Directorul Agerpres, dupa votul din Senat: Romascanu pregateste desfiintarea Agerpres ca agentie independenta

Luni, 30 Octombrie 2017, ora 22:25
4768 citiri
Directorul Agerpres, dupa votul din Senat: Romascanu pregateste desfiintarea Agerpres ca agentie independenta
Foto: Arhiva Hepta.ro

Dupa ce Senatul a adoptat, luni, modificarea propusa de ministrul Culturii la legea de functionare a agentiei nationale de presa, directorul Agerpres acuza ca Lucian Romascanu pregateste desfiintarea acesteia ca agentie de presa independenta.

Noua lege prevede ca, odata cu respingerea raportului de activitate, este demis si directorul general al institutiei.

"Publicul Agerpres trebuie sa stie ca votul celor 64 de senatori este unul impotriva agentiei, impotriva criteriilor profesionale obiective si, mai ales, este un vot pentru subordonarea politica a celei mai stabile institutii de presa publica din acest moment", sustine directorul Alexandru Giboi, intr-un punct de vedere remis luni seara Ziare.com.

Seful agentiei de presa a statului sustine ca i se pare normal ca Parlamentul sa poata schimba conducerea Agerpres, insa pe criterii de performanta.

"Din pacate, votul de astazi din Senat scoate in evidenta argumentul suprem al initiatorilor modificarii legii Agerpres: subordonarea politica.

Da, Parlamentul ar trebui sa poata demite conducerea unei institutii pe care tot Parlamentul o numeste. Dar nu oricum, nu printr-un vot total politic, ci in urma analizei unor criterii profesionale cuantificabile, care sa fie relevante asupra evolutiei institutiei respective.

In cazul de fata, majoritatea senatorilor, inclusiv domnul Romascanu, au respins tocmai acele amendamente care aduceau criteriile de performanta in proiectul domnului ministru al Culturii, imbunatatindu-l si scotandu-l practic din sfera influentei votului politic.

Ce dovada mai clara despre intentiile domnului Romascanu si a celorlalti initiatori si votanti ai modificarii legii Agerpres, decat renuntarea totala la criteriile de performanta ca baza a analizei activitatii Agentiei? De fapt, dansii nu doresc "reforma" sau "modernizarea" agentiei de presa, ci doar transformarea acesteia intr-un alt buton de comanda a presei publice, pentru partidul politic aflat la putere", acuza Giboi in comunicatul citat.

Acesta spune ca, pana acum, a preferat sa nu creada ca aceasta initiativa legislativa ar avea drept scop demiterea lui.

"M-am luptat si voi continua sa ma lupt pentru principiile libertatii presei si ale democratiei pe care aceasta initiativa legislativa le incalca. Dar nu pot sa nu constat ca, in fond, in acest moment directorul Agerpres, alaturi de organizatiile nationale si internationale ce apara libertatea presei, stau intre o parte a puterii politice si nevoia de control total a presei publice din Romania.

Este evident acest lucru, atunci cand dorinta nestavilita de "reforma" se concretizeaza, in primul rand, printr-un proiect care face mai usoara demiterea persoanei care nu "functioneaza" ca un simplu buton de comanda. In consecinta, ma voi pozitiona in continuare, ferm, in acelasi mod ca si pana acum, pentru ca nu pot renunta, oricare ar fi presiunile, la principiile care m-au ghidat pana acum in viata. Le multumesc, pe aceasta cale, tuturor organizatiilor care sustin AGERPRES si inteleg ca libertatea presei publice este una dintre conditiile de baza pentru a avea o democratie functionala", adauga Giboi.

In incheiere, directorul Agerpres ii pune 3 intrebari ministrului Culturii si asteapta raspunsuri publice:

"1. Care sunt motivele reale pentru care doriti eliminarea mea din conducerea Agerpres?

2. De ce ati calificat opiniile organizatiilor nationale si internationale drept partizane?

3. De ce ati sustinut in plenul Senatului eliminarea amendamentelor ce aduceau criteriile de performanta in analiza activitatii Agerpres?".

Citeste si Legea Agerpres a fost modificata in Senat: Directorul general avertizase ca agentia va fi pusa sub control politic

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.

B.B.

Quarterly Report - Editia 4

Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Înaintea alegerilor pentru Primăria Capitalei, edilul Nicușor Dan a declarat că nu exclude o dezbatere față în față cu al doilea clasat în sondaje. Asta după ce Gabriela Firea și...
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
Dezbaterea electorală dintre candidați, atât la alegerile locale, cât și la cele prezidențiale, pare să fi dispărut în ultimii ani. În 2019 nu a existat o dezbatere între Viorica...
#Agerpres lege director demis , #Agerpress