CNA da volumul mai incet la TV si radio. Sonorul reclamelor, cea mai mare problema

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 18:21
4157 citiri
CNA da volumul mai incet la TV si radio. Sonorul reclamelor, cea mai mare problema

CNA vrea sa elaboreze un standard pentru nivelul tariei sunetului, prin care sa se asigure o uniformizare a volumului sunetului in programele de radio si televiziune, astfel incat sa fie eliminat discomfortul creat telespectatorilor si ascultatorilor, resimtit in special la difuzarea publicitatii.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a constituit "grupul de lucru Loudness", format din reprezentanti ai radiodifuzorilor, distribuitorilor prin cablu, studiourilor de productie si ai mediului universitar, care s-a intalnit pentru prima data, luni, la sediul CNA.

Grupul de lucru are ca scop elaborarea "Standardului pentru Nivelul Tariei Sunetului, prin care se va asigura o normalizare, prin uniformizare, a tariei sunetului in programele de radio si de televiziune", in conformitate cu Recomandarea European Broadcasting Union (EBU) numarul 128 din anul 2011.

Posturile TV si radio, vandute doar dupa un an de la lansare - proiect CNA

La intalnirea de la CNA au participat mai multi profesori, prezentatori si alti specialisti, dar si reprezentanti ai CNA, intre care Sotir Caragata, director al Directiei Secretariat General, si Radu Teodorel, director al Directiei Control si Digitalizare.

Multi dintre cei prezenti la discutii au precizat ca cele mai mari probleme in privinta sunetului puternic apar in cazul spoturilor publicitare, promotionale si de teleshopping, care au un volum al sonorului mai mare decat restul programelor difuzate de televiziuni si radiouri.

In urma discutiilor, reprezentantii radiodifuzorilor prezenti au semnat un protocol potrivit caruia, "tinand cont de numarul mare de reclamatii generate de discomfortul real creat ascultatorilor/ telespectatorilor de neuniformitatile de tarie sonora existente intre diferitele canale radio-TV si intre programele diferite ale aceluiasi canal", este absolut necesara "gasirea, cat mai urgenta, a solutiilor tehnice de rezolvare a acestei probleme, aplicabile pe toate cele trei componente ale lantului de difuzare (productie-distributie-transmisie)".

CNA obliga radiourile sa difuzeze programe locale

Conform protocolului, semnatarii vor adopta un Standard pentru Nivelul Tariei Sonore a Programelor (NTSP), prin punerea in aplicare a Recomandarii EBU 128-2011.

Totodata, in urma a trei-patru intalniri ale grupului de lucru Loudness vor fi clarificate "toate aspectele de natura tehnica si reglementativa pe care le presupun adoptarea standardului". La finalul lucrarilor, grupul de lucru va inainta CNA, in calitate de autoritate de reglementare in domeniu, recomandarea sa privind adoptarea Standardului pentru Nivelul Tariei Sonore a Programelor, se mai spune in protocol.

CNA vrea sa fie introduse cursuri de media la scoala

Nu a fost stabilit inca intervalul de timp pana la care televiziunile si radiourile ar trebui sa se alinieze la Standardul pentru Nivelul Tariei Sonore a Programelor, dar un termen vehiculat ar fi 1 ianuarie 2014. CNA ar urma sa decida acest lucru fie printr-o recomandare, fie printr-o decizie.

CNA a primit in ultimii ani mai multe reclamatii privind sonorul, care se modifica in special in timpul difuzarii spoturilor publicitare. Potrivit unei reclamatii, "volumul sonorului in timpul spoturilor publicitare este cu aproximativ 20-30% mai mare decat in timpul emisiunilor/ filmelor difuzate".

"(...) in ultimii ani, sonorul reclamelor a devenit mult mai mare, astfel incat e deranjant. Este clar o strategie de marketing pentru a atrage atentia la spoturile publicitare. Nu mi se pare normal ca, la fiecare 20 de minute, sa trebuiasca sa dau mai incet sonorul pentru ca incepe brusc televizorul sa urle si apoi, cand se termina, sa dau mai tare pentru ca nu se mai aude nimic", spune un telespectator intr-o sesizare transmisa CNA si prezentata in intalnirea de luni.

Citeste si:
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD a sesizat Poliţia Locală Sector 1, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Prefectura Capitalei, Direcţia Generală a Poliţiei Municpiului...
Despre teza ”guvernului meu”, validată pentru prima dată de Traian Băsescu
Despre teza ”guvernului meu”, validată pentru prima dată de Traian Băsescu
Teza „guvernului meu” (format din „partidul meu”) este o teză băsistă prin excelență. Ea a fost formulată în primul mandat al domnului Băsescu Traian ca Primar General al Capitalei...
Sursa: MEDIAFAX
Comentarii
ciudacu
rank 3
munca grea pe bani multi