10 lucruri pe care mecanicii auto nu le-ar face niciodată cu mașinile lor. Marile greșeli pe care aceștia le văd tot timpul: "Reparația este mai costisitoare"

Luni, 05 August 2024, ora 22:00
4546 citiri
10 lucruri pe care mecanicii auto nu le-ar face niciodată cu mașinile lor. Marile greșeli pe care aceștia le văd tot timpul: "Reparația este mai costisitoare"
Mașină la reparații în service FOTO Pixabay

Mașina poate fi una dintre cele mai scumpe și importante investiții pe care le veți face vreodată, însă mulți dintre noi nu acordăm vehiculelor noastre atenția de care au nevoie pentru a le întreține. Mecanicii și tehnicienii se ocupă de mașini așa cum doctorii tratează oameni și cunosc toate problemele acestora.

"Treaba mea este să vă prezint starea generală de sănătate a mașinii dumneavoastră, astfel încât să puteți lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la ceea ce trebuie să faceți cu ea și să vă avertizez cu privire la lucruri despre care poate nu știți și pe care nu le recunoașteți sau nu le vedeți neapărat", a declarat Bogi Lateiner, un maestru tehnician auto din Phoenix și proprietarul Girl Gang Garage, o rețea care oferă formare practică pentru femei în meserii.

Prea adesea, spun tehnicienii, luăm decizii de întreținere - sau nu facem acest lucru - în moduri care creează potențiale pericole pentru siguranță și pot duce la greșeli costisitoare. Jurnaliștii de la huffpost.com au vorbit cu experți în reparații auto despre ce nu ar face niciodată, ca lecții pentru noi toți.

1.Nu voi neglija întreținerea mașinii

Dintre toate greșelile pe care le vede, Lateiner a declarat pentru HuffPost că aceasta este cea mai frecventă. "Ei se gândesc: 'Nu e mare lucru'. Și se pot ocupa de asta mai târziu", a spus ea. "În realitate, întreținerea preventivă va fi întotdeauna mai puțin costisitoare decât reparația."

Lateiner a spus că nu ar ignora niciodată schimburile regulate de ulei, de exemplu. "Uleiul este substanța vitală a mașinii dumneavoastră", a explicat ea. "Sarcina lui este să vă mențină motorul rece și lubrifiat."

"Când uleiul de motor începe să se îngroașe sau se strică, când aditivii din [ulei] nu mai fac ceea ce ar trebui să facă... motorul se poate strica prematur și se poate deteriora în moduri catastrofale minore sau masive", a spus ea. "Așadar, este esențial să păstrați ulei proaspăt."

Lateiner recomandă schimbarea uleiului de două ori mai des decât intervalele recomandate de obicei de producătorii auto.

"Eu reduc aceste intervale de schimbare a uleiului la jumătate de cele mai multe ori", a spus ea. "Cel mai lung interval pe care l-aș parcurge ar fi de 13.000 de km cu un schimb de ulei complet sintetic la o mașină europeană cu ulei de înaltă calitate."

2. Nu mă voi baza doar pe notificările de întreținere a mașinii

Vorbind despre schimbarea uleiului, Robin Reneau, proprietar și tehnician principal al Georgia Auto Solutions din Conyers, Georgia, a declarat că nu se va baza niciodată pe autocolantul cu memento-ul de schimbare a uleiului pentru a determina când ar trebui de fapt să i se schimbe uleiul.

"S-ar putea să nu parcurgeți întotdeauna același număr de kilometri în intervalul recomandat pentru schimbarea uleiului, ceea ce duce la schimbări premature sau întârziate ale uleiului", a declarat Reneau pentru HuffPost.

De asemenea, variabilitatea condițiilor de conducere poate face ca aceste avertismente generice să nu fie fiabile. "Factori precum călătoriile scurte frecvente, remorcarea sau conducerea la temperaturi extreme pot accelera degradarea uleiului, necesitând schimbări mai frecvente decât se indică pe autocolant", a declarat Reneau. "În timp, uzura motorului poate afecta în mod diferit performanța uleiului, necesitând schimbări mai devreme decât se anticipa."

În schimb, Reneau a spus că își verifică nivelul și starea uleiului din mașină pentru a-și urmări consumul de ulei și a determina când ar trebui să îl schimbe.

3. Nu voi folosi piese auto care nu sunt originale

Piesele producătorului de echipamente originale (OEM) sunt proiectate special de producătorul auto pentru vehiculul dumneavoastră, în timp ce piesele aftermarket sunt produse de alte companii și sunt de obicei mai ieftine.

Grace Claudio, un tehnician auto principal din New York pentru BMW Manhattan, a declarat pentru HuffPost că ar trebui să evitați utilizarea pieselor aftermarket, deoarece acestea ajung să vă coste pe termen lung.

Claudio a dat exemplul unei baterii aftermarket pe care mașina nu o înregistrează, astfel încât mașina crede în continuare că are o baterie defectă și, ca urmare, nu va funcționa corect.

"Mi s-a întâmplat ca lucrurile să se dezmembreze și să devină mai rele decât erau deja", a spus Claudio. "Și apoi reparația este mai costisitoare."

4. Nu voi folosi lichide de răcire sau carburanți diferiți de cei recomandați de producător

Mașinile sunt programate să funcționeze cu anumite tipuri de lichide, iar Lateiner a spus că proprietarii de mașini ar trebui să rămână întotdeauna la cele recomandate de producător.

"Acest lucru este valabil pentru lichidul de răcire, uleiul, tipul de combustibil pe care îl utilizați", a spus ea. "Deci, dacă mașina dvs. cere [benzină] de 91 octani, trebuie să folosiți 91 octani."

Atunci când un proprietar de mașină folosește combustibili diferiți de cei pentru care a fost proiectat vehiculul, aceasta duce la probleme mai mari de reparații. Lateiner a spus că a văzut mașini europene cu simptome ciudate care au dispărut după ce a schimbat uleiul cu cel adecvat.

5. Nu voi folosi niciun produs din comerț care pretinde că poate opri o scurgere

Lateiner a avertizat împotriva utilizării produselor care promit să oprească scurgerile de ulei de motor, lichid de răcire, lichid de servodirecție și pene de cauciuc.

"Este un plasture. În cel mai bun caz, este o soluție temporară și, foarte, foarte des, sfârșește prin a provoca mai multe daune decât beneficii", a spus Lateiner. "Cele pentru anvelope vor face o mizerie absolută din janta ta, iar persoana care îți schimbă anvelopele te va urî."

6. Nu voi schimba aspectul exterior al mașinii mele fără a ține cont de climatul din zona mea

Unora le place să își ambaleze mașinile, care sunt acoperite cu o peliculă specială de vinil, ca o modalitate prin care proprietarii le pot schimba aspectul fără să folosească vopsea. Dar Cheyenne Ruether, un tehnician specializat în caroserii auto din Las Vegas, a declarat că preferă să vopsească decât să înfășoare un vehicul, în special în statele însorite precum Nevada.

"Deoarece razele UV de aici sunt atât de extreme... ele cauzează adesea crăpături sau delaminări" relativ repede, a spus Ruether. "Și sunt foarte greu de îndepărtat".

7.Nu voi suprapune un covoraș de cauciuc care nu se potrivește pe partea șoferului

Claudio a spus că vede o mulțime de clienți care suprapun un covoraș de cauciuc peste covorașul obișnuit din mochetă de pe partea șoferului pentru a-și păstra mașina curată. Problema este că, de prea multe ori, aceste covorașe de cauciuc nu sunt montate corect și reprezintă un pericol pentru siguranță.

"Covorașul de pe partea șoferului se va bloca pe accelerație și atunci nu veți putea opri mașina, sau se va bloca în spatele frânei și atunci vă va fi greu să frânați mașina", a menționat ea.

În schimb, Claudio recomandă scoaterea covorașului din mochetă și alegerea unui covoraș care se potrivește corect în jurul pedalei de accelerație și de frână.

8.Nu aș ignora niciodată lumina de avertizare a unei mașini

"Mașinile noastre de astăzi sunt concepute în special pentru a se autocorecta în multe cazuri", a declarat Lateiner. Atunci când mașinile nu se mai pot autoregla, codurile interne vor aprinde o lumină de avertizare pentru a alerta șoferul.

"Aceasta este singura modalitate pe care o are mașina de a ne spune că ceva nu este în regulă, înainte ca lucrurile să meargă atât de prost încât să ajungi pe marginea drumului", a spus Lateiner. "Ascultați-vă mașina, pentru că ea încearcă să vă vorbească."

Dacă vedeți o lumină de avertizare, ar trebui să căutați ce înseamnă în manualul de utilizare, a explicat Lateiner, deoarece unele lumini pot indica probleme pe care le puteți rezolva singuri.

În funcție de problemă, puteți, de asemenea, să întrebați atelierul auto local despre ceea ce recomandă să faceți în continuare. "Dacă din punct de vedere financiar nu sunteți în măsură să faceți o reparație reală, puteți spune: "Nu sunt în măsură să repar asta acum. Vreau doar să știu dacă este sigur să continui să conduc. Cât timp mai am la dispoziție?"" a spus Lateiner. "Este întotdeauna mai bine să știi decât să nu știi".

9. Nu voi înlocui anvelopele cu unele uzate

Claudio a spus că clienții pot face greșeala de a înlocui anvelopele vechi cu anvelope uzate. Ea a văzut vânzători de anvelope uzate oferindu-le clienților o anvelopă care nu este de dimensiunea corectă sau una cu o bulă în peretele lateral.

"De multe ori pun o anvelopă destul de proastă", a spus Claudio. Ea a spus să fiți atenți la anvelopele care arată ca și cum ar crăpa sau care au banda de rulare uzată pe părțile interioare și exterioare.

Chiar dacă anvelopa uzată arată normal, vârsta acesteia ar putea reprezenta un pericol. Producătorii de anvelope, precum Michelin, recomandă înlocuirea anvelopelor în termen de cel mult 10 ani de la data fabricării lor. Mulți producători auto recomandă, de asemenea, înlocuirea unei anvelope cel puțin o dată la șase ani, indiferent de starea acesteia.

Pentru a verifica vârsta unei anvelope, uitați-vă la numărul de identificare a anvelopei din patru cifre de pe peretele lateral. Ultimele două cifre indică anul în care a fost fabricată anvelopa, iar primele două cifre indică săptămâna. (Un TIN de "0719", de exemplu, ar însemna că anvelopa a fost fabricată în a șaptea săptămână din 2019).

10. Nu voi minți un mecanic auto cu privire la problema pe care o am

Este treaba tehnicienilor și mecanicilor auto să diagnosticheze ce este în neregulă cu vehiculul tău, așa că nu le îngreuna munca mințind.

"Ni se întâmplă tot timpul... "Nu știu ce s-a întâmplat. A început brusc să facă un zgomot ciudat", a spus Lateiner. "Și apoi ne uităm la asta ca și cum am spune: "E clar că ai făcut off-road cu mașina ta foarte joasă"."

"Cu cât ne furnizați mai multe informații exacte, cu atât putem ajunge mai repede la adevărata problemă, pentru că nu ne trimiteți într-o vânătoare de gâște sălbatice", a continuat ea.

Pentru a oferi detalii mai utile, Lateiner recomandă să țineți evidența momentului în care auziți "zgomotul ciudat". Dacă aveți probleme în a descrie sunetul, Lateiner recomandă să faceți o înregistrare audio sau video pe care să i-o arătați tehnicianului sau să luați pe cineva cu dvs. la un test drive, astfel încât să audă și el.

În cele din urmă, întreținerea corectă a unei mașini poate implica costuri inițiale și cercetări suplimentare, dar ar trebui să vă scutească de dureri de cap pe termen lung.

De ce continuă românii să cumpere mașini Diesel. "Obsesia e și moștenită cumva, din tată în fiu"
De ce continuă românii să cumpere mașini Diesel. "Obsesia e și moștenită cumva, din tată în fiu"
Într-o perioadă în care unii șoferi se gândesc să schimbe mașina pentru un vehicul hibrid sau electric, mulți preferă să rămână la cele clasice. În timp ce unii șoferi au...
ÎPS Teodosie spune că sfințirea mașinilor este „un obicei creștinesc”: „Cum sfinţim casa, sfinţim şi maşina”
ÎPS Teodosie spune că sfințirea mașinilor este „un obicei creștinesc”: „Cum sfinţim casa, sfinţim şi maşina”
Arhiepiscopul Tomisului susţine că a sfinţi autoturismele reprezintă un obicei creştinesc, în cartea de slujbe a preoţilor existând, conform acestuia, rugăciuni pentru sfinţirea...
#mecanic auto, #greseli, #masini, #soferi , #soferi
  1. Bărbatul care a dat foc în Palatul Parlamentului, căutat de Poliție. Autoritățile cer ajutor pentru prinderea sa
  2. Șofer cu permis din Ucraina, prins gonind prin localitate, cu ochii-n telefon și cu tahograful alterat. Ce amendă i-au dat polițiștii
  3. O nouă tentativă de fraudă online printr-o reclamă la abonamente de transport ieftine. Ce recomandă Primăria Arad cetățenilor
  4. Roxana Mânzatu, propusă vicepreședinte al Comisiei Europene
  5. Suceava “sare” în ajutorul sinistraților. Trimite sute de mii de lei în Galați și Vaslui pentru reconstrucția caselor distruse de viitură
  6. Rusia critică reducerea numărului de secții de votare pe teritoriul său pentru alegerile din Republica Moldova. „Un semn de teamă şi nesiguranţă”
  7. Cât de dificil este să fii părinte în zilele nostre? De ce adulții aleg să facă copii la vârste din ce în ce mai înaintate?
  8. Mii de animale au murit în urma inundațiilor. Veterinarii au început ample acțiuni de dezinfecţie în zonele afectate de ploi devastatoare
  9. Rusia susține că a împușcat un agent ucrainean în Sverdlovsk. Bărbatul este acuzat că voia să arunce în aer mașina unui cadru al unei fabrici de armament VIDEO
  10. UPDATE Dana Marijuana rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri. Mesajul vedetei: "Polițiștii au dreptate tot timpul!" VIDEO