Directorul Agerpres scrie ambasadelor: Se cauta un birou de presa extins pentru PSD. Intre democratie si autoritarism sunt doar cativa pasi

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 22:41
7474 citiri
Directorul Agerpres scrie ambasadelor: Se cauta un birou de presa extins pentru PSD. Intre democratie si autoritarism sunt doar cativa pasi
Foto: Facebook/Agerpres

Directorul general al Agerpres, Alexandru Ion Giboi, a trimis o scrisoare deschisa catre ambasade, in care atrage atentia ca, dupa ce Comisia de Cultura a Senatului a avizat favorabil proiectul care modifica Legea de functionare a Agerpres, se poate ajunge usor la autoritarism, agentia nationala de presa urmand sa ajunga "un birou de presa extins pentru partidul de guvernamant".

"Intre democratie si autoritarism sunt doar cativa pasi, iar acestia sunt rapizi. Iar cand acesti pasi sunt parcursi in culise, la adapostul zgomotului provocat de alte scandaluri, rata de succes si ritmul schimbarii in rau pot fi uriase. In timpul celor mai mari proteste de la Revolutia Romana din 1989 pana in prezent, au aparut multe sloganuri. Unul dintre ele era 'noaptea ca hotii'. Nu doresc sa comentez motivele acelor proteste, dar pare ca unii dintre politicienii romani nu mai au nevoie nici de negura noptii pentru acte impotriva democratiei. (...)

Cinci senatori s-au gandit sa 'modernizeze' Agerpres. Acest lucru ar fi fost de apreciat, daca s-ar fi facut cu bune intentii. Insa un semnal de alarma a fost tras cand 'modernizarea' a inceput cu un proiect de lege prin care se dorea demiterea directorului general.

Opiniile publice exprimate de catre directorul Agerpres, de catre Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind, de Federatia Europeana a Jurnalistilor, de Alianta Europeana a Agentiilor de Presa si ActiveWatch, nu i-au descurajat pe initiatori", scrie directorul general al Agerpres in mesajul sau catre ambasadori, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Despre procesul de modernizare invocat de principalul initiator al proiectului de lege, Lucian Romascanu, directorul Agerpres explica faptul ca acesta nu se poate face fara ca activitatea sa fie inteleasa. Acesta deplange faptul ca Agerpres nici macar nu a fost consultata inainte, afirmand: "Pare ca Ministrul Culturii cauta mai degraba un birou de presa extins pentru partidul de guvernamant decat o agentie nationala de presa moderna si functionala".

Alexandru Ion Giboi explica faptul ca, in forma actuala, legea limiteaza influenta politica asupra agentiei la numirea unui director general de catre prim ministrul in functie, o numire ce este urmata de catre un vot in Parlament. "Politizarea serioasa ar fi rezultatul noii legi, care va permite Parlamentului sa demita directorul general Agerpres dupa cum gasesc de cuviinta factorii politici decizionali, deoarece proiectul ce se afla la Parlament nu mentioneaza criterii profesionale ce pot servi drept baza a votului impotriva raportului de activitate", mai arata el.

"In concluzie, in calitate de director general actual al Agerpres, am considerat si consider ca trebuie sa imi exprim public ingrijorarea cu privire la viziunea Ministrului Culturii pentru viitorul SRTV, SRR si Agerpres.

Da, acestea trebuie sa fie organizatii profesionale, nu politice. Dar ca acestea sa reprezinte 'organisme profesioniste de comunicare ale statului roman' in 2017 (nu 1984) inseamna transformarea lor, din organizatii media cu scopul exclusiv de informare publica profesionista, in birouri de presa de facto ale unei puteri politice", mai afirma directorul general al agentiei.

Citeste si Agerpres trage un semnal de alarma ca risca sa fie pusa sub control politic

Eveniment Quarterly Report

Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
România a ratat din nou intrarea în Schengen, iar anul viitor nu există aproape nicio şansă, deoarece prioritatea pentru statele membre sunt alegerile europarlamentare şi apoi alegerea unei...
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, solicită, luni 4 decembrie, coaliției de guvernare să oprească intrarea în vigoare a legii care acordă pensii speciale edililor, viceprimarilor şi...
#director general Agerpres scrisoare ambasade, #politizare Agerpres, #noua lege functionare Agerpres , #Agerpress