Ziare.com
Tu stii ce mananci
Amenzi de peste 12.000 de euro pentru KFC si McDonald's. Ce nu mai au voie sa faca fast-food-urile

Campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre


Inca de la inceputul saptamanii trecute, Protectia Consumatorului a anuntat ca a amendat KFC si McDonald's pentru ca vindeau sucuri diluate si ca gheata adaugata in pahare era infestata cu bacterii periculoase.

La acel moment, Ziare.com a solicitat institutiei o serie de informatii suplimentare cu privire la respectivele controale, la amenzile aplicate, dar si la pericolele de care ar trebui sa se fereasca romanii care merg la fast-food-uri. Iata ce am aflat.

Potrivit Protectiei Consumatorului, au fost controlate 5 fast-food-uri administrate de SC US Food SRL (KFC) si 5 ale Premier Restaurant Romania SRL (McDonald's).

In context, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat pentru Ziare.com ca inspectorii au mers in fast-food-uri din zone aglomerate, cum ar fi Titan si Unirii.

Protectia consumatorului a incercat sa stabileasca daca fast-food-urile respecta prevederile legii Legii 976/1998. Cu alte cuvinte, daca folosesc gheata doar pentru a raci sticlele nedeschise de suc (asa cum prevede legea) sau daca nu cumva adauga ilegal in suc cuburi de gheata.

"Legea stabileste clar: gheata pentru consum poate proveni doar din ghetarii autorizate. In rest, este permisa folosirea ghetii obtinute altundeva decat in ghetariile autorizate doar pentru racirea recipientelor. Asa spune legea, asa trebuie sa procedezi!

Ce am descoperit noi este ca se pregatea gheata in locuri neautorizate sanitar-veterinar, care era adaugata in pahare. Pe de o parte, erau consumatori care plateau gheata la pret de suc.

Pe de alta parte, s-au descoperit mai multe bacterii in gheata, inclusiv unele coliforme. Cum au ajuns acolo? E foarte simplu: niste angajati nu s-au spalat pe maini dupa ce au folosit toaleta. Dar revin, in nicio situatie gheata nu trebuia sa ajunga in bautura.

Mie mi se pare ca si colegii sanitari-veterinri (inspectorii - n.red.) trebuie sa stie ca respectivele societati n-au primit autorizatie sa produca gheata pe care sa o adauge in bauturi. Dar ce sa zic...

Am fost noi acolo. Si am dispus sa se opreasca aceasta practica la nivel national. Si am oprit, de asemenea, prepararea si comercializarea de gheata si sucuri la dozator (pentru care, din nou, trebuie obtinuta o autorizatie sanitara-veterinata separata)", a precizat Horia Constantinescu.

Pentru incalcarile legii, societatea SC US Food SRL care administreaza KFC-urile a fost amendata cu 45.000 de lei. Totodata, societatea Premier Restaurant Romania SRL, care administreaza McDonald's-uri, a fost amendata cu 15.000 de lei.

In context, l-am intrebat pe Horia Constantinescu daca nu cumva aceste fast-food-uri au probleme de igiena si in bucatarie sau la servirea mancarurilor.

"Nu s-au constatat astfel de probleme. Si va spun de ce. La aceste lanturi, mancarea vine ambalata. Odata desfacut acest ambalaj, ea ajunge direct in ulei si, apoi, direct in farfurie. Angajatii nu prepara efectiv mancaruri acolo"
, a mai spus Horia Contantinescu.

Ziare.com a intrebat si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) daca face astfel de controale pentru a stabili daca fast-food-urile produc si vand gheata fara autorizatie. Reprezentantii institutiei au cerut o solicitare scrisa de informatii. Am transmis acea solicitare. Daca institutia va raspunde, va vom tine la curent.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!
Articol citit de 13709 ori
Ti-a placut articolul?
Tweet
Citeste mai multe despre Protectia Consumatorului KFC McDonald s amenzi gheata bacterii coliforme amenzi KFC McDonald
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Idiotenie...

Mare idiotenie, tipic romaneasca! In toata America bauturile racoritoare de la fast food-uri se vind cu gheata in ele, la cererea clientului. Toate fast food-urile au masini pentru cuburi de gheata. Daca cuburile de gheata erau contaminate, cest fapt nu poate veni decit de la apa de la robinet care este contaminata. La prepararea bouturilor racoritoare cu gheata in pahar angajatul nu vine in contact direct cu cuburile de gheata. Acestea cad direct din masina de gheata in pahar. Si, daca legea spune asa, atunci, din nou, este o lege idioate, tipica romanismului.

 

Maasinile alea de gheata

mai trebuie curatate din cind in cind.
La fel ca automatele de cafea,din care se indestuleaza postacii,medginicolai,marinxxx,printul,android,etc.
Nu se curata singure,dar gagicile sint prea ocupate de feisbuci.
Asa ca...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor