Antena 3, amendata pentru scrisoarea catre fiica lui Tapalaga si interviul "trunchiat" cu Kovesi

Marti, 22 Martie 2016, ora 16:51
6094 citiri
Antena 3, amendata pentru scrisoarea catre fiica lui Tapalaga si interviul "trunchiat" cu Kovesi
Foto: site Antena 3

Postul de televiziune Antena 3 a fost amendat, marti, de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu 30.000 de lei, pentru ca a difuzat numele fiicei jurnalistului Dan Tapalaga in cadrul unei stiri despre scrisoarea pe care Oana Stancu Zamfir i-a adresat-o minorei si pentru difuzarea unor declaratii trunchiate ale procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Amenda a fost data pentru emisiunile de stiri si "Sinteza Zilei" din 23 februarie, in cadrul carora a fost prezentata o stire despre un articol publicat de Oana Stancu Zamfir in ziarul "Jurnalul National", articol scris sub forma unei "scrisori" adresate Ilincai, fiica minora a jurnalistului Hotnews, Dan Tapalaga, informeaza News.ro.

De asemenea, amenda a fost data pentru emisiunea "Sinteza zilei" din 18 februarie si pentru stirile din 19 februarie, in care au fost prezentate declaratii trunchiate ale Laurei Codruta Kovesi, pe care le-a facut in timpul unui interviu acordat in anul 2014.

Scandalul "Kovesi da dreptate Antena 3!" - CSM sesiseaza CNA si acuza televiziunea de manipulare

"In cazul interviului doamnei Kovesi, este evidenta intentia. Poate ca 'Sinteza Zilei' a spus o data ca e din 2014 (interviul, n.red.), dar a fost difuzata o bucata mare din interviu fara sa se fi spus de unde este luat. Si cu titlul ala mare ca Laura Codruta Kovesi da dreptate Antena 3. Sunt convinsa ca nu ar fi facut niciodata asta. A fost luat un fragment din interviu si a fost folosit intr-un mod in care nu trebuia sa fie folosit, ca sa demonstreze ceva care era in interesul Antenelor. Mie mi se pare ca e destul de clara intentia pe care ei au avut-o. Mie mi se pare un lucru grav", a declarat membrul CNA, Dorina Rusu.

Despre difuzarea numelui fiicei lui Dan Tapalaga, Dorina Rusu a declarat: "Unui copil i-a fost adresata o scrisoare care nu avea nicio legatura cu el. A fost pus intr-o situatie proasta, i s-a dat numele pe post. Asa ceva nu se face. Nu pot sa folosesti un copil intr-o batalie mediatica".

Ea a propus initial o amenda de 60.000 de lei pentru postul Antena 3, dar a primit doar trei voturi, la al ei adaugandu-se cele ale lui Lorand Turos si al Laurei Georgescu.

Pe de alta parte, Radu Calin Cristea a spus despre scrisoarea Oanei Stancu ca este este un text bine scris, fara intentia de a jigni. "Va spun cu toata sinceritatea ca, dincolo de discutiile care sunt, este un text foarte bun, este un text bine scris, din perspectiva unui om care stie exact ce vrea sa spuna. Nu gasesc intentia de a jigni pe cineva. Este un text pentru viitor", a spus membrul CNA.

Sanctiunea a fost votata de sapte dintre cei opt membri CNA prezenti la sedinta - Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Bogdan Herjeu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu, Radu Calin Cristea votand impotriva.

Copilul unui jurnalist, implicat de Antena3 in scandalul ANAF: Sesizari la institutiile abilitate si val de reactii impotriva Oanei Stancu

Copilul unui jurnalist, implicat de Antena3 in scandalul ANAF: Prima reactie de la Avocatul Poporului

Pentru difuzarea numelui fiicei lui Dan Tapalaga, sanctiunea a fost data in baza articolului 3, alineatul 1 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, care prevede ca "minorul are dreptul la protejarea imaginii si a vietii sale intime, private si familiale".

Pentru emisiunea "Sinteza zilei"din 18 februarie si stirile din 19 februarie, sanctiunea s-a bazat pe articolul 3, alineatul 2 din Legea Audiovizualului, potrivit caruia " toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor".

De asemenea, sanctiunea a fost data in baza articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul de reglementare a continutului audiovizual. Acesta prevede ca informarea cu privire la un fapt sau un eveniment trebuie sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Antena3 amenda scrisoare fiica Tapalaga, #Antena3 amenda CNA Kovesi , #Antena 3