cu Institutul care se ocupă de curriculum și evaluare.

Cine va preda cursul în școli

"Acest curs va fi continuat și predat profesorilor amatori, doritori de a preda în școală, începând din acest an școlar. Și vom încerca să construim o comunitate de profesori care să fie adepții acestui curs și să îl predea în școală.

De asemenea, vrem o comunitate de elevi cu ajutorul cărora să construim mai departe, după nevoile lor, să dezvoltăm acest curs. Aceasta este ideea", a concluzionat Emil Onea.

Citeste si:
Shanghai redeschide toate şcolile, după luni de zile în care au fost închise din cauza COVID-19. Regula pe care trebuie să o respecte zilnic profesorii și elevii
Shanghai redeschide toate şcolile, după luni de zile în care au fost închise din cauza COVID-19. Regula pe care trebuie să o respecte zilnic profesorii și elevii
Shanghai a anunţat, duminică, că va redeschide toate şcolile, inclusiv grădiniţele, şcolile primare şi gimnaziale pe 1 septembrie, după ce luni de zile au fost închise din cauza...
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Social-democraţii susţin că „negociatorul în sandale Ghinea se face că uită că procedura urmată de ministrul Rafila în cazul asistenţei pentru reforma sistemului de sănătate este...