Siderurgia romaneasca, aproape de faliment

Duminica, 03 Martie 2013, ora 11:10
2747 citiri
Siderurgia romaneasca, aproape de faliment
Foto: Capital

Peste 500 firme din sfera afacerilor cu produse siderurgice au intrat in insolventa in perioada 2009-2012, iar nivelul mediu al cifrei de afaceri pe acest grup profesional a scazut dramatic.

Astfel, productia de otel a ajuns la 50%-70% din ce a fost in 2008, scriu jurnalistii de la Capital, care apreciaza ca perioada stalucitoare a siderurgiei romanesti s-a incheiat.

Cea mai buna dovada este surpriza absoluta inregistrata saptamana trecuta: Mechel, al doilea mare grup siderurgic din Romania, a anuntat ca a vandut pe doar 230 de lei cele patru combinate siderurgice pe care le detine in tara, sub presiunea datoriilor de circa 570 milioane de euro si a pierderilor de aproximativ 400 de milioane de euro, adunate in ultimii cinci ani.

Situatia Mechel arata cat de tare i-a lovit pe siderurgisti unda de soc a crizei, scrie sursa citata, care prezinta si declaratiile unui fost siderurgist care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

"In urma cu sapte-opt ani, chinezii cumparau cat otel le cadea in mana, iar preturile la anumite produse s-au dublat sau chiar triplat. Firmele siderurgice romanesti au beneficiat de conjunctura internatioanala favorabila. Dar marele castig nu a venit atat din cresterea productiei, cat mai ales din vanzarea produselor la preturi mai mari", a explicat acesta.

De exemplu, de la circa 150 de dolari/tona in 2000, otelul-beton a ajuns la un pret mediu de 640 euro/tona, in 2008. A venit criza si a lovit piata imobiliara si industria auto, adica pilonii care au dus la cresterea cererii de otel, si pretul acestui produs a scazut pana la jumatate (372 euro/tona) din valoarea cu care se vindea in 2008.

Conform statisticilor oferite de Organizatia Mondiala a Otelului, in anul 2011 primul loc in topul mondial al producatorilor de otel era ocupat de China (684 mil. tone), urmata de Japonia (107), SUA (88), India (71) si Rusia (69). Romania se clasa pe locul 37, cu doar 3,8 mil. tone.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#scadere vanzari siderurgie Romania, #vanzare combinate Mechel Romania , #insolventa