Copilul unui jurnalist, implicat de Antena3 in scandalul ANAF: Sesizari la institutiile abilitate si val de reactii impotriva Oanei Stancu

Marti, 23 Februarie 2016, ora 16:06
17023 citiri
Copilul unui jurnalist, implicat de Antena3 in scandalul ANAF: Sesizari la institutiile abilitate si val de reactii impotriva Oanei Stancu
Foto: site Antena 3

Oana Stancu, jurnalista la Antena3, a implicat-o in scandalul Intact vs. ANAF si pe fiica in varsta de doar 10 ani a jurnalistului Dan Tapalaga, motiv pentru care au fost depuse sesizari la Consiliul National al Audiovizualului (CNA), la Avocatul Poporului si la Avocatul Copilului.

Reactia Oanei Stancu a venit la scurt timp dupa ce un alt membru al redactiei Antenei 3, Radu Tudor, a anuntat ca va fi facuta reclamatie la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru ca Dan Tapalaga (Hotnews) si Malin Bot (Evenimentul Zilei) ar fi facut comentarii "naziste" cu privire la varstnicii care au participat vineri la protestul impotriva ANAF organizat de Antena3 in Piata Constitutiei.

Antenele au iesit in strada, Fiscul le scoate sediile la licitatie: "Domnule Ciolos, Basescu este presedintele dvs!?"

Antena 3 ameninta doi jurnalisti cu plangere la Combaterea Discriminarii pentru "nazism"

In ceea ce o priveste pe Oana Stancu, aceasta i-a adresat, marti, o scrisoare publica fiicei jurnalistului Dan Tapalaga, publicata de Jurnalul National si preluata de Antena3, in care ii ironizeaza tatal, spunandu-i, printre altele, sa nu ii fie rusine atunci cand ea va fi mare (si tatal ei la varsta senectutii) pentru momentele in care el "se va extrage des pentru a merge la toaleta, pentru ca asa e varsta" sau "daca i se misca proteza".

Casatorita cu deputatul PNL Daniel Zamfir si mama a unei fetite de un an si jumatate, Oana Stancu a sustinut ca scrisoarea adresata fiicei lui Dan Tapalaga este un "manifest pentru viitor".

In textul scrisorii s-a strecurat si o greseala, "copiii" fiind scris cu doar doi "i", dupa cum se vede in imaginea atasata, preluata de pe site-ul Antena3.

Sesizari la institutiile abilitate si val de reactii pe Facebook impotriva Oanei Stancu

Neobisnuitul demers de presa a starnit vii reactii pe Facebook, foarte multi jurnalisti cunoscuti exprimandu-si indignarea fata de implicarea unui copil inocent intr-un scandal public.

De asemenea, judecatorul Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a anuntat ca a sesizat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, si pe adjunctul acestuia, Ionel Oprea, care este si Avocatul Copilului.

"In virtutea calitatii pe care o aveti, va rog sa analizati oportunitatea sesizarii din oficiu cu privire la acesta situatie, care prin amploarea data creeaza premizele unui imens abuz emotional privind acest copil", subliniaza judecatorul Cristi Danilet, care a postat pe Facebook textul sesizarii adresate lui Victor Ciorbea si lui Ionel Oprea.

De asemenea, Valentin Jucan, membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA), s-a autosesizat si a cerut directiei de monitorizare a CNA intocmirea unui raport in legatura cu postul de televiziune Antena3.

"Avand in vedere prevederile Legii audiovizualului si a normelor subsidiare referitoare la 'respectarea principiului interesului superios al minorului', va pun in vedere incalcarea urmatoarelor prevederi legale din audiovizual: Legea audiovizualului art. 3.1. si art. 39.1 si Codul de reglementare al continutului audiovizual, art. 2. art. 3.1 si 3.3, si art 33.3.", se arata in documentul postat pe Facebook de Valentin Jucan.

Exclusiv - Realitatea din spatele scandalului Antena3: Ce explicatii si documente a prezentat ANAF la sedinta CNA

La randul sau, Gelu Trandafir, fost membru CNA, a postat pe Facebook articolele din Codul audiovizual si din Legea audiovizualului care, in opinia sa, au fost incalcate de Oana Stancu.

"Este vorba in primul rand despre dreptul la viata privata - articolele 30, 32 si 33 din Cod, art. 3 (1) din Lege. Cu atat mai mult cu cat Dan Tapalaga nu a facut vorbire in public despre fetita lui, nu a difuzat fotografii de familie etc. Aceasta este alegerea lui si cu atat mai mult trebuie respectata.

Nu e vreun interes public care sa justifice aducerea in discutie a fiicei lui Dan, adresarea catre aceasta prin intermediul televizorului.

Apoi poate fi invocat si articolul 2, care vorbeste despre interesul superior al copilului. Este un principiu care guverneaza atat audiovizualul cat si alte domenii. Nu e nicidecum in interesul fetitei dezvaluirea numelui ei, adresarea catre ea si tararea ei in aceasta mocirla.

Lamuritor poate fi si art.3 din Cod. Nu stiu sigur daca se poate regasi intr-o sanctionare. Dar art.3 indica foarte bine la ce s-a gandit cel cel care a reglementat, care ar fi limitele in care copilul poate fi expus de o televiziune. Multe dintre articolele legate de minori, precum art.3, reflecta de fapt incercarea de a tine pasul cu situatii aberante din audiovizual, patologii dezvoltate si raspandite prin contagiune. Antena 3, ca si OTV, au pus institutiile in fata unor situatii grave, inca nereglementate - nimanui nu-i trecea prin cap ca s-ar putea depasi anumite granite", a postat Gelu Trandafir pe reteaua de socializare.

Printre cei care au criticat dur demersul Oanei Stancu Zamfir se numara si fostul presedinte Traian Basescu.

"Doamna Oana Stancu, sa implici in disputa cu Dan Tapalaga pe fiica acestuia, un minor in varsta de 10 ani, este josnic si descalificant pentru cel care face asa ceva. Trebuie sa recunosc insa ca o astfel de atitudine este pe masura standardelor profesionale ale celor care va autointitulati a fi jurnalisti la Antena 3", a scris pe Facebook Traian Basescu, postarea sa adunand peste 2.100 de like-uri in mai putin de o ora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Oana Stancu scrisoare fiica Tapalaga, #Oana Stancu fata Dan Tapalaga, #Antena3 ANAF , #Antena 3