Cine e moderat nu are audienta

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 22 Februarie 2016, ora 08:18
9353 citiri

"Catea turbata", asa i-a zis Corneliu Vadim Tudor, in 2011, executorului judecatoresc, care venise la sediul PRM, dupa ce Justitia a decis retrocedarea cladiriiin care functionase partidul nostalgicilor ceausisti. Apoi, cel care s-a autointitulat Tribunul i-a aruncat un pahar cu apa in fata agentului statului.

Un an mai tarziu, atunci cand Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe Adrian Nastase in procesul Trofeul Calitatii, iar politistii au sunat la usa, pentru a-l conduce la inchisoare, fostul premier a pus mana pe pistol si a cautat sa se sinucida, fiind salvat in extremis. Peste cateva ore, cu un fular infasurat in jurul gatului, Nastase era internat la spital.

Deunazi, grupul de presa Intact a primit de la ANAF, in baza unei decizii dintr-un proces penal judecat in august 2014, o nota de evacuare pentru mai multe sedii, iar reactia a fost bizara: angajatii postului Antena 3 i-au cerut presedintelui Senatului sa-l audieze pe premier. D. Ciolos s-a dus si a tinut o lectie de separare a puterilor.

Cele trei situatii nu sunt identice. Au, insa, in comun refuzul de a accepta executarea unei sentinte definitive a unui tribunal.

De fiecare data, "eroii" contestarii au incercat sa manipuleze opinia. Au facut-o in moduri grosolane. De pilda, CVT sustinea ca evacuarea partidului sau din sediu este, de fapt, o manevra politica a presedintelui Basescu, fiindca seful PRM ar fi refuzat sa intre in formatiunea lui Dan Diaconescu, creata, chipurile, de seful statului de atunci.

Adrian Nastase zicea ca procesul sau a fost inechitabil, fiindca ar fi fost impiedicat sa aduca martori, drept pentru care s-a plans la CEDO, unde actiunea a fost respinsa ca nefondata.

Acum, Antena 3 si mai multi politicieni care sunt abonati la studiourile sale au afirmat ca actiunea ANAF urmareste distrugerea libertatii de exprimare.

Asa cum se stie, propaganda e mereu bazata pe minciuni gogonate. Doar asa intra in minti si le suceste.

Ce e interesant este ca, in toate cazurile, protagonistii au o legatura cu regimul comunist.

CVT a fost poet de curte al cuplului Ceausescu, Nastase a inceput cariera ca rasfatat al nomenclaturii acelor vremuri, iar Antena 3 e parte a unui trust creat, zice mai toata lumea, cu banii fostului dictator.

Acestia sunt cei care au revendicat impunitatea absoluta. Mai e ceva: pentru ei toti, libertatea ia forma insultei si a obscenitatii. Vadim Tudor vorbea ca un derbedeu, desi poza in erudit.

Premierul Nastase va ramane in anale nu doar pentru doua trimiteri in inchisoare, ci si pentru fraza rostita in Parlament: "cineva, la un moment dat, voia sa-mi numere gainile, eu i-am sugerat ca mai bine sa vina sa-mi numere ouale".

In fine, postul lui Voiculescu practica toate formele calomniei, dar si panegiricul pentru aliatii de circumstanta ai patronului, o "politica" urmata inclusiv dupa ce acesta a fost incarcerat.

Faptul ca radicalizarea vocilor publice merge mana in mana cu solicitarile de a fi ferit de rigorile legii are o consecinta importanta.

Dincolo de faptul ca omul onest e considerat fraier, adica slab, cine e moderat nu are audienta. Asta e drama opiniei de la noi. Pare sa fi devenit mai important sa fii auzit decat sa ai dreptate.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Voucherele, o gaură în bugetul țării: ”Nu țin cont de realitatea din România. Din ce bani își va permite statul să le acorde?”
Voucherele, o gaură în bugetul țării: ”Nu țin cont de realitatea din România. Din ce bani își va permite statul să le acorde?”
Anumite categorii de români beneficiază de diferite tipuri de vouchere acordate de stat, cum ar fi cele de vacanță, de alimente, pentru plata facturilor la energie, iar lista a fost constant...
Primarul Capitalei anunță că al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare a fost deschis. Care este ținta pe anul 2024 VIDEO
Primarul Capitalei anunță că al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare a fost deschis. Care este ținta pe anul 2024 VIDEO
Nicuşor Dan, primarul Capitalei, anunţă că a fost deschis în curtea Spitalului Colentina al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare din Capitală. El afirmă că pe...
#Antena3 ANAF , #Antena 3