Reactia McDonald's, dupa amenda de 15.000 de lei de la Protectia Consumatorilor: Am contestat-o in instanta. Avem toate avizele!

Sambata, 02 Noiembrie 2019, ora 08:02
8232 citiri
Reactia McDonald's, dupa amenda de 15.000 de lei de la Protectia Consumatorilor: Am contestat-o in instanta. Avem toate avizele!
Foto: Arhiva Ziare.com

McDonald's a contestat in instanta amenda de 15.000 de lei primita de la Protectia Consumatorilor, primita in urma unor controale. Neregulile gasite luna trecuta se refera la comercializarea de sucuri diluate, la faptul ca gheata nu ar fi fost folosita conform legislatiei si ca cea adaugata in pahare ar fi infestata cu bacterii periculoase.

Reprezentantii companiei au precizat pentru Ziare.com ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a decis initial sa opreasca temporar activitatile de preparare, utilizare si comercializare a bauturilor racoritoare la dozator si a ghetii de uz alimentar, motivand ca Premier Restaurants Romania, partenerul pentru dezvoltare al McDonald's in Romania, nu detine autorizarile necesare.

"Premier Restaurants a solicitat si un punct de vedere de la DSVSA, autoritatea competenta pentru acreditare, care a confirmat ca: activitatile de preparare a bauturilor racoritoare precum si producerea si folosirea ghetii numai in cadrul restaurantelor dumneavoastra, NU se inscriu in categoria activitatilor pentru care este necesara autorizarea/inregistrarea sanitar veterinara si pentru siguranta alimentelor SUPLIMENTAR, aceste activitati fiind circumscrise activitatii de alimentatie publica, activitate care este deja inregistrata sanitar - veterinar la DSVSA Bucuresti, potrivit adresei primite de la DSVSA".

Reprezentantii companiei mai precizeaza ca ANPC a revenit la numai 3 zile asupra masurii dispuse, permitand in mod expres societatii (dupa cum se arata in Procesul Verbal intocmit de ANPC) "sa desfasoare activitatile de preparare, utilizare si comercializare a bauturilor racoritoare la dozator si a ghetii".

"Iar in ceea ce priveste amenda primita, aceasta este in prezent contestata in instanta. Consideram ca orice alta referire este inoportuna in situatia data. Mai mult decat atat, articolul 37 lit. i) din Ordinul Ministerului Sanatatii 976/1998 este dispozitia legala care permite la prepararea bauturilor folosirea ...cuburilor de gheata preparate din apa potabila, in congelatoare speciale. Articolul la care se face referire (art. 36 din acelasi Ordin) se refera la bauturile imbuteliate si nu la cele preparate in unitatile de alimentatie publica.

Asiguram clientii si partenerii ca Premier Restaurants Romania are toate autorizarile necesare pentru a le oferi cea mai buna experienta. Grija fata de oaspetii nostri este prioritara, de aceea ne asiguram zilnic ca le oferim cele mai proaspete produse, pregatite la fiecare comanda din ingrediente de cea mai buna calitate.

Mentionam ca saptamana aceasta ANPC a continuat sa efectueze controale in restaurantele McDonald's din tara, colaboram cu autoritatile in acest demers, iar toate aspectele verificate au fost conforme si nu s-au semnalat probleme", au adaugat reprezentantii companiei.

Gheata, marul discordiei

In octombrie, Protectia Consumatorului a anuntat ca a amendat KFC si McDonald's pentru ca vindeau sucuri diluate si ca gheata adaugata in pahare era infestata cu bacterii periculoase.

Potrivit informatiilor remise Ziare.com la acea vreme de catre institutie, au fost controlate 5 fast-food-uri administrate de SC US Food SRL (KFC) si 5 ale Premier Restaurant Romania SRL (McDonald's).

In context, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat pentru Ziare.com ca inspectorii au mers in fast-food-uri din zone aglomerate, cum ar fi Titan si Unirii.

Protectia Consumatorului a incercat sa stabileasca daca fast-food-urile respecta prevederile legii Legii 976/1998. Cu alte cuvinte, daca folosesc gheata doar pentru a raci sticlele nedeschise de suc (asa cum prevede legea) sau daca nu cumva adauga ilegal in suc cuburi de gheata.

"Legea stabileste clar: gheata pentru consum poate proveni doar din ghetarii autorizate. In rest, este permisa folosirea ghetii obtinute altundeva decat in ghetariile autorizate doar pentru racirea recipientelor. Asa spune legea, asa trebuie sa procedezi!

Ce am descoperit noi este ca se pregatea gheata in locuri neautorizate sanitar-veterinar, care era adaugata in pahare. Pe de o parte, erau consumatori care plateau gheata la pret de suc.

Pe de alta parte, s-au descoperit mai multe bacterii in gheata, inclusiv unele coliforme. Cum au ajuns acolo? E foarte simplu: niste angajati nu s-au spalat pe maini dupa ce au folosit toaleta. Dar revin, in nicio situatie gheata nu trebuia sa ajunga in bautura.

Mie mi se pare ca si colegii sanitari-veterinri (inspectorii - n.red.) trebuie sa stie ca respectivele societati n-au primit autorizatie sa produca gheata pe care sa o adauge in bauturi. Dar ce sa zic...

Am fost noi acolo. Si am dispus sa se opreasca aceasta practica la nivel national. Si am oprit, de asemenea, prepararea si comercializarea de gheata si sucuri la dozator (pentru care, din nou, trebuie obtinuta o autorizatie sanitara-veterinata separata)", a precizat Horia Constantinescu.

Pentru incalcarile legii, societatea SC US Food SRL care administreaza KFC-urile a fost amendata cu 45.000 de lei. Totodata, societatea Premier Restaurant Romania SRL, care administreaza McDonald's-uri, a fost amendata cu 15.000 de lei.

In context, l-am intrebat pe Horia Constantinescu daca nu cumva aceste fast-food-uri au probleme de igiena si in bucatarie sau la servirea mancarurilor.

"Nu s-au constatat astfel de probleme. Si va spun de ce. La aceste lanturi, mancarea vine ambalata. Odata desfacut acest ambalaj, ea ajunge direct in ulei si, apoi, direct in farfurie. Angajatii nu prepara efectiv mancaruri acolo", a mai spus Horia Contantinescu.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#reactie McDonald s amenda, #McDonald s amenda , #Romania
Comentarii