Noua materie care va fi studiată de elevii români. Ce cuprinde programa la disciplina „Start în aventura cunoașterii Universului”

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 16:21
1776 citiri
Noua materie care va fi studiată de elevii români. Ce cuprinde programa la disciplina „Start în aventura cunoașterii Universului”

O nouă materie va fi introdusă la școala primară din anul 2022-2023. La disciplina numită „Start în aventura cunoașterii Universului”, elevii vor învăța de ce există zile și nopți, ce fac roboții spațiali și rachetele și la ce folosește costumul de astronaut.

Programa a fost publicată în Monitorul Oficial.

Materia opțională va fi inclusă în curriculum la decizia școlii și prevede doi ani de studiu – unul la alegere din primii trei ani de învățământ primar (clasa pregătitoare – clasa a II-a), iar al doilea la alegere în ultimii doi ani (a III-a sau a IV-a).

Ordinul prin care este aprobată programa anunță că “debutul educației STEAM – știință, tehnologie, inginerie (artă) și matematică – din primii ani de școală este în favoarea unei schimbări de paradigmă, iar copilului încurajat să experimenteze, să observe, să cerceteze i se va forma o dependență pozitivă pentru curiozitate”.

În primul an de studiu vor fi introduse noțiuni de bază despre:

Explorarea sistemului solar – Timpul (ziua și noaptea, anotimpurile, vremea); Planetele Sistemului Solar, Pământul și Luna; Surse de lumină și poluarea luminoasă, viteza sunetului și viteza luminii.

Călătorii în spațiu – condiții necesare vieții în spațiu, imponderabilitatea, roboți în spațiu, sateliți artificiali, rachete, Stația Spațială Internațională

Meseriile viitorului – Astronaut, cosmonaut, taikonaut, costumul de astronaut, meseriile viitorului

În al doilea an de studiu:

Explorarea Sistemului Solar – Mișcările Pământului, Fenomene Meteorologice, Informații suplimentare despre planetele Sistemului Solar, exoplanete, galaxii și constelații; eclipse; Propagarea sunetului (ecoul), propagarea luminii, Reflexia și refracția luminii

Călătorii în spațiu – Microgravitația, echipamente în spațiu, Modulul lunar; Roboți, sateliți artificiali, sisteme de comunicație; Misiuni în spațiu ale NASA și ESA

Meseriile viitorului – Cum se construiește și cum se lansează o rachetă, distanțe în spațiu, confecționarea unui costum de astronaut.

Potrivit ordinului de ministru, “dacă pentru clasa pregătitoare-clasa a II-a (ciclul de achiziții fundamentale) s-au urmărit cunoașterea și înțelegerea unor noțiuni generale de științele vieții, științele pământului și astronomie, pentru clasele a III-a-a IV-a (ciclul de dezvoltare) se propune aprofundarea acestora, realizarea de corelații inter- și transdisciplinare cu aplicabilitate practică”.

Ordinul oferă inclusiv recomandări de resurse educaționale online pe temele date, oferite de NASA, Agenția Spațială Europeană sau alte organizații. Majoritatea resurselor sunt în limba spaniolă sau limba engleză.

Citeste si:
Vacanța elevilor se termină pe 4 septembrie. Când se întorc românii din Grecia: "Hai lăsați, că școala e tot acolo și după 16"
Vacanța elevilor se termină pe 4 septembrie. Când se întorc românii din Grecia: "Hai lăsați, că școala e tot acolo și după 16"
Au mai rămas doar trei săptămâni până când elevii se întorc la școală. Unii părinți nu au de gând să-și încheie vacanțele în Grecia, chiar dacă au copii. În luna septembrie...
Cum începe școala din punct de vedere sanitar: masca de protecție rămâne recomandată. Comparație cu alte țări
Cum începe școala din punct de vedere sanitar: masca de protecție rămâne recomandată. Comparație cu alte țări
Elevii și copiii de grădiniță vor începe anul școlar viitor pe data de 5 septembrie 2022, potrivit structurii anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial. Ministrul...