Noua lege a Audiovizualului - pro si contra

Joi, 31 Martie 2011, ora 15:32
2554 citiri
Noua lege a Audiovizualului - pro si contra
Foto: www.balhambuilders.co.uk

Proiectul noii legi a Audiovizualului a primit miercuri aviz favorabil la Comisia de Cultura, de la Camera Deputatilor. Desi se prevad in el sanctiuni pentru cei care nu respecta pluralismul surselor de informare, deputatul Madalin Voicu a declarat pentru Ziare.com ca este nemultumit de faptul ca nu exista si pedepse pecuniare.

Deputatul social democrat Madalin Voicu ne-a declarat ca din punctul lui de vedere noua lege este "mai mult una semnatica si nu schimba lucrurile din temelie".

"Si eu am intrebat care sunt sanctiunile daca nu se respecta pluralismul surselor de informare si ma gandeam in primul rand la sanctiuni pecuniare, in afara faptului ca se pot da amenzi fictive, de astea cu: se inchide postul nu stiu cat sau, nu stiu exact, exista niste forme punitive, care ma rog, sunt sau nu sanctiuni.

Pe mine ma interesa in primul rand ce pedepse, chiar daca nu penale, pecuniare ma refer, financiare, vor primi cei care isi permit in media sa faca afirmatii neacoperite si sa provoace, sa zicem, daune morale cel putin unei persoane sau unui grup de persoane care vor reactiona in justitie, vizavi de aceste informatii.

Nu am primit un raspuns clar. Vreau sa va spun ca din punctul meu de vedere aceasta noua lege este mai mult una semantica asa, daca vreti, nu are concluzii si contur ca sa poata fi considerata o noua lege.

Ma abtin sa fac mai multe aprecieri pentru ca eu nu am fost intru totul de acord, de altfel votul meu a fost de cele mai multe ori abtinere, uneori chiar impotriva. Eu nu cred ca exista ca intentie chestia asta (suma minima - maxima a sanctiunilor), adica eu asa va spun care este parerea mea, acum ca sigur in functie de documentul pe care il veti primi in forma finita, veti avea o evidenta corecta, daca nu corecta macar in cea ce priveste amenzile", a spus deputatul PSD, care este membru in Comisia de Cultura.

Madalin Voicu mai sustine ca in Romania dreptul la libera exprimare este prost interpretat, de aceea nu este intru totul de acord cu proiectul noii legi a audiovizualului.

"Dupa parerea mea, si am spus-o cu voce tare si in sedintele comisiei, democratia nu este un gen: ai voie orice, oricand, oriunde, iar chestia cu libertatea de expresie sau cu dreptul la libera exprimare, sau chestii de genul asta, mie mi se par prost interpretate si din cauza asta nu am fost intru totul de acord cu formatul legii. Doar CNA va decide cine a respectat si cine nu pluralismul surselor de informare. Tocmai asta este pentru ca CNA fiind un organism politic, institutii care isi numesc oamenii, eu nu pot sa am incredere 100% intr-o decizie luata de CNA.

Mai ales, eu repet ca proiectul legii nu este unul atat de evident si concret si la obiect, incat, indiferent cine ar face parte din CNA, sa fie respectate prevederile legii. Am senzatia ca doamna Turcan a vrut doar sa isi puna semnatura pe o lege, care nu aduce practic nimic nou, nu schimba lucrurile din temelie", a precizat acesta.

In ceea ce priveste mediul online, Madalin Voicu ne-a declarat ca nu are nicio legatura cu computerul.

"Pentru mine online-ul este o necunoscuta. Nu stiu daca este o lauda sau este un defect. Nu am nicio legatura cu computerul sau cu partile electronicizate. Ma feresc cat pot de aceasta molima", a conchis deputatul PSD.

Proiectul de lege a audiovizualului a trecut de Comisia de cultura a Camerei

Marton Arpad: Nu exista prevederi pentru mediul online

La randul sau, deputatul UDMR, Marton Arpad, membru in Comisia de Cultura, a declarat pentru Ziare.com ca exista un set de sanctiuni in noul proiect al legii, mai exact in articolul 90 si 91, iar cei care nu vor fi de acord cu sanctiunile prevazute de CNA se pot adresa instantei.

"Exista un set de sanctiuni prevazute in art. 90 si 91 in functie de gravitatea acelor incalcari aduse diferitelor prevederi din cod care se incadreaza intre sumele prevazute din vechea lege, acele minime si maxime. Sanctiunea concreta se da de catre CNA pe baza cantaririi gravitatii faptei.

CNA este autoritatea care are aceasta activitate, adica sa vegheze ca domeniul audiovizual sa mearga conform legii. Daca oricine nu este de acord cu sanctiunea data poate sa se adreseze instantei de judecata", ne-a declarat deputatul.

Marton Arpad a mai spus ca au existat incercari de includere a unor prevederi pentru mediul online, dar nu au fost incluse.

"Nu exista prevederi pentru spatiul online. Nu are cum sa reglementeze spatiul in online. Au existat astfel de incercari, dar nu exista in legea noastra", a conchis acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#proiect lege audiovizual, #Madalin Voicu PSD, #Marton Arpad UDMR , #audiovizual
Comentarii
Poza oglinda
oglinda
rank 5
Madalin Voicu este interesat mai mult de etnia lui - din care face parte si Udrea, a afirmat-o de mai multe ori - nu de audiovizual si de internet