Guvernul a modificat pe sest Legea Audiovizualului. Ce prevede ordonanta din MOf

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 14:13
4348 citiri
Guvernul a modificat pe sest Legea Audiovizualului. Ce prevede ordonanta din MOf
Foto: Arhiva

Guvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, Legea audiovizualului, stabilind reguli stricte pentru achizitionarea de spatiu publicitar televizat si introducand o serie de noi reglementari criticate de reprezentantii publicitarilor. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial fara dezbateri prealabile.

Potrivit ordonantei de urgenta a guvernului (OUG), publicata vineri in Monitorul Oficial, dupa articolul 29 din Legea audiovizualului actuala se introduce un articol nou, potrivit caruia "orice achizitionare de spatiu publicitar televizat nu poate fi facuta de un intermediar decat in numele si pe seama beneficiarului final al publicitatii televizate", iar toate ofertele de pret pentru achizitionarea publicitatii televizate, prezentate de acesti intermediari, vor fi "in mod obligatoriu confirmate in prealabil in scris cu radiodifuzorul".

Plata se va face direct catre radiodifuzor de catre beneficiarul final al publicitatii televizate, in baza facturii emise de radiodifuzor catre beneficiar, iar "orice rabat sau avantaj tarifar, indiferent de natura acestuia, acordat de catre radiodifuzor, trebuie sa figureze pe factura emisa beneficiarului final al publicitatii televizate".

De asemenea, ordonanta prevede ca intermediarii nu pot primi alta plata sau contraprestatie decat "cea care le este platita de catre beneficiarul final al publicitatii televizate in vederea remunerarii serviciilor prestate si nici vreun avantaj material, indiferent de natura acestuia, din partea radiodifuzorului".

Orice act juridic incheiat cu incalcarea dispozitiilor acestui articol este nul, se mai spune in ordonanta.

Nu se mai dau licente pentru societatile care au restante la bugetul de stat

Pe de alta parte, ordonanta mai introduce o noutate, si anume ca CNA va acorda licente audiovizuale de televiziune si radio doar societatilor care la data la care le solicita fac dovada ca nu au restante la bugetul de stat.

Astfel, "procedura si conditiile de eliberare si modificare a licentei audiovizuale se stabilesc prin decizie a Consiliului", iar "solicitantii au obligatia sa depuna declaratii notariale, emise la momentul solicitarii licentei audiovizuale, prin care societatea comerciala care solicita acordarea licentei, precum si fiecare asociat sau actionar care detine o cota mai mare de 20% din capitalul social ori din drepturile de vot ale unei societati titulare de licenta audiovizuala declara pe propria raspundere daca este investitor sau actionar direct ori indirect la alte societati comerciale de comunicatie audiovizuala, cu precizarea procentului detinut din capitalul social al acestora, precum si sa depuna certificate fiscal din care sa rezulte ca la data solicitarii licentei audiovizuale, societatea care solicita acordarea licentei nu inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat".

Prin exceptie de la aceste prevederi "se poate acorda sau modifica licenta in cazul in care societatea inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat, dar beneficiaza de inlesniri sau reesalonari la plata acestora". "In aceasta situatie, societatea este obligata sa depuna dovada acordarii acestor facilitati", se mai spune in OUG.

Licentele TV si radio pot fi cedate numai dupa un an de emisie

Ordonanta mai prevede ca societatile care detin licente de televiziune si radio le vor putea ceda unor terti numai dupa un an de la data la care incep sa emita.

Astfel, "licenta audiovizuala analogica sau digitala poate fi cedata catre un tert numai cu acordul Consiliului (Consiliului National al Audiovizualului - n.red.), nu mai devreme de un an de la data intrarii in difuzare, cu asumarea de catre noul titular a tuturor obligatiilor decurgand din licenta si cu prezentarea certificatelor fiscale din care sa rezulte ca la data solicitarii acordului Consiliului pentru cedarea licentei nici societatea titulara cedenta a licentei si nici societatea cesionara nu inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat".

Intrebata daca CNA a fost consultat cu privire la aceasta ordonanta, Laura Georgescu, presedintele consiliului, a spus ca nu s-a cerut un punct de vedere de la CNA.

Guvernul sustine ca Legea audiovizualului este modificata si completata avandu-se in vedere obiectivele propuse "de stimulare a dezvoltarii economiei romanesti" si de combatere a "coruptiei manifestate la nivelul achizitiei de spatiulu publicitar media".

Guvernul mai spune ca modificarile vizeaza "interesul general public si constituie o situatie extraordinara si de urgenta a carei reglementare nu poate fi amanata".

OUG este semnata de premierul Victor Ponta si contrasemnata de ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, de ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, si de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Ordonanta de urgenta este publicata in Monitorul Oficial la mai putin de cinci luni de la momentul in care un proiect de OUG care avea aceleasi prevederi in cazul intermedierii achizitiei de spatiu publicitar TV a fost aspru criticat de International Advertising Association Romania (IAA Romania) si de Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania, acuzandu-se lipsa de transparenta si interesele obscure.

Nemultumirile au fost cu atat mai mari cu cat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a anuntat initial ca proiectul a fost adoptat de Executiv. Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat public ca OUG care modifica Legea audiovizualului nu a fost publicata in Monitorul Oficial pentru ca ministerele Justitiei si Finantelor trebuie sa dea forma finala a acesteia, in urma deciziei Guvernului de a se scoate din ordonanta toate referirile la Consiliul National al Audiovizualului (CNA).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#modificare Legea Audiovizualului, #Ordonanta modificare lege audiovizual, #achizitie spatiu publicitar televiziune , #audiovizual
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
"pe sest"- Felicitari Ziare.com pentru mostre de limba Romana!
Poza ORD
ORD
rank 5
Corecta ordonanta, eu o sustin, e foarte buna, necesara.